Microprocesorul

Extras din referat Cum descarc?

CAPITOLUL 1
DEFINITIE, CARACTERISTICI si CLASIFICARI
1.1. DEFINITIE
Microprocesorul reprezinta unitatea centrala de procesare (UCP) a unui calculator, componenta ultracompacta si de o importanta majora;
alegerea acesteia determina limitele performantei si pretul sistemului de
calcul: 
- procesor, dedoarece prelucreaza datele;
- central, deoarece este centrul de prelucrare a datelor din sistem;
- unitate, deoarece de cele mai multe ori este un circuit integrat care contine milioane de tranzistoare.
Figura 1. Microprocesor
Pentru a intelege performantele si capacitatile unui calculator, trebuie
cunoscute optiunile existente in materie de microprocesoare. 
Din punct de vedere tehnic, microprocesorul se prezinta ca un chip, adica un circuit integrat continand milioane de tranzistoare incapsulate intr-un invelis ceramic(cu rol de protectie si disipare termica).
Fiecare microprocesor este alcatuit din mai multe micromodule interconectate prin intermediul unor cai de comunicatie numite magistrale (bus) interne. Pe aceste magistrale circula date sau intructiuni.
1.2. CARACTERISTICI
Microprocesoarele prezinta urmatoarele caracteristici:
- Procesorul are in interior un numar relativ limitat de unitati functionale. Orice procesare de date trebuie exprimata in termenii operatiilor pe care aceste unitati functionale le pot executa. 
- Toate operatiile se executa pe date de aproximativ aceeasi marime, numita "cuvant" (unele procesoare pot efectua prelucrari pe mai multe dimensiuni, cum ar fi 8, 16 si 32 de biti, dar oricum este vorba de un set foarte limitat de dimensiuni). 
- Teoretic, pentru fiecare program am putea construi un procesor special, care executa numai acest program: daca programul nostru are doua adunari independente am putea construi un procesor cu doua unitati aritmetice. Microprocesoarele nu sunt astfel construite: ele refolosesc aceeasi unitate; o multiplexeaza in timp. Toate adunarile sunt facute una dupa alta, cu aceeasi unitate aritmetica. 
- Procesoarele includ un set de registre al caror numar variaza de la firma la firma, ele constituind un nivel de memorie locala, de dimensiune redusa si foarte rapida. Registrele procesorului pot fi grupate in registre accesibile utilizatorului si registre de system. Registrele accesibile utilizatorului permit procesorului si programatorilor intr-un limbaj de asamblare sa minimalizeze referintele la memoria principala printr-o utilizare optima a lor. In cazul limbajelor de programare evaluate, un compilator inteligent va alege care variabile vor fi stocate in registre si care in locatiile de memorie principala.


Fisiere in arhiva (1):

  • Microprocesorul.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!