Imprimanta

Extras din referat Cum descarc?

1. Prezentarea schemei bloc
Imprimantele sunt acele echipamente periferice cu ajutorul carora se realizeaza transferul pe hartie sau alt tip de suport (folie transparenta, film, etc) a informatiilor afisate pe un dispozitiv de afisare sau stocate intr-un fisier. Schema bloc generala a unei imprimante este prezentata in figura l.
Figura 1. Schema bloc a imprimantei
Blocul de interfatare cu sistemul de calcul asigura suportul fizic pentru transferul datelor de la unitatea de calcul (in particular poate fi un PC) la imprimanta. Transferul de date se face pe baza unui protocol de comunicatie continut in asa numitul driver al imprimantei. Fiecarei imprimante ii este specific un anumit driver si, implicit, un anumit protocol pentru transferul dalelor de imprimat. Totusi, driver-ele provenite de la un producator si specifice unei familii de imprimante, nu difera mult intre ele, fiind compatibile pana la un anumit punct.
Intr-o definitie mai larga, prin driver se intelege o colectie de proceduri (rutine) de calcul care asigura legatura dintre un echipament periferic si un sistem de calcul. Acesta actioneaza ca un fel de translator intre echipamentul periferic si aplicatia software care il apeleaza in vederea executarii unei functii de imprimare. Spre imprimanta se transmit comenzi specifice pentru diversele sale functii: preluarea foii de hartie, deplasarea capului de imprimare, comanda capului de imprimare in vederea imprimarii, etc Aceste comenzi sunt cunoscute doar de driverul respectivei imprimante. In acelasi timp, aplicatiile ce folosesc driverul de imprimare (documente Word, Excel, etc.) folosesc comenzi mult mai complexe. De exemplu, o comanda de imprimare urmata de un cod ASCII poate semnifica tiparirea unui caracter alfanumeric. O alta comanda de imprimare, urmata de un set de 5 coduri in hexazecimal poate insemna o comanda de tiparire a unei suprafete dreptunghiulare cu o anumita culoare. Driverul imprimantei va accepta aceste comenzi complexe, le va traduce intr-o multitudine de comenzi elementare, specifice imprimantei si le va furniza in acest mod blocului de interfatare al imprimantei.
Unitatea de comanda si control este organizata in jurul unui microprocesor (microcontroler) care asigura preluarea, interpretarea si executia comenzilor primite de la sistemul de calcul prin intermediul blocului de interfatare. In imprimantele moderne, pe langa procesorul principal exista si microcontrolere specializate care controleaza gestionarea hartiei si actionarea (comanda) capului de imprimare (blocului de imprimare).
Blocul de gestionare al hartiei are drept element principal subansamblul de preluare si antrenare al hartiei (sau alt suport) dintr-o magazie de intrare, trecerea ei prin fata blocului de imprimare si depozitarea intr-o magazie de iesire. Cel mai adesea se utilizeaza drept suport de transfer hartia si astfel intalnim imprimante ce utilizeaza hartia continua (pliata sau rulou) sau imprimante ce utilizeaza hartia sub forma de foi. Calitatea imprimarii depinde in mare masura de calitatea hartiei. Curent se foloseste hartie cu grosimea de 0,04 mm si 0,06 mm avand greutatea specifica de .
Blocul de imprimare are rolul de a reproduce formele (imaginile) pe suportul folosit (hartie, film, etc). Datele ce trebuie a fi imprimate sunt preluate si prelucrate in unitatea de comanda si control, care va furniza blocului de imprimare toate semnalele necesare executarii comenzii de imprimare ceruta. Blocul de imprimare este in permanenta corelat cu blocul de gestionare al hartiei care asigura deplasarea corecta a suportului in vederea unei imprimari corecte.
2. Metode de imprimare
Metodele de imprimare utilizate in prezent sunt:
o imprimarea prin impact;
o imprimarea termica;
o imprimare electrofotografica;
o imprimarea cu cerneala
Imprimarea prin impact necesita prezenta unui cap de imprimare cu ace, a unei benzi impregnate cu cerneala si a unui sistemului de antrenare al acesteia. Caracteristic acestor imprimante este faptul ca imaginea se transfera pe suport imediat ce comanda este transmisa capului de imprimare, nemaifiind necesare operatiuni intermediare. Din acest motiv aceste imprimante sunt considerate ca fiind cele mai rapide si sunt inca mult folosite pe plan mondial. Liderul mondial al producatorilor de astfel de imprimante este Epson.
Imprimantele termice folosesc o hartie speciala (hartie termica) si sunt asemenatoare imprimantelor cu ace, capul de imprimare fiind format dintr-o multitudine de elemente incalzitoare. Aceste elemente sunt extrem de subtiri (asemanatoare acelor) dar nu imprima prin lovirea hartiei ci prin incalzirea ei pana ce aceasta isi schimba culoarea.
Imprimantele electrofotografice se caracterizeaza prin prezenta unui suport intermediar pe care imaginile de imprimat sunt reprezentate sub forma unui relief de potential. Suportul intermediar atrage apoi tonerul (pulbere fina de carbon in amestec cu particule de teflon) si il transfera ulterior pe hartie.
Imprimantele cu jet de cerneala au evoluat mult in ultimele decenii. Primele astfel de imprimante foloseau jeturi comandate de picaturi (similar fasciculului de electroni din televizor). Astazi se foloseste pe scara mondiala imprimarea cu picaturi de cerneala furnizate de duze minuscule, functionand fie pe principiul termic, fie pe principiul piezo-electric.


Fisiere in arhiva (1):

  • Imprimanta.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!