Mecanisme de Autentificare a Persoanelor

Extras din referat Cum descarc?

Autentificarea persoanelor este procesul de verificare a identitatii pretinse de catre o persoana, de obicei, ca o conditie prealabila pentru a obtine accesul la anumite resurse.
Aplicatii ale autentificarii persoanelor: accesul (local sau de la distanta) la sistemele de calcul, securitatea datelor electronice, accesul la Internet, operatiuni la automatele bancare (ATM-uri), comertul electronic, controlul accesului fizic, telefoane mobile, managementul inregistrarilor medicale, invatamantul la distanta, controlul trecerii frontierei etc.
Principalele mecanisme de autentificare a persoanelor se bazeaza pe:
- cunoastere (,,ceea ce stii"): informatii secrete cunoscute doar de utilizatorul legitim (e.g., parole, coduri PIN);
- posesie (,,ceea ce ai"): dispozitive fizice, dificil de falsificat sau de modificat, aflate in posesia persoanei legitime (e.g., cartele magnetice, smartcarduri, token-uri USB, generatoare de parole dinamice);
- caracteristici biometrice (,,ceea ce esti"): fizice (e.g., amprenta digitala, geometria mainii, retina, irisul, trasaturile faciale) sau comportamentale (e.g., vocea, dinamica semnaturii, modul de apasare a tastelor, mersul).
Fiecare dintre aceste mecanisme de autentificare prezinta avantaje si dezavantaje cu privire la securitate, usurinta in utilizare si cost.
Biometria este stiinta identificarii sau verificarii identitatii unei persoane pe baza caracteristicilor fizice sau comportamentale ale acesteia.
Caracteristicile fizice sunt masurate la un moment de timp si includ: amprentele digitale, fata, geometria mainii, irisul, retina, forma urechii, mirosul, reflexia pielii, termogramele etc.
Caracteristicile comportamentale presupun masurarea variatiei acestora pe o durata de timp si includ: scrisul, vocea, mersul, modul de tastare, miscarea buzelor etc.
Cerintele identificatorilor biometrici
Orice caracteristica umana fizica sau comportamentala poate fi utilizata ca identificator biometric daca satisface urmatoarele cerinte:
- universalitate: orice persoana trebuie sa aiba caracteristica biometrica. Exista persoane care nu pot vorbi, fara degete, sau cu probleme ale ochilor. Pentru aceste situatii trebuie sa existe proceduri de tratare a exceptiilor.
- unicitate: oricare doua persoane trebuie sa fie suficient de diferite din punct de vedere al identificatorului biometric. Amprentele digitale sunt foarte distincte iar probabilitatea ca doua persoane sa aiba acelasi model al irisului este de . Gemenii identici, pe de alta parte, nu pot fi usor deosebiti prin recunoasterea fetei.
- permanenta: caracteristica biometrica trebuie sa fie suficient de invarianta de-a lungul timpului. In timp ce irisul ramane, de obicei, stabil de-a lungul vietii, infatisarea fetei se modifica semnificativ. Scrisul se poate modifica de asemenea iar degetele pot fi frecvent ranite.
- colectabilitate: caracteristica biometrica trebuie sa poata fi masurata cantitativ iar obtinerea acesteia sa se faca usor. In timp ce imaginea fetei se obtine foarte usor si intr-un mod pasiv, scanarea retinei este dificila, necesita cooperarea utilizatorului si un operator bine instruit.
Pe de alta parte, intr-un sistem biometric practic exista si alte aspecte care trebuie luate in considerare:
- performantele sistemului: acuratetea si viteza recunoasterii, resursele necesare pentru a atinge acuratetea si viteza dorita, precum si factorii operationali si de mediu care afecteaza acuratetea recunoasterii si viteza. Acuratetea in cazul sistemelor de recunoastere a irisului este foarte buna (eroarea de potrivire falsa este mai mica de ) iar calculul distantei Hamming dintre doua coduri ale irisului este foarte rapid. Performantele sistemelor de recunoastere a fetei, scrisului, sau vocii sunt in general scazute.
- acceptabilitatea: in ce masura oamenii sunt dispusi sa accepte un anumit identificator biometric in viata de zi cu zi. In timp ce recunoasterea fetei si a vocii sunt larg acceptate, scanarea retinei este incomoda pentru utilizatori si este perceputa ca fiind un risc asupra sanatatii.
- posibilitatea de fraudare a sistemului: cat de usor poate fi fraudat sistemul.
Un sistem biometric practic trebuie sa aiba o acuratete a recunoasterii si o viteza acceptabile, cu cerinte rezonabile privind resursele, sa nu fie nociv utilizatorilor, sa fie acceptat de populatia destinata si suficient de robust la diferite metode de fraudare.
Fiecare identificator biometric are avantaje si dezavantaje. Nici un identificator biometric nu corespunde cerintelor tuturor aplicatiilor. Alegerea unui identificator biometric pentru o anumita aplicatie se face in functie de caracteristicile aplicatiei si de proprietatile identificatorului biometric.


Fisiere in arhiva (1):

  • Mecanisme de Autentificare a Persoanelor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!