Feedback Cibernetica

Extras din referat Cum descarc?

Feedback-ul este procesul prin care un semnal traverseaza un lant de relatii intamplatoare pentru ca , in final , sa se reporneasca. Feedbackul reprezinta o caracteristica esentiala a sistemelor adaptive complexe. Prin intermediul feedbackului se transmit informatii necesare proceselor de adaptare si selectie, se definesc strategii de supravietuire si se controleaza intensitatea fluxurilor dintre diferiti agenti.
In lucrarea sa , ,,Introducere in simularea pe calculator" , Nancy Roberts defineste feedbackul ca fiind ,,un proces prin care o variabila initiala trece printr-un lant de cauze , ajungand in final sa se afecteze pe ea insasi." 
De exemplu , daca se considera modificarea temperaturii unei camere cauzata de un curent rece , acest lucru poate avea ca efect diferite reactii.De exemplu , persoanele din camera se pot imbraca mai gros sau se pot muta intr-o alta zona , mai calduroasa , a casei.De asemenea , termostatul ar putea porni centrala termica.Pornirea centralei poate la randul ei sa dea curs anumitor fenomene.Activitatea centralei va determina nivelul de combustibil din rezervorul acesteia sa scada , care in viitor va fi cauza achizitionarii unei noi cantitati de combustibil. Activitatea centralei ar putea cauza si uzura instalatiei de incalzire care in timp va duce la nevoia de reparatii si revizii.Toate aceste actiuni vin in consecinta scaderii temperaturii , dar nu toate pot fi catalogate ca fiind un feedback.Doar actiunea principala , cea a pornirii centralei termice si in final a cresterii temperaturii din camera este un feednack autentic , deoarece doar aceasta consecinta se intoarce asupra elementului initial si anume a temperaturii din camera.
Acest exemplu da dovada atat de sisteme cu circuit deschis cat si de sisteme cu circuit inchis.Un sistem cu circuit deschis este un simplu lant de consecinte , precum faptul ca oamenii din incapere s-au mutat in alta pare a casei.In schimb , un sistem cu circuit inchis este un ciclu de consecinte care se realimenteaza pe ele insele. Acesta este cazul in momentul in care scaderea temperaturii din camera duce la pornirea termostatului care deschide centrala termica , aceasta la randul ei ridicand la loc temperatura din camera. 
Sistemele cu circuit inchis se mai numesc si sisteme de feedback. Intr-un astfel de sistem , fiecare variabila este la randul ei si cauza si efect.
Exista doua tipuri de feedback : feedback pozitiv si feedback negativ. Cel pozitiv se manifesta in momentul in care o crestere a unei variabile va determina peste o anumita perioada o crestere sporita a aceleiasi variabile.Pe de alta parte , feedbackul negativ are loc atunci cand o crestere a unei anumite variabile va determina peste un timp o scadere a acelei variabile.Acesta este folosit pentru a se readuce un sistem la echilibru.
FEEDBACK-UL POZITIV
Feedbackul pozitiv aduce schimbare si evolutie.Este exemplul clasic al bularelui de zapada care pe masura ce se rostogoleste la vale prin zapada , se mareste in fiecare moment tot mai mult.
Bulgarele de zapada poate fi analizat ca avand doua tipuri de deplasare : una circulara daca este privit din lateral , si una liniara daca se priveste din fata. Celor doua unghiuri de observare a miscarii bulgarelui de zapada le corespund doua paradigme de analiza.


Fisiere in arhiva (1):

  • Feedback Cibernetica.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!