Memoria Cache

Extras din referat Cum descarc?

Memoria cache
In informatica, memoria cache (sau simplu un cache) este o colectie de date ce sunt o "copie la indigo" a valorilor originale stocate altundeva sau calculate mai devreme, unde operatia de aducere din memorie a datelor originale este costisitoare (datorita timpilor mari de acces la memorie) sau costul recalcularii acestora este mare, in comparatie cu costul citirii acestora din cache. Cu alte cuvinte, un cache este o arie temporara de stocare unde datele utilizate in mod frecvent pot fi depozitate pentru un acces rapid la acestea. Odata ce datele sunt stocate in cache, in viitor vor fi luate de aici si utilizate decat sa se incerce readucerea datelor originale sau recalcularea acestora, astfel incat timpul mediu de acces este mai mic.
Memoria cache, sau RAM cache-ul este memorie de tip static RAM. Ca orice SRAM, are o viteza si un cost mult mai ridicate decat RAM-ul dinamic (DRAM). Avand in vedere ca programele acceseaza memoriile de date sau instructiuni in repetate randuri, s-a observat ca prin pastrarea a cat mai multe dintre aceste informatii pe SRAM, intregul sistem functioneaza mai rapid.
Viteza UCP este superioara vitezei memoriilor, astfel ca dupa initierea unui ciclu de acces la memorie, UCP trebuie sa ramana inactiva un timp, asteptand raspunsul acesteia. Memoriile rapide sunt realizabile din punct de vedere tehnologic, dar costul lor este ridicat. Sunt cunoscute insa tehnici pentru combinarea unei memorii rapide de dimensiuni mici cu o memorie mai lenta de dimensiuni mai mari, pentru a se obtine aproximativ viteza memoriei rapide si capacitatea mare a memoriei lente, la un pret moderat.Memoria rapida de dimensiune mica se numeste memorie cache (din limba franceza: cacher - a ascunde)
Principiul memoriei cache este ilustrat in figura de mai sus. Exista o memorie principala de dimensiuni relativ mari, dar mai lenta, si o memorie cache mai redusa, dar mai rapida. Memoria cache contine o copie a unor parti din memoria principala. Atunci cand UCP incearca citirea unui cuvant din memorie, se testeaza daca respectivul cuvant se afla in memoria cache. In caz afirmativ, cuvantul este furnizat unitatii centrale. In caz contrar, se incarca in memoria cache un bloc al memoriei principale, constand dintr-un numar fix de cuvinte, iar apoi cuvantul este returnat unitatii centrale.
Se cunoaste ca programele nu fac acces la memorie in mod complet aleator. Daca se face o referire la o anumita adresa, este probabil ca urmatoarea referire la memorie va fi in vecinatatea acestei adrese. In spatiul adreselor de memorie, cateva regiuni au o probabilitate ridicata de a fi accesate, cateva au o probabilitate moderata, iar celelalte au o probabilitate foarte mica de a fi accesate in viitorul apropiat.
O regiune care are o probabilitate inalta este cea corespunzatoare contorului de program actual, deoarece este probabil sa se execute urmatoarea instructiune din secventa de instructiuni. Alte regiuni care au o probabilitate mare de a fi accesate sunt cele care contin datele active, procedurile si punctul de intoarcere dintr-o procedura. Daca programul este scris intr-un limbaj structurat pe blocuri, ca de exemplu Pascal, zona de stiva pentru variabile locale si parametri este o alta zona cu probabilitate ridicata de acces.
Un cache este un bloc de memorie folosit pentru stocarea temporara a datelor ce foarte probabil vor fi utilizate din nou. UCP-ul si hardisculutilizeaza in mod frecvent un cache, precum si navigatoarele si serverele de internet.
Un cache e constituit dintr-o multitudine de intrari. Fiecarei intrari ii corespunde o particica de date copie a uneia de pe un suport de stocare de rezerva. Fiecarei intrari ii corespunde de asemenea o eticheta, ce indica spre identitatea bucatii de data de pe suportul de rezerva a carei copie este cea din dreptul respectivei intrari.


Fisiere in arhiva (1):

  • Memoria Cache.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!