Elemente de rețea

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Societatea moderna actuala se bazeaza pe crearea, procesarea, transmisia si consumul informatiei, iar acest lucru e suportat in primul rand de sistemele informatice integrate avand ca suport retelele de calculatoare. Asistam in prezent la o extindere extraordinara a informatiei in toate domeniile vietii private si publice industriale si comerciale.

In prezent in afara unor situatii speciale, conceptul ierarhizat de calcul propriu anilor 60-70, conform caruia la un calculator de mare capacitate (main frame) sunt agatate o multitudine de terminale, este considerat depasit, facind loc celui de procesare distribuita, avand ca suport de calculatoare.

O retea va cuprinde calculatoare autonome (elemente de baza ), astfel un calculator nu poate controla, porni sau opri alte calculatoare, necesitand o relatie de tip master-slave. Controlul e distribuit, comunicarea facandu-se prin mesaje, cu timp de transmisie variabil, diferit de zero.

Topologii de retele

Exista trei topologii majore: stea inel si magistrala.

O retea stea are un singur punct de conexiune, care constitue in general si un punct de control al retelei.

Intr-o retea de inel, nodurile sunt conectate intr-un cerc continuu cu ajutorul unui cablu de transmisiune comun, iar semnalele sunt transmise unidirectional de-a lungul cercului de la nod la nod cu regenerarea semnalelor la fiecare nod. Un inel ce are un control central e cunoscut ca o bucla.

O retea magistrala (bus) este constituita dintr-un cablu la care sunt conectate direct nodurile. Ea este utilizata de obicei folosind un control distribuit, dar poate avea si un control central al retelei. Spre deosebire de inel insa, o magistrala e pasiva, ceea ce inseamna ca semnalele nu sunt regenerate si retransmise la fiecare nod.

Si alte variante de configurare sunt posibile,deoarece privim reteaua din punct de vedere fizic, inel in forma de stea, magistrala in forma de stea, arbore, plasa (mesh) , inel dual, stea ierarhica.

Pentru a lucra cu o topologie stea, trebuie si piese hardware in plus de cele utilizate de obicei. Aceste piese ce conecteaza toti membrii retelei, sunt numiai genetic "hub" (localizat de obicei intr-un dulap inchis).

Echipamente de retea

O retea are in alcatuirea sa o serie de componente elementare care asigura buna ei functionare, precum si integrarea sa in cadrul altor retele. In mare, componentele unei retele ar fi: hub, placi de retea (NIC), switch, router, bridge, gateway.

Hub-uri

Un hub (ce poate avea si functii de conectare de cabluri) suporta de la 8 la cateva sute de statii. Mai multe hub-uri pot fi utilizate pentru a suporta un numar mare de utilizatori. Hub-urile sunt la randul lor conectate intre ele folosind orice mediu fizic (coaxial, fire torsadate, fibre optice). Deoarece distanta limita intre hub-uri este aproximativ 100m, proiectantii utilizeaza deseori cabluri de interconectare de un tip superior pentru a mari distanta dintre hub-uri. Caracteristicile fizice principale ale unui cablu metalic sunt: grosimea (diametrul), firului activ si diametrul exterior. In plus, sistemul de cabluri e caracterizat prin: impedanta, capacitate, atenuare, viteza semnalului, caracteristici de zgomot.

Hub-urile pentru cablaje se numesc "wiring hubs". Aceste tipuri de hub-uri ofera un punct de control pentru cablajele aferente computerelor. Ele ofera administratorului retelei un punct central de localizare a cablajelor, ceea ce faciliteaza monitorizarea, mutarea si eventuala marire a sistemului. Ele servesc deasemenea pentru a conecta o zona locala intr-o retea cu magistrala de mari dimensiuni.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Elemente de retea.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
1 944 cuvinte
Nr caractere:
10 993 caractere
Marime:
44.21KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Calculatoare
Tag-uri:
retele, calculatoare, conexiuni
Predat:
la facultate
Materie:
Calculatoare
Sus!