Elemente de Inteligenta Artificiala Aplicata

Extras din referat Cum descarc?

Abstract
This articole contains several informations about Artificial Intelligence in a general manner. In short he is concieved, and his key words are: intelligence, Turing test, expert system, euristique. Because Artificial Intelligence is a new part of Computers Science, it is not difficult to remember his short history, which became in the middle of 20 century. Thus, by this work I've make a concise periodicity, treating practical and renowned research in Artificial Intelligence.
The modern maxim: "Information is the power", seams to transform every human behaviour into a intelligence one; that fore the impetus of this monopolized Information Science, A.I. compete with time, space and all terrestrial limites to discover the unknown univers.
1. In c utarea unei defini ii
Multa lume a incercat sa raspunda la intrebarea: ce este inteligen a artificiala? Dificulta ile gasirii unei defini ii pentru acest termen sunt (in principal) doua: intai, ca nu se prea tie ce este insa i inteligen a naturala; apoi, ca cei ce incearca s formuleze o defini ie sunt complexa i de realizarile - departe de a justifica un nume a a pompos - ale acestui domeniu al tiin ei calculatoarelor. A a ca ei se vad sili i sa defineasca mai degraba ce ar trebui sa fie inteligen a artificiala, decat ceea ce ea este efectiv in prezent. 
Autori in domeniu sunt de p rere c Inteligen a Artificial se intereseaz de comportamentul inteligent uman (ra ionamente, ac iuni) la inceputul model rii sau reproducerii acestuia pentru ma ini, fiind asem n tor cu studiul fenomenelor naturale prin modele matematice. 
M. DR G NESCU observa in defini ia de mai sus lipsa datelor privind crea ia: ,,Pentru inteligen , in sensul defini iei amintite, lunea este dat , inteligen ei nu-i r mane decat s-o cunoasc , s determine adev rul i s ac ioneze in conformitate cu cunoa terea pe care o ob ine". (,,A doua revolu ie industrial o Microelectronica, automatica - factori determinan i", Editura Tehnic , Bucure ti, 1980, p.20)
Un mic istoric al acestei discipline s-ar putea sa lumineze mai bine asupra naturii i elurilor ei, decat incercarea (mai mult sau mai pu in chioapa) de a o defini precis. 
Articolul de fa a vorbe te pe scurt despre cateva din sistemele celebre, dar nici pe departe singurele, construite inlauntrul inteligen ei artificiale.  1.2. Testul TURING 
E clar ca, daca n-ar fi existat calculatoarele, atunci nu s-ar fi povestit astazi despre inteligen a artificiala. Sau s-ar fi povestit in romane Science Fiction. Deci, originea inteligen ei artificiale ca ramura a informaticii se ascunde cam prin anii construc iei primelor calculatoare electronice, adica in momentul in care omul i-a pus problema: cat de puternice pot fi aceste unelte noi, capabile sa efectueze calcule complicate? Pot fi ele facute sa gandeasca? 
Pornind de la intrebarea aceasta (cum spunea cineva, important e sa tii ce intrebare sa pui), i incercand sa o reformuleze in termeni oarecum obiectivi, direct constatabili, matematicianul englez Alan Turing a imaginat testul care ii poarta numele i care, odata satisfacut de o ma ina, ar dovedi ,,inteligen a" ei. 
Turing a plecat de la o idee foarte naturala - daca nu tim sa definim in termeni preci i inteligen a, insa spunem despre om ca este inteligent, atunci am putea sa spunem i despre o alta creatura acela i lucru in cazul in care s-ar comporta la fel ca o fiin a umana. Ramane de vazut care aspecte ale comportamentului omenesc sunt intr-adevar relevante pentru inteligen o De exemplu, hranirea sau reproducerea s-ar putea sa nu fie. 
Testul Turing porne te de la un joc, creat tot de Turing - ,,jocul imita iei" - cu trei jucatori: o ma ina (A), un om (B) i un al doilea om (C). A i B nu se gasesc in aceea i camera cu C. C nu tie care dintre ceilal i doi jucatori este ma ina i nu poate sa ii vada sau sa le vorbeasca direct. Comunicarea se poate face in scris sau printr-un terminal. Scopul lui C este sa deosebeasca ma ina de om, pe baza raspunsurilor la orice fel de intrebari. Daca C nu reu e te, atunci ma ina poate fi considerata inteligenta. 
In 1950, cand aparea articolul despre acest test, autorul prezicea ca, in cinzeci de ani (deci, aproximativ in anul 2000), va fi posibil sa existe un calculator capabil sa joace jocul imita iei atat de bine incat ansa lui C de a identifica corect omul sa fie mai mica de 70% dupa cinci minute de joc. Informaticienii de astazi sunt mult mai pu in optimi ti. De fapt, exista chiar doua tabere - unii care cred in posibilitatea de a satisface (candva) testul lui Turing, i al ii care sunt convin i de contrariu.


Fisiere in arhiva (1):

 • Elemente de Inteligenta Artificiala Aplicata.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. BELI , M., Mecanismele inteligen ei, Editura tiin ific  i Enciclopedic , Bucure ti, 1978. 
2. DAVIDESCU, N.D., Arhitectura sistemelor expert, Editura Didactic  i Pedagogic , Bucure ti, 1997.
3. GORON, S., JOLDE , R., ILEAN , I., Ini iere in inteligen a artificial , Editura Risoprint, Cluj-Napoca, 2000.
4. ILEAN , I., Birotica, Univerisitatea ,,1 Decembrie 1918", Alba-Iulia, 2000. 
5. ODOBLEJA, t., Psihologia consonantist  i cibernetic , Editura Scrisul Romanesc, Craiova, 1978.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!