Floppy Disk-ul

Extras din referat Cum descarc?

Disketa este principalul mediu pentru schimburile de informatii si cel mai popular sistem pentru salvarile de siguranta.Cu exceptia catorva tipuri de calculatoare portabile , toate PC sunt livrate cu cel putin o unitate de discheta ca echipament standard.Desi unitatile de discheta sunt disponibile in diferite dimensiuni si capacitati (discurile masoara de la 2,5 la 8 inci in diametru si pot stoca de la 160 Kb pana la 120 de Mb) , toate functioneaza dupa aceleasi principii.
Tipuri de unitati de discheta :
- 8 inci (au capacitate de 1 Mb - in present sunt disparate)
- 5,25 inci (capacitate de 1,3 Mb )
- 3,5 inci (capacitate de 1,44 Mb sau 2,8 Mb - sunt cele mai folosite in ziua de astazi )
- LS-120 (capacitate de 120 Mb - pot citi si diskette de 3,5 inci)
- Zip (capacitate de 100 sau 200 de Mb - folosit pe scara larga pentru transferarea fisierelor mari) 
- HiFD (capacitate 200 Mb un sistem de dischete brevetat , care incearca sa standardizeze capacitatea de 200 Mb pe dischetele de 3,5 inci)
De la initializarea primului PC , dischetele au fost o binecuvantare si un blestem in acelasi timp '' Nu poti trai nici cu ele , dar nici fara ele''
Formatul
Pentru dischetele de 3,5 inci sunt folosite patru formate , dintre care trei sunt acceptate de PC-uri .Unitatea de discheta si sistemul de operare se ajusteaza automat la formatul dischetelor pe care incercati sa le cititi , cu conditia ca unitatea de discheta sa poata citi formatul respective.
Capacitate Unitate de masura 360 Kb 720 Kb 1,44 Mb 2,88 Mb
Fete Numar 1 2 2 2
piste Numar 80 80 80 80
Sectoarele pe pista Numar 9 9 18 36
Dimensiunea sectoarelor Biti 512 512 512 512
Viteza de rotatie RPM 300 300 300 300
Rata de treansfer al datelor 
Kbps 
250 
250 
500 
1000
Densitatea bitilor(max) BPI 8717 8717 17434 34868
Densitatea pistelor TPI 135 135 135 135
coercitiviatte Oerstezi 650 650 720 1200
Capacitatea unei dischete este stabilita in timpul formatarii.Folosind optiunile comenzii DOS FORMAT sau optiunea FORMAT din meniul WINDOWS asociat unitatii de discheta , puteti sa selectati capacitatea dischetelor noi.
Pentru formatarea unei dischete sub Windows , executati clic cu butonul din dreapta pe pictograma unitatii de discheta , apoi selectati optiunea Format..
Unitatile de discheta
In comparative cu alte echipamente pentru calculatoare , unitatile de discheta sunt echipamente simple.Componentele principale sunt un motor obisnuit care roteste discul si un motor pas cu pas care actioneaza o banda metalica pentru pozitionarea capetelor de citire/scriere , formand un ansamblu numit mecanism de actionare a capetelor.Unitatea este prevazuta cu un mecanism manual pentru coborarea unui butuc care centreaza si blocheaza discul in pozitia corecta si pentru coborarea capetelor de citire/scriere pe suprafata discului.Cu exceptia unitatilor cu o singura fata ale pc-urilororiginale , toate unitatile de discheta folosesc duoa capete de citire/scriere , care prind mijlocul discului si citesc sau scriu date pe oricare dintre cele doua fete ale meddiului.Pistelede pe cele doua fete ale discului sunt intercalate , a.i. capetele nu sunt perfect aliniate.
In mai mult de doua decenii de dezvoltare , aproape singura imbunatatire adusa mecanismului conventional al unitatilor de discheta a fost miniaturizarea.Nu s-a redus numai dimensiunea dischetelor , ci si dimensiunea unitatii de disc pentru un format dat.Unele unitati de discheta au inaltimea mai mica de jumatate de inci.Totusi , indifferent de dimensiuni , toate unitatile de discheta conventionale functioneaza in acelasi fel.
Proiectarea mecanica
Ca sa-si atinga scopurile pentru care au fost proiectate , toate mecanismele unitatilor de discheta trebuie sa poate indeplini o serie de operatii elementare.Trebuie sa roteasca discurile cu o viteza uniforma .De asemenea , trebuie sa deplaseze capetele de citire/scriere cu o precizie suficienta pentru localizarea oricarei piste de date .Sistemul de pozitionare cu bucla deschisa a capetelor trebuie sa aiba un punct de pornire cunoscut , pe care s ail poate localiza cu precizie.
Controlul vitezei
Toate circuitele electronice montate pe una sau mai multe placi atasate unitatilor de discheta au rolul de a controla aceste operatii simple. Un sistem servo mentine constanta viteza de rotatie corecta.De obicei , un sensor optic citeste modelul stroboscopic de puncte negre inscriptionate pe fond alb pe ansamblul de antrenare.Circuitele electronice numara punctele care trec prin dreptul senzorului intr-o perioada data de timp ca sa determine viteza de rotatie a discului si fac ajustarile necesare.Alte unitati folosesc senzori asemanatori bazati pe magnetism , dar principiul de functionare este acelasi numararea impulsurilor magnetice intr-o perioada data de timp pentru determinarea vitezei de rotatie a discului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Floppy Disk-ul.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!