Identificare biometrică

Extras din referat Cum descarc?

Identificare biometrica
1.Consideratii generale
Dezvoltarea si perfectionarea sistemelor de colectare si prelucrare a informatiei au dus la modernizarea sistemelor de acces. Astfel, in ultimul timp, sistemele de securitate bazate pe tehnologii biometrice se prezinta ca o alternative viabila, cu un cost redus, la sistemele bazate pe cartele magnetice, coduri de bare sau parole. Se poate spune ca noile sisteme au dus la definirea unei alte clase de securitate, superioara fata de cea sigurata de sistemele traditionale. Pentru a avea acces intr -o incinta protejata la informatii sensibile, o persoana se poate identifica prin trei metode:
-printr-un obiect pe care-l detine (cheie, cartela);
-prin cunostinte secrete (parole, PIN-uri);
-prin trasaturi anatomice (ADN, amprente digitale, fata, iris, voce etc.).
Tehnica de acces prin analiza trasaturilor anatomice se numeste biometrie. In momentul de fata, tehnologiile biometrice au la baza identificatori fiziologici (amprenta digitala, geometria palmelor, structura retinei, conf iguratia ADN) si identificatori comportamentali (timbrul vocal, dinamica scrisului, dinamica apasarii tastelor) ce permit recunoasterea absoluta a unei persoane.
Utilizarea biometriei pentru identificarea si autentificarea subiectilor umani a inceput sa ofere cateva avantaje unice fata de metodele traditionale. Numai autentific area biometrica se bazeaza pe identificarea unei anumite parti intrinseci a fiintei umane. Sistemele bazate pe cartele magnetice, coduri de bare sau chei fizice pot fi pie rdute, furate sau multiplicate.
Parolele pot fi uitate, sparte sau observate intentionat sau neintentionat de o alta persoana. Uitarea parolelor sau pierderea ,,smartcardurilor" inseamna o pierdere de timp pretios pentru administratorii de retea si utilizatori.
Trasaturile anatomice nu pot fi copiate usor si nici pierdute. Biometria poate fi integrate in orice aplicatie care necesita securitate, accesul controlului, identificarea si verif icarea utilizatorilor. Securitatea oferita de biometrie poate fi asistata de chei, parole, coduri PIN, astfel incat validarea accesului depinde de insasi pe rsoana care o cere, nu de ceea ce stie, sau ceea ce are, ci de ceea ce este. De retinut ca resursele securitatii
biometrice se bazeaza pe persoana care le utilizeaza, eliminand efectiv riscul care era as ociat vechii tehnologii, in acelasi timp oferind un nivel mult mai inalt de securitate care convine atat utilizatorilor cat si administratorilor de sistem.
2. Tipuri de biometrie 
Fingerprint/Finger length - amprenta dig itala. Sistemul este bazat pe un senzor optic sau capacitiv, care transmite imaginea captata catre microcontroler sau catre PC in functie de sistemul in care este implementat.
Hand geometry/Hand&Finger - geometria mainii. Un senzor optic scaneaza intreaga palma a utilizatorului. In acest scop mana trebuie introdusa intr-un dispozitiv mecanic dotat cu senzori de proximitate. Iris/Retina Recognition - iris/retina. Si aici un sensor optic scaneaza irisul sau retina inregistrand imaginea obtinuta intr-o memorie dinamica sau statica.
Facial image Recognition/Facial thermo gram - maginea faciala. Scanarea se face cu senzori optici sau de temperatura. Imaginea captata este geometrizata 3D si retinuta.
Voice/Speaker - voce. Se face analiza spe ctrala a vocii utilizatorului, iar daca spectrul de frecventa este identic cu cel memorat, accesul este permis.
Signature - semnatura digitalizata. Aceasta poate fi memorata pe o cartela si comparata cu semnatura executata de utilizator inaintea accesului.
Keystroke - presiunea si ritmul apasarii tastelor.
3. Aplicarea metodelor biometrice pentru asigurarea securitatii datelor
Utilizarea metodelor biometrice de identif icare in vederea asigurarii securitatii datelor se imparte in doua categorii:
- controlul accesului la documentele ce pot fi copiate de pe calculator si in incaperile unde se discuta informatii secrete;
- controlul utilizarii calculatorului si a accesului la informatiile pe care acesta le detine.
3.1. Controlul accesului
Controlul accesului la documentele ce pot fi copiate de pe calculator si in incaperile unde se discuta informatii secrete poate fi realizat utilizand metodele si sistemele prezentate a nterior.
Este valabil si pentru datele din calc ulator sau pentru locurile de depozitare a Cdurilor si dischetelor.
Metoda de identificare pe baza de amprente
Amprenta degetului este utilizata din secolulXIX la stabilirea identitatii. Odata cu dezvoltarea tehnologiei, oamenii de stiinta s-au or ientat si catre acest domeniu. Tehnologia de recunoastere a amprentei se bazeaza pe analiza imaginii generata de un senzor, care contine puncte caracteristice alcatuite din terminatiile precum si din bifurcatiile de pe deget. Aceste puncte caracteristice, extrase din imaginea amprentei, sunt extrem de dese, ceea ce explica de ce amprenta este cel mai des utilizata in identificarea umana. Exista cam 70 de puncte masurabile, unice pentru fiecare amprenta, iar fiecare punct are 7 caracteristici unice. Daca se doreste o securitate maxima si se scaneaza cele 10 degete ale mainilor se obtin 4900 de puncte independente pentru o singura persoana. Exista doua tehnologii importante utilizate pentru senzorii de amprenta digitala: optica si capacitiva.


Fisiere in arhiva (1):

  • Identificare Biometrica.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!