Memorii ROM

Extras din referat Cum descarc?

MEMORII
In functie de modul de utilizare in raport cu un sistem de calcul a memoriilor avem urmatoarele tipuri de functii de memorare:
-functia de memorare cu citire si scriere de date; in aceasta categorie intra asa numitele memorii cu acces aleator RAM (Random Acces Memory) care permit citirea si scrierea unor noi date de catre sistemul care le utilizeaza , precum si memoriile EEPROM (Electricaly Eraseable Programmable Read Only Memory) care pot fi atat citite cat si sterse in mod selectiv si programate.
-functia de memorare numai cu citire de date ;in aceasta categorie intra memoriile ROM (Read Only Memory),PROM (Programable Read Only Memory), EPROM (Eraseable Programable Read Only Memory) care pot fi numai citite ; stergerea posibila numai in cazul memoriilor de tip EPROM,nu este efectuata de catre sistemul utilizator si nu este selectiva in raport cu informatia inscrisa.
Transferul de date este bidirectional in cazul memoriilor RAM si EEPROM si unidirectional in cazul memoriilor ROM , PROM si EPROM.
Caracteristicile mai importante ale unei memorii sunt :
-geometria sau modul de organizare a memoriei - reprezentata de lungimea unui cuvant si numarul de cuvinte memorate.
-capacitatea memoriei - reprezentand numarul total de biti ce pot fi memorati ; se exprima in general in multipli de 1k = 1024 de biti.
-timpul de acces la memorie - se exprima in [us] sau [ns] reprezentand timpul necesar pentru citirea sau scrierea unor informatii in memorie.
-puterea consumata - pentru caracterizarea din acest punct de vedere a unei memorii , se foloseste puterea consumata raportata al un bit de informatie , respectiv raportul dintre puterea totala consumata de circuit si capacitatea acestuia,se masoara in [uw/bit].
-volatitatea - o memorie este volatila daca informatia inscrisa se pierde in timp ; pierderea informatiei se poate datora fie modului de stocare a acesteia fie datorita disparitiei tensiunilor de alimentare ale circuitului.
MEMORII ROM
Memoriile ROM (Read Only Memories) sunt memorii nevolatile,informatia continuta de memorie nu se pierde la decuplarea de la sursa de alimentare cu energie electrica. Sunt circuite LSI in care elementele componente se interconecteaza in procesul de fabricatie, astfel incat sa asigure memorarea informatiei binare cu o structura fixa. Dupa ce memoria a fost programata astfel de catre producator, nu mai poate fi schimbata de utilizator (se mai numeste:memorie fixa, memorie moarta, nealterabila sau permanenta).
Sunt memorii de tip special, in care informatia se inscrie chiar la fabricarea circuitului integrat. Odata realizata, intr-o memorie din aceasta categorie nu se mai poate inscrie nici o alta informatie, dar continutul sau se poate citi ori de cate ori se doreste.
Organizarea sub forma de matrice permite reducerea numarului intrarilor de adresare la un numar mai mic decat numarul informatiilor stocate.
Numarul terminalelor de adresare poate fi micsorat prin adresarea in cod binar si utilizand decodificatoare.Acest mod de adresare in cod binar este utilizat si in cazul memoriilor RAM.
Memoriile ROM pot fi realizate atat in tehnologie bipolara cat si in tehnologie MOS.
Memorii PROM
La nivel elementar circuitele unei memorii PROM lipsita de date sunt formate dintr-o serie de coloane si randuri interconectate initial printr-o siguranta(fuzibil de ploisiliciu).
Prezenta unei sigurante este interpretata cu valoarea 1. Pentru a stoca biti, nu trebuie decat ca o parte din miile sau milioanele de sigurante prezente sa returneze si valoarea 0.
Pentru aceasta sigurantele care trebuie sa returneze valoarea 1 sunt lasate intacte, iar cele care trebuie sa returneze valoarea 0 sunt arse prin folosirea a unui curent electric suficient de puternic.


Fisiere in arhiva (1):

  • Memorii ROM.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!