Generatii de Calculatoare

Extras din referat Cum descarc?

Scurt istoric
Din cele mai vechi timpuri oamenii au cautat sa construiasca dispozitive capabile sa simplifice anumite activitati, cum ar fi executarea unor calcule, a caror functionare sa poata fi dirijata conform unor reguli flexibile (numite programe) sunt foarte vechi. Astfel a luat nastere in orientul apropiat cu aproximativ 5000 de ani in urma o forma primitiva de abac, care poate fi considerat prima masina de calculat, menita sa automatizeze procesul de numarare si calcul.
In anul 1620 este inventata in Anglia rigla de calcul.
In anul 1642, la varsta de 19 ani, matematicianul francez Blaise Pascal (1623-1662), proiecteaza si realizeaza prima masina mecanica de calculat deplin operationala, care inlocuia munca a 6 contabili. Aceasta masina lucra in sistemul zecimal folosind roti dintate cu cate 10 dinti fiecare, angrenate in diferite moduri, comanda masinii era asigurata manual. Masina denumita ,,Pascalina" realiza operatiile de adunare, de scadere, de inmultire si impartire; interesant este faptul ca inafara de adunare celelante operatii se realizau utilizandu-se tehnici complementare, (transformarea scaderilor in adunari, operatiile de inmultire si impartire erau implementate prin serii de adunari, respectiv scaderi repetate) foarte asemanatoare cu cele existente in calculatoarele din anii 80 - 90. Masina a fost utilizata pana la mijlocul secolului al XIX-lea.
Leibniz fiind nemultumit de mecanica fina din vremea sa, a preferat sa caute un sistem de numeratie mult simplificat (si nu cel zecimal), care sa inlature handicapul tehnicii. Astfel in anul 1694 Leibniz inbunatateste aceasta masina de calcul, prin inlocuirea sistemului zecimal de numeratie cu sistemul binar, care este si astazi baza prelucrarii electronice a datelor.
In anul 1823 matematicianul englez Charles Babbage (1791-1871) a elaborat proiectul unei masini analitice de calcul. Aceasta masina realizata cu mijloace mecanice consta dintr-o magazie pentru depozitarea datelor (memorie), o "moara" pentru efectuarea calculelor (unitate de prelucrare), dispozitive de intrare a datelor (unitate de intrare) si respectiv dispozitive pentru extragerea rezultatelor (dispozitive de iesire). Aceasta masina poate fi considerata ca fiind primul computer in sensul modern al cuvantului, adica o masina a carei functionare este controlata de instructiuni introduse de catre utilizator. 
In anul 1854 matematicianul George Boole, publica rezultatele cercetarilor sale asupra logicii simbolice (inventant Algebra booleana, Algebra Boole, introducant notiunile de TRUE si FALSE), care stau la baza stiintei calculatoarelor.
In 1890 este realizata prima masina de perforat cartele, pe baza carora se realizeaza in SUA masini electromecanice de calcul cu cartele perforate, care pot efectua calcule asupra datelor continute pe cartele, pe baza unui program dinainte specificat (program cablat). Aceasta masina a fost folosita pentru prelucrarea datelor unui recensamant din SUA, reducand timpul de calcul de la 10 ani la 2,5 ani. (cel ce a construit aceste masini a pus bazele companiei IBM)
In anul 1944 este pus in functiune primul calculator modern, numit MARK-1, realizat cu relee electromagnetice, datorita fiabilitatii reduse aproape nu a fost utilizat.
In anul 1947 sunt enuntate de catre John Von Neumann principiile folosite si astazi in constructia calculatoarelor, si anume utilizarea sistemului binar pentru reprezentarea informatiilor si utilizarea programelor memorate in locul celor cablate. Primele calculatoare construite conform acestor principii au fost EDVAC si UNIVAC-1 in SUA.
Un calculator modern reprezinta un sistem complex care inglobeaza in constructia sa tehnologii diverse cum ar fi:
- Electronice;
- Magnetice;
- Electromecanice;
- Electrooptice
- Mecanice.
Evolutia calculatoarelor este strans legata de progresele inregistrate in aceste tehnologii. Putem imparti evolutia calculatoarelor in cinci etape, denumite generatii de calculatoare. Fiecare generatie de calculatoare este caracterizata de o dezvoltare tehnologica majora ce a schimbat fundamental modul in care calculatoarele au fost construite, avand ca rezultat dimensiuni mai mici, mai puternice, mai ieftine, mai eficiente si mai fiabile. Fiecare generatie se intinde pe o perioada de aproximativ zece ani, in prezent aflandu-ne in generatia a patra, iar dupa unii in a cincea de calculatoare. 
Criteriile care au stat la baza acestei clasificari sunt in general:
- Arhitectura sistemelor;
- Tehnologia de constructie a componentelor;
- Modalitatile de procesare a datelor;
- Caracteristicile sistemelor de operare;
- Limbajele de programare folosite.
De fapt evolutia constructiva a calculatoarelor este strans legata de dezvoltarea tehnologiei electronice.
Prima generatie cuprinde calculatoarele construite intre anii 1944 si 1956, si este caracterizata de utilizarea tuburilor electronice ca element constructiv principal, care inlocuiesc relee electromagnetice. In aceasta perioada se construiesc in SUA calculatoarele Mark 1 si ENIAC.


Fisiere in arhiva (1):

  • Generatii de Calculatoare.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!