Inregistrare si Redare Sunet cu Stocare pe Card SD cu Atmega 16

Extras din referat Cum descarc?

1. INTRODUCERE
Documentul de fata descrie pe scurt ideea de a realiza un reportofon digital. Pe langa faptul ca un astfel de aparat este destul de util a-l avea in preajma pentru acele mici momente cand ai nevoie de o confirmare ulterioara pentru cele intamplate, poate servi drept o platforma buna pentru a testa diferite efecte ce pot fi aplicate asupra vocii umane pentru a-i modifica tonalitatea, inaltimea, tempo-ul. 
Didactic este interesant deoarece familiarizeaza studentul cu diferite metode de a converti si stoca vocea umana din analog in digital, precum si cu instrumentele disponibile pe microcontrollerul ATMEGA16 ce se preteaza unei astfel de intrebuintari.
2. DESCRIERE GENERALA
Schema generala a reportofonului este prezentat mai jos.
Dupa cum se vede din figura, echipamentul este format din mai multe etaje. Aceasta este datorata faptului ca mecanismul transformarii unui sunet analog in ceva digital si apoi recompunerea sa, se realizeaza in mai multi pasi ce vor fi explicati mai jos.
Achizitia semnalului
Se bazeaza in principal pe colectarea unui semnal analogic de la un microfon si supunerea sa unui proces de esantionare si filtrare. Aceste transformari tin cont de anumite particularitati ale vocii umane, si elimina astfel anumite caracteristici ale semnalului primit pentru a asigura o stocare si o redare cat mai eficienta. Se urmareste obtinerea la iesire a unui sunet de o calitate asemanatoare celei telefonice.
Semnalul aflat la iesirea microfonului poate fi descris ca o variatie continua, aparent aleatoare, a unei tensiuni X(t). Acesta va trebui sa fie filtrat si amplificat, astfel incat informatia nerelevanta sa dispara. 
Vocea umana variaza ca frecventa fundamentala intre 85-155 Hz pentru barbati, si 165-255 Hz pentru femei. Ne va interesa ca sa inregistram atat frecventa fundamentala cat si cele mai relevante armonice superioare pentru aceste frecvente. Studiile au stabilit ca exista informatie folosibila pentru frecvente pana la 3000 Hz. Astfel tot ce se va gasi mai sus de aceasta frecventa va fi filtrat. Dupa ce am stabilit frecventa maxima ce ne intereseaza, vom calcula perioada de esantionare folosind teorema Shannon. 
Daca nu se respecta legea de mai sus, armonicele semnalului primit se vor intrepatrunde, astfel incat identificarea lor si recuperarea lor individuala nu se va mai putea realiza exact (fenomenul se numeste aliasing).
Semnal primit de la microfon Semnal esantionat in timp
Pe langa aceasta esantionare in timp, mai trebuie executata una in tensiune pentru a determina discret marimea semnalului la fiecare moment de timp. Aceasta se datoreaza datorita limitarii echipamentelor digitale. Vom folosi o inregistrare pe 8 biti, deci cu acestia putem mapa fix 256 nivele de tensiune. Aceasta transformare asupra semnalului primit se soldeaza intodeauna cu pierdere destul de mare de informatie. Cantitaiv aceasta eroare este invers proportionala cu plaja de tensiuni. 
Pentru a ajusta calitatea semnalului redat la iesire, va trebui introdus la intrare un amplificator care sa regleze nivele de tensiune (se observa ca ideal ar fi sa fie cat mai mare diferenta dintre ele). Ultimele transformari ale semnalului sunt ilustrate mai jos.


Fisiere in arhiva (1):

  • Inregistrare si Redare Sunet cu Stocare pe Card SD cu Atmega 16.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!