Depozite de Date SIAD

Extras din referat Cum descarc?

Depozite de date - delimitari conceptuale
In sens larg, un depozit de date reprezinta o baza de date care este intetinuta separat de bazele de date operationale ale organizatiei. Datele din sistemele sursa sunt extrase, curatate, transformate si stocate in depozite speciale in scopul sprijinirii proceselor decizionale. Un depozit de date este o suma de date consistenta din punct de vedere semantic care serveste la o implementare fizica a unui model de date pentru sprijinirea deciziei si stocheaza informatii pe care o organizatie le solicita in luarea deciziilor strategice.
Caracteristicile esentiale ale depozitelor de date sunt urmatoarele:
o orientare pe subiecte;
o integrare;
o caracter istoric;
o persistenta datelor.
Orientarea pe subiecte. Sistemele operationale moderne sunt orientate pe cerintele intregului proces tranzactional si sprijina executia proceselor de la inceput pana la sfarsit. Datele din depozitul de date sunt organizate in jurul problemelor principale, cum ar fi, clienti, vanzari, produse etc. In loc de a se concentra pe procesarea operatiilor si tranzactiilor zilnice dintr-o organizatie, un depozit de date se focalizeaza pe modelarea si analiza datelor pentru luarea deciziilor. Din acest motiv, acestea furnizeaza o imagine simpla si concisa asupra unui anumit subiect prin excluderea datelor care nu sunt necesare in asistarea procesului decizional.
Integrarea. Un depozit de date este, in mod uzual, construit prin integrarea unor multiple surse de date eterogene: baze de date relationale, fisiere text, foi de calcul, fisiere XML etc. Tehnicile de curatare (data cleaning) si de integrarea a datelor sunt aplicate pentru a asigura concordanta in conventiile de atribuire a numelor, de codificare a structurilor, de atribuire a valorilor intre diferite surse de date.
Caracterul istoric. Datele sunt stocate pentru a furniza informatii in perspectiva istorica (de exemplu, ultimii 5-10 ani). Astfel decidentii pot consulta valorile succesive ale acelorasi date pentru a determina evolutia in timp si a calcula anumiti indicatori.
Persistenta datelor. Datele dintr-un depozit sunt permanente si nu pot fi modificate. O actualizare a depozitului de date, ca urmare a modificarilor efectuate in datele sursa, inseamna adaugare de noi date fara a modifica sau sterge datele existente. Un depozit de date este intotdeauna memorat separat din punct de vedere fizic de datele transformate din alte aplicatii. Datorita acestei separari, acesta nu necesita operatii de procesare a tranzactiilor, recuperare a datelor sau mecanisme de control al accesului concurent la date. In mod uzual, solicita numai doua operatiuni in accesarea datelor: incarcarea initiala a datelor si accesul la date.
Tipuri de depozite de date
Din punct de vedere al ariei de cuprindere, se intalnesc trei modele de depozite de date:
1. depozite de intreprindere (enterprise warehouse): colecteaza toate informatiile despre subiecte care privesc intreaga organizatie;
2. magazii de date (data mart): sunt baze de date derivate din depozitul de date care stocheaza date utilizate in analiza unui singur proces. Datele continute in data mart sunt de obicei agregate.
3. depozite virtuale de date (virtual warehouse): este un set de viziuni asupra bazelor de date operationale. Un depozit virtual este usor de construit, dar necesita capacitati suplimentare pe serverele de baze de date.
ERP - Enterprise Resource Planning
Sistemul de planificare a resurselor intreprinderii (abreviat ERP - Enterprise Resource Planning) este instrumentul software care faciliteaza integrarea tuturor informatiilor dintr-o organizatie intr-o platforma unica. 
Scopul ERP este sa asigure transparenta datelor in cadrul unei organizatii si sa faciliteze accesul la orice tip de informatie utila in desfasurarea activitatii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Depozite de Date SIAD.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!