Generalitati privind Robotii

Extras din referat Cum descarc?

1 Capitolul I - Generalitati privind robotii .
1.1 Ce este un robot? 
1.1.1 Definitie. Particularitati.
Din cate am observat dupa o documentare destul de atenta nu exista o definitie exacta a termenului. In cartile de specialitate si in multe alte locatii web sunt prezentate diverse semnificatii, de multe ori diferite, ale termenului. Neexistand o definitie unanim acceptata am folosit forma pe care am considerat-o corecta si completa.
Robotul poate fi definit ca un sistem sau un echipament cu functionare automata, adaptabila prin programarea conditiilor unui mediu complex si variabil in care actioneaza, amplificand sau inlocuind una sau mai multe din functiile umane in actiunea acestuia asupra mediului [1, 5].
Robotul este un produs al mecatronicii care combina tehnologia electronica cu cea mecanica, fiind o componeta evaluata de automatizare care inglobeaza sistemele avansate de actionare cu electronica de tip calculator pentru a realiza un echipament independent si flexibil. Mecanica stabileste infatisarea robotului si miscarile posibile pe timp de functionare. Senzorii si motoarele sunt folositi la interactia cu mediul sistemului. Mecanismul de directionare are grija ca robotul sa-si indeplineasca obiectivul cu succes, evaluand informatiile senzorilor. Acest mecanism regleaza motoarele si planifica miscarile care trebuiesc efectuate.
In general oamenii au o perceptie pozitiva de roboti, fiind larg folositi in procesul de fabricatie, montaj si ambalare, de transport, de explorare in spatiu, chirurgie, armament, laboratoare de cercetare, productie de masa si de bunuri de consum sau industriale. 
Particularitatile robotului ER-6.
Putem defini patru particularitati importante pe care le indeplineste ER-6 ca sa poata fi incadrat in categoria robot mobil autonom:
1. Interactiunea. 
ER-6 poate interactiona cu mediul, cu alti roboti sau cu oamenii, luand decizii pentru a-si putea indeplini obiectivul cu succes.
2. Autonomia.
ER-6 poate opera fara interventia umana pentru a efectua diferite activitati intr-o varietate de situatii specifice lumii reale.
3. Mobilitatea.
ER-6 se deplaseaza corect in spatiu.
4. Reprogramarea.
ER-6 poate fi reprogramat prin intermediul software-ului IziLab pe baza de module si in C folosind WINAVR.
Tinand cont de aceste particularitati putem intelege de ce ER-6 nu este o masina automata ci un robot. Am subliniat acest aspect deoarece unii sunt adeptii definitiei simpliste conform careia "un robot este o masina programata sa indeplineasca o anumita sarcina" deci orice jucarie sau masina de spalat poate fi considerata un robot. 
1.1.2 Terminologie. Scurt istoric.
Cuvantul ,,robot" a aparut pentru prima data in anul 1921 introdus in piesa R.U.R.( Robotul Universal al lui Rossum) scrisa de scenaristul ceh Karel Capek in care autorul parodia cuvantul ,,robota" (in traducere inseamna munca in limba rusa si corvoada in limba ceha) [5]. In anul 1923 piesa fiind tradusa in limba engleza, cuvantul robot a trecut neschimbat in toate limbile pentru a defini fiinte umanoide protagoniste ale povestirilor stiintifico-fantastice. Inaintea aparitiei termenului de robot s-au utilizat de expemplu in uzinele lui Stanislaw Lem termenii automat si semiautomat [1].
Termenul de robotica, ,,robotics" se refera la stiinta care se ocupa de studiul si utilizarea robotilor. Acest termen a fost prima data folosit de scriitorul si omul de stiinta american de origine rusa, Isaac Asimov, intr-o scurta povestioara numita ,,Runaround" in anul 1942 [7, 9].
Pentru a intelege aparitia robotilor si dezvoltarea in timp a roboticii voi prezenta evolutia cronologica si etapele semnificative care au pus bazele progresului tehnologic din acest domeniu [1, 9].
ANUL 
SEMNIFICATIA NUME ROBOT INVENTATOR/ COMPANIE
Primul secol d.Hr Descrieri a peste 100 de masini si automate, incluzand moara de vant, masini de executat monezi precum si motorul electric cu abur. Ctesibius din Alexandria, Philo din Byzantium. 
1206 Robot umanoid programabil. O barca cu patru roboti muzicieni. Al-Jazari 
1495 Design pentru un robot umanoid. Mechanical knight Leonardo da Vinci
1733 Rata artificiala confectionata din cupru suflat cu aur. Rata intindea gatul, lua grauntele din mana si apoi le inghitea. Transparenta cavitatii ventrale, permitea spectatorilor sa urmareasca procesul de digestie. Digesting Duck
Jacques de Vaucanson
1736 Muzicantul flautist ce interpreta 12 melodii diferite. Muzicantul flautist Jacques de Vaucanson
1772 Omul-papusa scria unele cuvinte, propozitii si desena cu o deosebita precizie. Androidul Gramatic Jacques-Pierre Droz
1800 Jucarie mecanica japoneza care servea ceaiul si picta. Karakuri toys Hisashige Tanaka
1801 Joseph Jacquard inventeaza o masina de produs textile operata de cartele perforate. Masina de produs textile Joseph Jacquard.


Fisiere in arhiva (1):

  • Generalitati privind Robotii.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!