Macroprocesoare

Extras din referat Cum descarc?

Macroinstructiunea este o scriere comoda a unor grupuri de instructiuni folosite mai des. Intr-un asamblor, care corespunde unui limbaj construit pe structura unui procesor anumit, se pot implementa, in acest fel, unele operatii logice specifice unei probleme concrete. Prin macroinstructiuni se pot crea instructiuni proprii fiecarei noi aplicatii. Macroinstructiunile ofera limbajelor de asamblare unele elemente aferente unui limbaj de nivel inalt. Elaborarea de macroprocesoare a reprezentat, de altfel, o etapa in procesul construirii de compilatoare.
Macroprocesoarele se includ, de regula, in asambloare, dar pot aparea si in compilatoarele limbajelor de nivel inalt, oferind facilitatea definirii unor noi elemente de limbaj, convenabile intr-o aplicatie particulara. Uneori, macroprocesoarele se includ in procesoarele de comenzi ale sistemelor de operare. Macroprocesoarele de uz general, nespecifice unui limbaj, care pot aparea intr-o aplicatie deja stabilita, sunt destinate crearii de sabloane de comanda, memorate, care ofera aplicatiei o anumita flexibilitate pe care structura stabilita nu o permite de regula.
Principalele functii ale macroprocesorului sunt definirea macro si dezvoltarea macro . Operatia de definire macro stabileste numele noii constructii si alcatuirea corpului acesteia. 
Operatia de dezvoltare macro a unei macroinstructiuni este un proces de inlocuire a declaratiei macroinstructiunii cu grupul corespondent de instructiuni, conform celor stabilite in definirea macro. Procesul se mai numeste si generare macro.
Definirea macro
Se folosesc doua directive: MACRO si ENDMACRO. Cu directiva MACRO se introduce numele macroinstuctiunii si campul de operanzi, care vor identifica apelul macro. Campul de operanzi incepe cu un operand care permite inlocuirea parametrilor formali prin cei efectivi. Dupa prima linie cu MACRO urmeaza corpul macroinstuctiunii, format din linii cu instructiuni, care vor inlocui apelul macro din program. Cu directiva ENDMACRO se indica sfarsitul definirii macro.
Dezvoltarea macro
In cursul programului apare apelul macro, reprezentat prin numele de macroinstructiune urmat de operanzii efectivi. Apelul macro primeste indicator de comentariu in program si se insereaza suita de instructiuni conform cu sablonul din definirea macro. In dezvoltarea macro toate referirile la operanzi generici se inlocuiesc cu operanzi locali.
Macroinstructiunea poate fi pusa in relatie cu apelul la subrutina. In ambele cazuri se urmareste folosirea de mai multe ori a unui tipar de instructiuni clasice, pentru eliberarea programatorului de sarcini repetitive. Deosebirea consta in modul diferit de realizare in practica a acestei actiuni. La apelul la subrutina, procesul executant al programului paraseste lista curenta de instructiuni, parcurgand temporar lista de instructiuni din locul unde se plaseaza rutina, dupa care revine la lista originala. La dezvoltarea macro sunt inserate in lista curenta instructiunile din sablonul macro, la fiecare apel macro.
Comparatie intre apel la subrutina si dezvoltare macro (apel macro).
callsub macro &subrutin1,&subrutin2
push
push
push
......
push
call subrutin1
call subrutin2
pop
pop
.....
pop
endmacro
Dezvoltare macro:
callsub alfa, beta push
.......... ......
callsub gama, beta push
call alfa
call beta
pop 
.....
pop 
Definire macro:
cont macro an,deo,troa
program cu variabilele an,deo,troa
endmacro
Dezvoltare macro, in diferite faze ale programului:
cont uno,due,tre
....
cont ain,tvai,drai
....
cont oan,tu,tri
Se observa ca acelasi program, cont, apare cu modificari de variabile, in diferite locuri in program. Procesorul prelucreaza imediat fiecare aparitie, fara pregatiri speciale, ca pe zone obisnuite intr-o singura lista de instructiuni. 
Definire subrutina (procedura):
cont


Fisiere in arhiva (1):

  • Macroprocesoare.DOC

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!