Metode de Decizie Multicriteriala

Cuprins referat Cum descarc?

Rezumat 2
Introducere 2
Caracteristicile sistemului decisional 3
Metode de decizie multicriteriala 4
Studiu de caz 8
Concluzii 10
Bibliografie 11


Extras din referat Cum descarc?

Rezumat:
Problemele de decizie multicriteriala, sau, pe scurt, deciziile multicriteriale, sunt acelea care apar atunci cand alegerea unei alternative, sau a unui plan de actiune, se realizaeaza in conditiile in care decidentul trebuie sa considere, in acelasi timp, mai multe obiective. Acestea sunt, de multe ori, de nature diferite si pot fi in contradictie unul cu altul.
Lucrarea de fata prezinta cateva particularitati ale metodelor de rezolvare a problemelor de decizie multicriteriala si isi propune sa evidentieze importanta acestor metode pentru management si planificare strategica pe ansamblu. 
Introducere:
Decizia reprezinta rezumatul unor activitati constiente de alegere a unei directii de actiune si a angajarii in aceasta, fapt care implica, de obicei, alocarea unor resurse. Aceasta decizie rezulta ca urmare a unor informatii si cunoastinte si apartine unei persoane sau unui grup de persoane, care dispun de autoritatea necesara si care raspund pentru folosirea eficace a resurselor in anumite situatii date. Cea mai importanta caracteristica a unei decizii este posibilitatea de alegere dintre alternative.
Majoritatea situatiilor din viata reala implica existenta unor decizii multicriteriale. Decizia in sine se reduce la o selectie ,,o alegere buna" dintr-un numar de solutii disponibile. Fiecare solutie reprezinta o alternativa. In contextul deciziilor multicriteriale, selectia se realizeaza prin evaluarea fiecarei variante dintre cele posibile. Criteriile vor fi in mod imperativ cunatificabile, chiar daca acest lucru se realizeaza doar printr-o scala nominala (de tipul da/nu), iar rezultatul acestora trebuie caculat pentru fiecare alternativa, individual. Rezultatele acestor criterii reprezinta minimum de informatii necesare pentru compararea variantelor disponibile si in consecinta faciliteaza alegerea uneia dintre aceastea, a celei mai potrivite.
Complexitatea problemelor ce necesita luarea unei decizii prin prisma mai multor criterii ce se doresc a fi indeplinite, deriva din faptul ca, indiferent daca este vorba de starea de certitudine sau de starea de incertitudine, rezultatele unei variante decizionale trebuie sa cuprinda mai multe atribute uneori incomparabile, iar masurarea acestora in vederea compararii este dificila. Practic este imposibil sa se atinga nivelele maxime dorite in mod separat, pentru fiecare criteriu in parte, in acelasi timp.
Caracteristicile sistemului decizional:
o ansamblul elementelor interdependente care determina elaborarea si fundamentarea deciziilor 
Deciziile:
o trebuie sa fie rezultatul unui proces de gandire 
o precedat de o informare 
o si analiza temeinica a tuturor datelor problemei, a elementelor de influenta 
o avand in vedere conditiile concrete in care isi desfasoara activitatea fiecare intreprindere in parte 
Pentru alegerea celei mai bune decizii trebuie sa existe urmatoarele elemente:
1. un obiectiv economic sau un scop bine determinat care sa se poata cuantifica; 
2. un volum mare de informatii care sa reflecte cat mai bine fenomenele si procesele economice, care au loc in realitate cu influente asupra adoptarii deciziei; 
3. un aparat de investigare si de prelucrare a datelor bine puse la punct, pentru a permite realizarea unui proces rational de alegere. 
Elementele componente 
1. decidentul este reprezentat de o persoana sau grup de persoane (ex.: un manager sau un organism managerial) care in virtutea obiectivelor, sarcinilor, competentelor si responsabilitatilor circumscrise adopta decizia in situatia respectiva; 
2. obiectivul sau obiectivele urmarite prin adoptarea deciziei; 
3. multimea alternativelor - este formata din toate variantele posibile de actiune in vederea realizarii obiectivelor propuse; 
4. multimea criteriilor decizionale - reprezinta punctele de vedere ale decidentului cu ajutorul carora delimiteaza aspectele realitatii economice in cadrul procesului decizional; 
5. mediul ambiant - consta din ansamblul elementelor eterogene si exogene intreprinderii, care alcatuiesc situatia decizionala caracterizata prin manifestarea unor influente directe si indirecte semnificative asupra continutului si rezultatelor deciziei; 
6. consecintele variantelor sau alternativelor se intalnesc la intersectia criteriilor cu variantele, care au unitati de masura specifice; 
7. utilitatea fiecarei consecinte a diferitor variante reprezinta folosul asteptat de decident in urma faptului ca o anumita consecinta se realizeaza 
Etape: 
1. Identificarea si definirea problemei: recunoasterea situatiei care impune luarea deciziei si determinarea obiectivelor urmarite prin aceasta; 
2. Precizarea corespunzatoare a obiectivului, prin stabilirea corelatiei intre obiectivele de ansamblu ale intreprinderii si problema data, astfel ca obiectivul stabilit trebuie sa fie real, mobilizator si stimulator. 
3. Stabilirea criteriilor - adunarea principalelor informatii si stabilirea criteriilor de evaluare a fiecarei variante posibile, motiv pentru care in adaptarea deciziei se cere folosirea modalitatilor participative de luare a deciziei. 
4. Stabilirea variantelor decizionale posibile: evaluarea alternativelor identificate, evidentierea limitelor, avantajelor si dezavantajelor fiecarei alternative (variante). 
5. Alegerea variantei (alternativei) optime, respectiv a deciziei. 
6. Aplicarea variantei (alternativei) optime: necesita luarea in prealabil a unui ansamblu de masuri sistematizate sub forma unui ,,plan de actiune". 
7. Evaluarea rezultatelor obtinute: masura in care obiectivele fixate au fost indeplinite si se stabilesc cauzele care au generat eventualele abateri.


Fisiere in arhiva (1):

  • Metode de Decizie Multicriteriala.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!