O Istorie a Infractiunilor din Retea

Extras din referat Cum descarc?

Notiuni juridice
In dictionarul limbii romane infractiunea este socotita ca fiind o fapta care prezinta pericol social, constand in incalcarea unei legi penale, in savarsirea cu vinovatie a unei abateri de la legea penala, si care este sanctionata de lege. In articolul 17 din Codul Penal Roman se defineste aproape asemanator infractiunea de drept comun, astfel: "Infractiunea este fapta care prezinta pericol social, savarsita cu vinovatie si prevazuta de legea penala". 
Conform aceluiasi dictionar al limbii romane frauda reprezinta o inselaciune, hotie, sau un act de rea-credinta savarsit de cineva, de obicei pentru a realiza un profit material de pe urma atingerii drepturilor altuia. 
La prima vedere s-ar putea spune ca, atunci cand se comite o frauda prin intermediul calculatorului in tara noastra, neexistand o lege care sa sanctioneze fapta, aceasta n-ar trebui sa fie catalogata drept infractiune. Desi pare un paradox, totusi lucrurile nu stau chiar asa. Chiar daca in tara noastra nu exista suficiente legi specifice care sa combata infractiunea pe calculator, o buna parte din fapte pot totusi fi incadrate juridic. Pe de alta parte, nu putem neglija ca majoritatea tarilor dezvoltate din lume au legi in acest domeniu, bine puse la punct, si mai devreme sau mai tarziu, le vom avea si noi. De aceea problema infractionalitatii pe calculator trebuie cunoscuta, ea devenind, in ultimul timp, un adevarat flagel la scara mondiala, cu tentacule suficient de periculoase si in tara noastra. 
Primul lucru pe care ne propunem sa-l tratam este cel legat de intelegerea corecta a termenilor utilizati in acest domeniu, iar dintre acestia, vom incepe cu cei juridici. 
Asadar, frauda informatica, prin specificul ei este o infractiune cu un grad de periculozitate foarte ridicat. O eroare intr-o banca de date poate provoca pagube incalculabile. 
Frauda informatica, asa cum este ea definita de lege, este caracterizata de fapte precum intrarea, alterarea, stergerea sau supraimprimarea de date sau de programe pentru calculator sau orice alta intruziune care ar putea sa genereze o influenta a rezultatului, cauzand prin aceasta un prejudiciu material sau economic intentionat, faptuitorul urmarind sa obtina un avantaj patrimonial pentru sine ori pentru altul. 
Obiectul juridic al acestei infractiuni este dat de proprietatea aceluia sau acelora care detin informatii ce au fost fraudate, iar prin aceasta, implicit, este vorba de inviolabilitatea proprietatii, iar proprietatea a fost, este si va ramane un drept sacru al oricarui cetatean, garantat de orice constitutie din lume. 
Obiectul material il constituie acel suport material, precum CD-ul, discheta, hard disk-ul etc., pe care pot fi inscrise datele si programele protejate. 
Subiectul activ este reprezentat de orice persoana care raspunde penal, sau un subiect calificat precum unul dintre angajati care ar trebui sa vegheze la bunul mers al sistemelor de gestiune informatizata, caz in care descoperirea lui este mai dificila. 
Intrarea este considerata a fi intruziunea sau introducerea de date nereale sau care nu au ce cauta acolo, patrunderea intr-un loc interzis, ceea ce constituie infractiunea. 
Alterarea este definita de modificarile efective operate in acele date, partiale sau totale. 
Stergerea inseamna distrugerea datelor indiferent de suport. 
Suprimarea este retinerea sau ascunderea de informatii, care se fac nedisponibile, ceea ce conduce la vinovatie si intentie directa (premeditare). 
Scurt istoric al infractionalitatii pe calculator
Cu multi ani in urma au existat voci care avertizau ca, intr-o buna zi computerul va preface toate formele de delincventa. Se pare ca a existat o mare doza de adevar in aceste previziuni si, mai mult, acestea au ramas valabile si in ziua de azi. 
Daca luam in considerare statisticile din ultimii cincisprezece ani, se poate sustine cu tarie ca infractiunea asistata de calculator nu poate fi socotita deloc inofensiva si ca fenomenul este intr-o continua crestere. 
Inca din momentul in care raspandirea prelucrarii automate a datelor a devenit o certitudine, s-a prevazut ca delictul cel mai frecvent care va fi intalnit in statisticile privind criminalitatea va deveni criminalitatea prin computer. Cu toate acestea, abia in penultimul deceniu al secolului trecut s-au pus la punct primele legi importante pentru combaterea fenomenului. 
In anul 1985 criminalitatea prin calculator a beneficiat si de o definitie destul de complexa: "Prin criminalitate prin computer se inteleg toate faptele in care prelucrarea automata a datelor este un mijloc de actiune si care motiveaza banuirea unei fapte penale". Aceasta definitie include atat delictele criminalitatii prin calculator in sens restrans cat si toate delictele in care prelucrarea automata a datelor serveste drept instrument - ca de exemplu tainuirea prin intermediul Mailbox-urilor. 
Au existat si unele voci care considerau ca este o greseala sa se foloseasca aceasta notiune de criminalitate prin computer, deoarece discrediteaza informatica. De exemplu, profesorul Nagel de la IBM sustinea ca nici macar inteligenta artificiala nu poate produce "computere criminale" si ca, doar omul poate fi vriminal, caci numai el are puterea de a converti orice lucru bun in arme.


Fisiere in arhiva (2):

  • O Istorie a Infractiunilor din Retea.rtf
  • O Istorie a Infractiunilor din Retea.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!