Generator de rapoarte în java

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Obiectivul acestei aplicatii il reprezinta crearea unui generator de rapoarte sub forma tabelara pentru aplicatii peste baze de date. Generatorul este proiectat si realizat integral in tehnologie JAVA si permite atat obtinerea rapoartelor de catre utilizatorul final.

Conectarea la baza de date se face prin JDBC cu posibilitatea de alegere a drivere-lor dorite de utilizator. S-au studiat si uitilizat toate facilitatile oferite de JDBC pentru filtrarea datelor.

Raportul se face pentru o singura baza de date. Utilizatorul poate sa-si selecteze baza de date, iar in cadrul bazei de date se vor utiliza toate schemele.

Generatorul poate fi folosit de utilizatorii finali cat si de programatori. El poate fi utilizat pe orice platforma care suporta JAVA.

Implementarea aplicatiei a fost realizata cu mediul vizual de programare NetBeans.

In raport ordinea coloanelor va fi cea din lista campurilor selectate.

Uilizatorul poate sa creeze o interogare SQL pe baza campurilor selectate. Aceasta interogare determina continutul raportului (filtru si ordonare).

Utilizatorul poate specifica informatiile de identificare a raportului (antet, subsol pagina si raport). Afisarea raportului se va face pe display (preview) sau imprimanta. Formatul paginii poate fi selectat (Letter - portret va fi predefinit). Imprimanta poate fi selectata de catre utilizator

Dimensiunea, fonturile si culorile pentru fiecare camp, antet de pagina si raport vor fi selectate (Times New Roman, 12, black - predefinit).

Deoarece in aceasta aplicatie conectarea la baza de date se face prin JDBC in continuare se va prezenta aceasta tehnica.

Ce este JDBC API?

Limbajul de programare Java, fiind robust, sigur, usor de folosit, usor de inteles, este un excelent limbaj pentru dezvoltarea de aplicatii cu baze de date. Este necesara o cale pentru ca aplicatiile Java sa poata comunica cu o varietate de surse de date. JDBC este mecanismul care face acest lucru.

JDBC(Java DataBase Connectivity) API(Application Programming Interface) este un Java API pentru accesarea virtuala a oricarui tip de date tabelar. JDBC API consta intr-un set de clase si interfete scrise in limbajul Java care furnizeaza un standard API pentru dezvoltatori de baze de date.

JDBC API face transmiterea mai usoara de instructiuni SQL la sistemele de baze de date relationale si suporta principalele variante de SQL.

Sensul JDBC API este ca o aplicatie poate accesa virtual orice sursa de date si rula pe orice platforma cu o masina virtuala Java. Combinatia intre platforma Java si JDBC API permite programatorului sa scrie o singura data programul si sa ruleze programul oriunde.

Pozitia JDBC in modelele cu doua si trei nivele

JDBC API suporta ambele modele cu doua nivele si cu trei nivele pentru accesarea bazei de date.

Figura 1: Arhitectura cu doua nivele pentru accesul la baza de date.

In modelul cu 2 nivele, un aplet Java sau o aplicatie comunica direct cu sursa de date. Acesta necesita un driver JDBC care poate comunica cu sursa de date particulara devenind accesabila. Comenzile utilizatorului sunt date catre baza de date sau altei surse de date, iar rezultatele acelor comenzi sunt trimise inapoi catre utilizator.

Sursa de date poate fi amplasata pe alta masina, la care utilizatorul se poate conecta prin retea. Aceasta se refera la o configuratie client-server, cu masina utilizatorului pe post de client si masina ce contine sursa de date pe post de server. Reteaua poate fi o retea intranet sau poate fi o retea Internet.

In modelul cu trei nivele, comenzile sunt trimise catre un "nivele de mijloc", care trimite apoi comenzile la sursa de date. Sursa de date prelucreaza comenzile si trimite rezultatele inapoi la nivelul din mijloc, care apoi le trimite catre utilizator.

Acest model este foarte atractiv deoarece nivelul de mjloc face posibila mentinerea controlului peste acces si tipurile de modificari care pot fi facute sa uneasca datele.

Un alt avantaj este ca acest model simplifica desfasurarea aplicatiilor. In final, in multe cazuri, arhitectura in trei nivele poate aduce performante avantajoase.

Bibliografie:

1. David M. Geary, "Graphics Java 2 - Mastering the JFC, 3RD Edition, vol. II, Swing"

2. Seth White, Maydone Fisher, Graham Hamilton, Rick Catell and Mark Hapner, "JDBCTM API Tutorial and Reference, Second Edition: Universal Data Access for the Java 2 Platform", Published by Wesley Longman, Inc, 1999;

3. Sun Microsystems, "JDBC 3.0 Specification, Final Release", http://java.sun.com/products/jdbc

4. Sun Microsystems, "JDBC 2.1 API", http://java.sun.com/products/jdbc

5. Sun Microsystems, "JDBC 2.0 Standard Extension API", http://java.sun.com/products/jdbc

6. Sun Microsystems, "Getting Started with the JDBC API", http://java.sun.com

7. Sun Microsystems, "JavaBeans 1.01 Specification", http://java.sun.com/beans

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Generator de rapoarte in java.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
2 355 cuvinte
Nr caractere:
12 781 caractere
Marime:
201.96KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Calculatoare
Tag-uri:
java, raport
Predat:
la facultate
Materie:
Calculatoare
Sus!