Hard Disk-ul - Aplicatie WD RE3 Sata

Extras din referat Cum descarc?

Hard disk -ul
Hard disk drive sau HDD este un dispozitiv electronic-mecanic pentru stocarea non-volatila a datelor. Nici un alt periferic nu se apropie de utilitatea pe care o confera hard-disc-ului, viteza, capacitatea si facilitatile sale de instalare. In general hard discurile sunt utilizate ca suport de stocare extern principal pentru calculatoare personale, dar si pentru anumite aparate electronice (DVD playere si recordere, MP3 playere).
Structura hard-disk-ului
Hard-disk-urile au fost inventate in anii 1950. La inceput aveau ca marime pana la 20 inch in diametru si puteau inmagazina doar cativa megabytes. Initial au fost numite ,,fixed disks" sau ,,Winchesters" (un nume de cod folosit pentru un produs popular IBM). Mai tarziu au fost numite hard-disk-uri pentru a le deosebi de ,,floppy disk-uri". Hard-disk-ul are o placa tare (platan) care sustine mediul magnetic, in opozitie cu un film flexibil din material plastic, folosit la benzile magnetice sau la floppy-disk-uri.
Un hard disc este format din:
o o placa electronica de control logic, 
o un numar de platane (de obicei 2 sau 3), impartite in piste si sectoare, 
o capete magnetice de citire/scriere (eng. read/write, R/W), de o parte si de alta a platanelor, legate printr-un brat metalic numit actuator, 
o un sistem electro-mecanic de blocare a capetelor pe pista de stop (engl. landing zone) atunci cand discul e oprit 
o si un motor electric pas-cu-pas. 
Unitatea de hard disc are cate un cap de citire/scriere pentru fiecare fata a platanelor; toate capetele sunt montate pe un mecanism special care asigura deplasarea lor pe orizontala. Capetele sunt deplasate inainte si inapoi simultan pe suprafetele platanelor; ele nu se pot deplasa independent unul de celalalt deoarece sunt montate pe acelasi suport. Datele sunt stocate pe suprafata platanului in sectoare si in piste. Pistele sunt cercuri concentrice, iar sectoarele sunt arcuri de cerc (subdiviziuni ale pistelor).
Componentele hard disk-ului
Functionare
Fiecare platan are doua fete si este divizat intr-un numar de piste, fiecare pista fiind divizata in sectoare. Platanele sunt astfel aranjate incat pista 0 de la platanul 1 sa fie situata exact deasupra pistei 0 de la platanul 2 si 3. Pentru a accesa o pista oarecare pe unul din platane, bratul care sustine capetele va muta capetele spre acea pista. Deoarece aceasta metoda necesita doar un singur mecanism de pozitionare, simplifica design-ul si coboara pretul. Totusi, pentru a accesa o singura pista, trebuiesc mutate toate capetele. Deci, pentru a citi date de pe pista 1 de pe platanul 1, apoi pista 50 pe platanul 3 si apoi iar pe pista 1 dar de pe al treilea platan, intregul brat cu capete trebuie mutat de doua ori. (Eventual s-ar putea si numai cu o mutare, daca pista 1 / platanul 1 si pista 1 / platanul 3 se citesc simultan, si abia apoi se sare la pista 50.) Pentru a muta un brat trebuie un timp semnificativ, comparativ cu timpul de transfer. Pentru a minimiza mutarile trebuie impiedicata imprastierea datelor pe mai multe piste. O metoda de a optimiza timpul de acces este ca un grup de date care sunt accesate secvential sa fie scrise toate pe o singura pista. Daca datele nu incap pe o singura pista, atunci se continua scrierea pe aceeasi pista, dar pe un platan diferit. Prin aceasta metoda, bratul nu mai trebuie sa execute asa multe miscari. Doar trebuie sa fie selectat capul de citire/scriere cel mai apropiat. Selectarea capetelor se face electronic si de aceea ea este mult mai rapida decat miscarea fizica a bratului cu capete intre piste. Se mai foloseste termenul de cilindru pentru a descrie multiplele platane suprapuse. Un cilindru se refera la toate pistele care au acelasi numar de pista, dar care sunt localizate pe diferite platane.
Exista trei criterii ce caracterizeaza performanta unui hard-disk:
o Rata de transfer - numarul de biti pe secunda pe care un hard-disk ii poate transmite Unitatii centrale de prelucrare (UCP). Ratele obisnuite de transfer sunt intre 5 si 40 de megabytes/sec.
o Timpul de acces - timpul considerat de la cererea unui fisier de catre CPU pana la primirea primului bit din acel fisier. Un timp de acces obisnuit este intre 10 si 20 de milisecunde.
o Capacitatea - numarul de biti pe care ii poate stoca un hard-disk. In momentul actual exista hard-disk-uri ce stocheaza pana la 1TB!


Fisiere in arhiva (1):

  • Hard Disk-ul - Aplicatie WD RE3 Sata.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!