Noile Tehnologii de Stocare a Datelor pe Hard-Discuri

Extras din referat Cum descarc?

Aspecte ale noilor tehnologii de stocare a datelor pe harddiscuri
Introducere
Harddiscurile sunt medii de stocare a datelor de mare densitate. Principiul functionIrii HD este cI peste platanele, in rotatie, ce contin inregistrIri planeazI capetele de citire la distante de sub 10nm si acestea nu vin in contact niciodata cu suprafata discurilor. Deoarece scrierile / citirile se fac cu ajutorul cimpului magnetic se impune ca distanta dintre capetele de citire si suportul magnetic scadI deoarece marirea intensitItii cimpului magnetic duce la efecte nedorite. In consecintI vom vorbii numai de aspecte legate de producerea platanelor. Pentru o singurI fatI un platan de harddisc are nevoie de 5 straturi.
Stratul 1 - Lubrifiant
Primul strat este un strat de lubrifiant special cu grosimea aproximativa de 1nm numit perfluoropoliether PFPE cu rol de protectie. Deoarece urmatorul strat este o mixurI de oxid de Al si carbide Ti ce prezinta unele defecte, sub numele de aciditate Lewis, care in mare absorb electroni din lantul de PFPE acesta fragmentinduse. In combinatie cu umezeala aceste fragmente formeazI un acid care degradeazI celelalte straturi. Prin urmare sa dezvoltat o substantI X1P (partial fluorinathexaoxidciclotrifosfozen) care este donoare de electroni si care in mixurI cu PFPE sintetizeazI substanta numita ZDPA care poseda calitati marite de durabilitate si stabilitate chimicI.
Acest strat are o importantI covirsitoare in constructia HD deoarece conferI robustete si sigurantI la uzuri prelungite. Alt efect al acestuia este acvaplanarea necesara capetelor de citire.
Stratul 2 - Protectie
Al doilea strat este o hainI, de grosime aproximativ 3- 7 nm, ce imbracI stratul media care stocheazI datele. Cresterea densitItii de stocare a datelor impune subtierea acestui strat care in momentul actual este dintr-un material carbonic depus prin stropire. Sunt douI cIi pentru imbunItItirea grosimi si densitItii acestuia farI a face compromisuri fatI de stratul anterior:
Prima cale constI in depunerea ionicI (IBD) pentru a produce straturi de CNx mai dense (DLC) (diamante like carbon, carbon tare ca diamantul. Spre deosebire de stopire IBD produce un strat cu mai multI energie (~100eV) cea ce rezulta o structurI mai densI si mai durI (25+GPa).
A doua cale constI in inlocuirea materialelor actuale cu diferite compozitii pe bazI de Si cum ar fi: SiNx iar in conditii de stropire speciale stratul protector poate atinge 93% din densitatea Si3N4
Stratul 3 - Stocare a informatiei (media)
Prima cerintI a acestui strat este cI materalul magnetic trbuie sI aibe o granulozitate foarte micI. Densitatea de stocare actualI este de ordinul 34Gb/inch 2. In timpul folosirii HD la aceastI densitate se produc efecte superparamagnetice care afecteazI stabilitatea magnetica a datelor. Astfel sa introdus unitatea AFC media. Aceasta unitate (domeniu de date) constI in doua straturi magnetice separate printr-un strat de ruthenium gros de 6 A (echivalent a 3 straturi de atomi) astfel se formeazI un domeniu vertical. Prin aceastI procedurI se obtin densitIti de pinI la 100Gb/inch2.
Conceptul de tipar media
Acest concept este foarte simplu si se aseamInI cu principiul inregistrIrii la CD/DVD (pits & lands). Motivele acestei dezvoltIri sunt scaderea pretului si cresterea capacitatii de stocare a datelor pe unitatea de inch2. SI observIm cI pentru o capacitate de 100Gb/inch2 am avea nevoie de insule cu distanta intre centre de 86 nm, ca sI obtinem densitati de 1 Tb/inch2 distanta scade la 27nm iar pentru 10 Tb/inch2 distanta devine 9nm. Dar aceste dimensiuni sunt dincolo de capacitItile litografiei optice cea care produce mastile la circuitele electronice actuale. Pentru obtinerea acestor tipare media sunt propuse douI etape de dezvoltare:
- litografia cu razI de electroni
- cresterea prin nanoimprimare


Fisiere in arhiva (1):

  • Noile Tehnologii de Stocare a Datelor pe Hard-Discuri.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!