ERP și E-business

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Solutiile informatice de afaceri de tip enterprise resource planning au reprezentat o evolutie fireasca a aplicatiilor economice, in contextul in care multe dintre acestea lucrau cu date si tranzactii ale aceleiasi entitati, dar erau incompatibile intre ele. Chiar daca sistemele ERP au adus un plus de valoare semnificativ entitatilor respective, devine din ce in ce mai clar, ca ERP-urile la randul lor incep sa nu fie suficiente pentru firmele de astazi, aflate in continua dezvoltare. Odata cu cresterea rapida a Internetului, aceasta dezvoltare a capatat noi valente. Conform unui studiu realizat de Forester Research in anul 2006, se estimeaza ca pana in anul 2011 in Europa, numarul persoanelor care vor face cumparaturi online va creste de la 100 de milioane la 174 de milioane. Acest lucru va determina in anul 2011 tranzactii de 263 de miliarde de euro in comertul electronic, componenta de baza a afacerilor electronice.

E-business-ul a schimbat viziunea asupra sistemelor ERP. Firmele constientizeaza ca cel mai provocant lucru nu este dezvoltarea unei aplicatie web ci extinderea sistemelor ERP astfel incat acestea sa ofere suport pentru tranzactii online de tip B2B sau B2C. Prin integrarea ERP cu e-business-ul rezulta un sistem extins, ce confera afacerii un spor de agilitate si competitivitate fata de afacerile traditionale si fata de relatiile limitate B2B.

In procesul de afaceri traditional, dupa primirea unei comenzi de la client, informatiile referitoare la ea circula pe la departamente - productie, stocuri, distributie, financiar, pana cand produsul este livrat clientului si acesta efectueaza plata. In acest caz, firmele au o viziune vaga asupra modului in care sistemele lor informationale comunica cu cele ale furnizorilor, partenerilor de afaceri, distribuitorilor, si clientilor. Afacerile electronice sprijina fluxul bunurilor de la producatori la consumatori. O afacere de acest tip include atat producatorii si operatiile de productie aferente, furnizorii, si logistica de transport, vanzatorii cu amanuntul, cat si clientii finali. Prin intarirea legaturilor din lantul valoric dintre afaceri (B2B) si consumatori (B2C), performantele afacerii cresc. Managementul unui e-business implica planificarea si controlul circulatiei bunurilor si serviciilor, informatiei, banilor, intre toate componentele afacerii. El determina viteza de circulatie a bunurilor, precum si stocul unei organizatii la un moment dat. De obicei, in cazul stocurilor se practica metoda just-in-time, sprijinita de un sistem informational bine pus la punct.

Integrarea in afacerea traditionala a unui e-Business implica acceptarea extinderii acceptiunii clasice de afacere. In acest scop sunt necesare anumite instrumente, precum middleware EAI (enterprise application integration) si aplicatii de dezvoltare a aplicatiilor web. In acelasi scop este necesara o infrastructura de retea bine pusa la punct, precum retele cu valoare adaugata (VAN), retele de mare intindere proprietare (wide area networks), sau Internetul. Acesta are abilitatea de a crea oportunitati pentru firmele de mici dimensiuni ce incearca sa profite de avantajele integrarii e-Business. Comertul axat pe web prezinta o multitudine de beneficii atat pentru companii cat si pentru clienti. Deoarece comenzile sunt preluate direct de la clienti, datele colectate la punctele de vanzare sunt disponibile imediat sistemelor e-Business. Sistemele de integrare e-Business ar trebui sa declanseze automat o tranzactie corespondenta analizand conditiile si oferind decidentilor suficiente informatii pe baza carora sa poata lua efectiv decizii.

Pentru a imbunatati schimbul de informatii intre toate entitatile e-Business-ului trebuie inlaturate barierele comunicationale. Gradul de dificultate in crearea legaturilor intre parteneri (si de a oferi astfel posibilitatea schimbului facil de informatii) variaza. Majoritatea partenerilor au implementat deja un sistem informational, iar tipul informatiilor pe care acestea le stocheaza si standardele dupa care functioneaza difera de la caz la caz. Multe sisteme de acest fel au o natura proprietara, si nu ofera posibilitati de integrare, sau presupun costuri foarte mari in acest scop. Internetul pune la dispozitia e-Business-urilor o retea ieftina pentru partajarea informatiilor intre membri si ofera posibilitatea conectarii la acest tip de afacere a unui numar mare de utilizatori.

Desi sunt vehiculate un numar mare de metodologii, procesul de dezvoltare a unui sistem de tip e-Business seamana destul de mult cu procesul de dezvoltare a sistemelor traditionale. Primul pas este automatizarea si optimizarea tuturor proceselor majore ale afacerii. Al doilea pas este acela de a extinde intreprinderea astfel incat aceasta sa incorporeze toti partenerii e-Business-ului. Aceasta este cea mai dificila si cea mai lunga parte a procesului, intrucat aici sunt implementate tehnologiile de integrare. Sunt automatizate fluxurile de date, procesele de prelucrare, modelul bazei de date ale intreprinderii cat si modul in care toate acestea sunt integrate cu sistemelor celorlalte organizatii partenere.

Integrarea unui e-Business nu poate fi considerata completa daca nu se investeste in acelasi timp in reeducarea si reorientarea angajatilor, furnizorilor si altor pati implicate in acest proces.

Solutiile software integrate de tip ERP ofera partenerilor dintr-un e-Business mecanisme standard de comunicare prin care acestia sa poata schimba usor informatii. Insa, de cele mai multe ori, partenerii folosesc aplicatii diferite, ceea ce ingreuneaza semnificativ integrarea.

Deoarece este dificil ca toate organizatiile sa cada de acord asupra unui standard de integrare, cea mai buna solutie pare a fi aceea de a proiecta diferite programe middleware care sa permita integrarea tuturor sistemelor. In acest caz, arhitectura sistemului e-Business poate deveni prea complexa si descurajanta. Astfel, devine necesara rezolvarea urmatoarelor probleme:

- Toate organizatiile membre trebuie sa cada de acord asupra unui singur standard de comunicare si unei singure arhitecturi a bazei de date;

- Toti membrii trebuie sa fie de acord cu un singur mecanism de comunicare si o singura abordare middleware.

Avantajul pe care il ofera tehnologiile enterprise application integration este tocmai abilitatea de a integra, fara prea multe schimbari, majoritatea sistemelor informatice detinute de partenerii de afaceri. Acest lucru este realizat cu ajutorul programelor de tip middleware, care convertesc datele obtinute in formatul cerut de alte sisteme.

Intr-o societate informationala, afacerile electronice sunt un factor cheie si cu perspective deosebite in dezvoltarea economica. Firmele insa, nu pot face mare lucru pentru implicarea in aceasta directie fara sistemele ERP, ca baza de plecare. Pachetele ERP extinse de azi, integrate cu aplicatii front-end de e-business, conecteaza interfata client cu procesele de afaceri pentru a indeplini cerintele pietei globale in continua dezvoltare. Totodata integrarea unor pachete extinse ERP presupune distribuirea unor informatii critice angajatilor, clientilor si partenerilor de afaceri, astfel incat toate entitatile lantului valoric sa poata lua decizii mai bine fundamentate. Din punct de vedere tehnic, dezvoltarea si implementarea

Bibliografie:

1. http://www.forrester.com/Research/Document/Excerpt/0,7211,38297,00.html accesat la 11.04.2009;

2. Linthicum, D., S., Enterprise Application Integration, Addison-Wesley, 2000;

3. Wang, B., Hoon F., ERP + E-Business = A New Vision of Enterprise System, Nah University of Nebraska-Lincoln, USA;

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • ERP si E-Business.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
6/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
1 263 cuvinte
Nr caractere:
6 869 caractere
Marime:
14.60KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Calculatoare
Tag-uri:
informatizare, Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Calculatoare
Sus!