Hard disk-ul

Extras din referat Cum descarc?

Aproape orice calculator personal si server din ziua de azi contine unul sau mai multe dispozitive hard-disk.
Hard discul sau discul dur (foarte des intalnita si ortografia originala engleza, hard disk, hard drive, hard disk drive sau HDD) este un dispozitiv electronic-mecanic pentru stocarea non-volatila a datelor. Stocarea se face pe o suprafata magnetica dispusa sub forma unor platane rotunde metalice inflexibile (dure). In general hard discurile sunt utilizate ca suport de stocare extern principal pentru calculatoare personale, dar si pentru anumite aparate electronice (DVD playere si recordere, MP3 playere). Daca la inceputuri capacitatea unui hard disc nu depasea 20 megaocteti (MO), astazi (2009), un hard disc obisnuit poate depasi si 1 teraoctet (TO)
Banda magnetica impotriva hard-disk-ului
Hard-disk	Banda magnetica
Materialul de stocare magnetic	Stratificat peste un disk din aluminiu sau din sticla. Dupa stratificare platanul va fi finisat pana la obtinerea unei ,,oglinde"	Acopera o banda subtire de plastic
Timpul de acces la informatie	Se poate accesa informatia din orice punct al disk-ului aproape instantaneu (cateva milisecunde)	Se poate derula rapid in orice punct al benzii. In cazul benzilor lungi, procedura dureaza foarte mult
Modul de transfer	Capetele de citire se deplaseaza pe deasupra disk-ului, fara a-l atinge 	Intr-un casetofon sau magnetofon sau alte dispozitive ce folosesc banda, capul de citire/scriere atinge direct suprafata magnetica.
Viteza de citire	Disk-ul se roteste la viteze foarte mari (3600, 7200, 10000, chiar 15000 rotatii-min) ceea ce inseamna o viteza intre capul de citire si disk de aproximativ 300 km/h	Banda se misca cu o viteza de aproximativ 5 cm/sec.
Capacitatea	Mare, datorita faptului ca informatia este scrisa in domenii magnetice extrem de mici si a vitezei foarte mari.	Mult redusa fata de hard-disk
Principiile hard-disk-ului
Hard-disk-urile au fost inventate in anii 1950. La inceput aveau ca marime pana la 20 inch in diametru si puteau inmagazina doar cativa megabytes. Initial au fost numite ,,fixed disks" sau ,,Winchesters" (un nume de cod folosit pentru un produs popular IBM). Mai tarziu au fost numite hard-disk-uri pentru a le deosebi de ,,floppy disk-uri". Hard-disk-ul are o placa tare (platan) care sustine mediul magnetic, in opozitie cu un film flexibil din material plastic, folosit la benzile magnetice sau la floppy-disk-uri.
La cel ma simplu mod posibil, had-disk-ul nu este mult diferit de o banda magnetica. Atat hard-disk-ul cat si benzile magnetice folosesc aceleasi principii de inregistrare. Ele de asemenea au in comun beneficiul major al depozitarii magnetice - mediul magnetic poate fi cu usurinta sters si apoi rescris, in plus structura fluxului magnetic pastrandu-se intacta pentru mai multi ani.
Capacitate si performanta
Un calculator personal, de performante normale, detine un hard-disk ce are o capacitate intre 40 GO si 80 GO. Datele sunt stocate pe disc sub forma fisierelor. Un fisier este denumit simplu ca o colectie de biti. Bitii pot fi reprezentarea in codul ASCII pentru caracterele unui text, pot fi instructiunile unei aplicatii software pe care calculatorul trebuie sa le execute, inregistrarile unei baze de date sau pixelii de culoare pentru o imagine GIF. Indiferent de continutul fisierului, el este alcatuit dintr-o ,,insnuruire" de biti. Cand un program ce ruleaza pe calculator apeleaza un fisier, hard-disk-ul preia bitii de pe disk si ii trimite la UCP unul cate unul
Exista trei criterii ce caracterizeaza performanta unui hard-disk:
- 	Rata de transfer - numarul de biti pe secunda pe care un hard-disk ii poate transmite Unitatii centrale de prelucrare (UCP). Ratele obisnuite de transfer sunt intre 5 si 40 de megabytes/sec.
- 	Timpul de acces - timpul considerat de la cererea unui fisier de catre CPU pana la primirea primului bit din acel fisier. Un timp de acces obisnuit este intre 10 si 20 de milisecunde.
- 	Capacitatea - numarul de biti pe care ii poate stoca un hard-disk. In momentul actual exista hard-disk-uri ce stocheaza pana la 200-300 GB!
In interiorul cutiei paralelipipedice.
Cea mai buna metoda de a intelege cum un hard-disk functioneaza este de a privi in interiorul acestuia. Atentie! Deschiderea unui hard-disk duce la distrugerea definitiva a acestuia!
Aceasta este imaginiea unui hard-disk obisnuit.
Hard-disk-ul este alcatuit dintr-o cutie paralelipipedica de aluminiu, pe o parte avand "controlorii" electronici. Acestia controleaza mecanismul de citire/scriere si motorul care invarte platanul. Partea electronica asambleaza domeniile magnetice in biti (citire) si transforma bitii in domenii magnetice (scriere). Partea electronica se gaseste pe o mica placa ce se poate desprinde de pe unitate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Hard disk-ul.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!