Noul sistem computerizat de tranzit

Extras din referat

La data de 1 ianuarie 2006 Romania a aderat la Conventia de Tranzit Comun, conventie in vigoare de la data de 20. 05. 1987, la care sunt parti semnatare 25 tari din Uniunea Europeana si tarile AELS (Elvetia, Norvegia, Islanda, Liechtenstein). Romania, Bulgaria si Turcia sunt tari candidate. In vederea aderarii la Conventia de Tranzit Comun, tara noastra trebuiea sa indeplineasca mai multe conditii: - adaptarea reglementarilor vamale nationale la cele privind tranzitul comun, - utilizarea autonoma a documentului administrativ unic; - introducerea autonoma a procedurii de tranzit comun in calitate de regim national de tranzit minim un an inaintea aderarii la regimul de tranzit comun; - punerea in practica a sistemului de garantii conform dispozitiilor tranzitului comun; - aplicarea procedurilor simplificate pentru transportul pe calea ferata; - crearea birourilor centralizatoare pentru transmiterea documentelor justificative referitoare la tranzit si punerea in aplicare a procedurii de cercetare si control a posteriori; - informarea mediului economic privind utilizarea tranzitului comun si a avantajelor sale; -informatizarea tranzitului (NCTS) in vigoare la momentul invitatiei. 2. Ce este NCTS?
Principii de baza.
NCTS = Noul Sistem Computerizat de Tranzit = New Computerised Transit System (en. ) Noul sistem computerizat de tranzit este un sistem european, bazat pe depunerea declaratiei de tranzit in format electronic si pe schimburi electronice de date intre birourile vamale implicate intr-o operatiune de tranzit: biroul de plecare si de destinatie. Pentru a implementa acest nou sistem, tara noastra a dezvoltat o aplicatie, care sa fie compatibila cu aplicatia existenta la nivelul Uniunii Europene. La nivelul Autoritatii Nationale a Vamilor s-a constituit un grup de lucru format din experti din cadrul Directiei Tehnici de Vamuire si Tarif Vamal si din cadrul Directiei de Tehnologie a Informatiei, Comunicatii si Statistica Vamala, responsabil cu testarea aplicatiei, stabilirea cerintelor functionale, implementarea, asigurarea cadrului legal, gestionarea datelor de referinta, pregatirea lucratorilor vamali si a agentilor economici pentru utilizarea NCTS.
NCTS va fi folosit pentru sistemul de tranzit comun, pentru marfurile transportate pe calea rutiera, in procedura normala si simplificata.
Sistemul nu va fi folosit pentru procedurile simplificate, in situatia in care marfurile sunt transportate pe calea ferata, calea aerului, maritima sau pentru marfurile transportate prin conducte. Deasemenea, NCTS nu va fi utilizat pentru carnetele TIR si ATA. Acestea vor fi folosite in continuare, conform reglementarilor in vigoare. Implementarea NCTS este structurata in doua faze: - Faza 1: in cadrul Autoritatii Nationale a Vamilor a demarat in Decembrie 2003 si cuprinde: functionalitati la birourile de plecare si de destinatie, proceduri simplificate (expeditori si destinatari agreati), schimbarea ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Noul sistem computerizat de tranzit.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!