Cyber-Terorismul

Extras din referat Cum descarc?

Cyberterorismul
Prezentare generala 
Termenul de Cyberterorism a devenit din ce in ce in ce mai comun in cultura populara, desi o definitie completa a cuvantului este greu de formulat. Incercarea de a defini cyberterorismul intr-un mod cat mai logic se bazeaza pe atributele terorismului si evenimentele teroriste; astfel se obtine o lista de atribute ale terorismului traditional. Acestei liste de atribute i se adauga calculatorul si Internet-ul. Astfel, lumea online si a terorismului este sintetizata pentru a produce o evaluare mai larga si mai utila. Conceptul traditional de cyberterorism care are in vedere computerul ca o tinta sau ca un instrument este doar o parte a riscului cu care se confrunta.
Pe masura ce Internet-ul devine din ce in ce mai prezent in toate activitatile umane, unii oameni sau grupuri pot utiliza anonimatului spatiului virtual pentru a recurge la amenintari, comunitati umane sau chiar tari intregi, fara o amenintare inerenta de vatamare, capturare sau deces. Deoarece sistemelelor informatice li se atribuie responsabilitati din ce in ce mai multe si mai complexe, sabotajul sau terorismul prin intermediul spatiului cibernetic poate deveni o amenintare adevarata.
Scurta istorie
Interesul oamenilor privind cyberterorismul s-a manifestat la sfarsitul anilor 1980, cand, asa cum a fost cazul in anul 2000 (bug-miliniului), a crescut teama prinvind potentialele atacuri prin sistemele informatice. Incidentul din SUA, din 11.09.2001 a facut ca mass-media sa fie din ce in ce mai concentrata asupra unor potentiale atacuri de tip cyberterorist. Astfel, se discuta din ce in ce mai mult despre posibilitatea unui atac de mari proportii utilizarea retelel de calculatoare pentru a sabota infrastructurile critice, cu scopul de a pune in pericol vieti omenesti sau a perturbarii la scara nationala, fie direct, fie prin intreruperi ale economiei nationale.
Efectele cyberterorismului
Cyberterorismul poate avea multiple consecinte, precum slabirea economiei unei tari sau a mai multora, poate avea o grava influenta asupra unui numar mare de persoane. Poate afecta, de asemenea, afacerile pe Internet. Astfel, comerciantii si furnizorii de servicii care produc venituri prin intermediul site-urilor (prin publicitate, prestare de servicii) isi pot pierde banii in caz de functionare defectuoasa sau nefunctionare a site-ului in urma interventiei unor criminali cibernetici.
Exemple ale cyberterorismului
Un exemplu de cyberterorism de care tara noastra nu este mandra, a fost atunci cand un grup din Romania a avut acces la calculatoarele ce controlau sistemele de viata de la o statie de cercetare din Antarctica, punand in pericol viata a 58 oameni de stiinta implicati. Din fericire, vinovatii au fost opriti inainte de a produce daune ireparabile. Atacurile de tip ciberterorism sunt preponderent non-politice, fiind acte de sabotaj ce cauzeaza prejudicii financiare, precum in cazul angajatului nemultumit care a eliberat o cantitate de apa uzata netratata in Maroochy Shire, Australia. Virusii de calculator au degradat sau au inchis in alte cazuri unele sisteme non-esentiale in centralele nucleare, dar acest lucru nu se crede ca ar fi fost un atac deliberat.
Mai recent, in 2007, Estonia a fost supusa la un atac cyber in masa in urma eliminarii unui monument memorial al unui rus din al II-lea Razboi Mondial din centrul orasului Talinn. Site-urile selectate au fost bombardate cu trafic in scopul de a le deconectata; aproape toate retelele guvernului estonian, precum si doua retele majore bancare au cazut. In ciuda speculatiilor precum ca atacul a fost coordonat de catre guvernul rus, ministrul apararii din Estonia a admis ca nu a avut nici o dovada care sa lege atacurile cibernetice de autoritatile ruse. Rusia a numit acuzatiile privind implicarea sa ca fiind "nefondata", si nici NATO, nici expertii Comisiei Europene nu au gasit nici o dovada a implicarii guvernului rus. In ianuarie 2008, un om din Estonia a fost condamnat si amendat pentru atacurilor impotriva site-ul Partidul Reformist Eston.
In octombrie 2007, site-ul presedintelui ucrainean Viktor Yushchenko a fost atacat de hackeri. Un grup al nationalistei radicale ruse de tineret a revendicat atacul.
Avand in vedere dezvoltarea continua a tehilogiei informatice, din ce in ce mai multi tineri pasionati de calculatoare sunt in cautarea unei "distractii". Tari precum China, Grecia, India, Israel, si Coreea de Sud au fost toate, in centrul atentiei pentru atacurile asupra sistemelor de informatii legate de CIA si NSA. Cu toate ca aceste atacuri sunt de obicei rezultatul curiozitatii programatori tineri, Statele Unite pe buna dreptate preocupari legitime legate de securitatea interna, atunci cand astfel de sisteme critice de informatii cad prada atacurilor. In ultimii cinci ani, Statele Unite ale Americii s-a preocupat mai intens de protectia sistemelor sale de informatii.
Nu in ultimul rand, putem mentiona atacul din anul 1999 asupra computerelor NATO. Hackerii au protestat impotriva bombardamentelor NATO din Kosovo. Intreprinderile, organizatiile publice si institutiile academice au fost bombardate cu e-mailuri care contineau virusi din alte tari europene. 
Cel mai mare atac informatic din istorie! 
Timp de 5 ani, hackerii au spionat calculatoarele din 72 de institutii si organizatii vitale ale lumii, fara sa se prinda nimeni!
Expertii in securitate ai companiei McAfee au anuntat astazi descoperirea celui mai mare atac informatic din istorie. Hackerii ar fi stat ascunsi timp de 5 ani si ar fi monitorizat serverele din 72 de institutii si organizatii vitate.Expertii in securite de la McAfee sustin ca in spatele atacurilor ar sta persoane din conducerea unui stat, insa au refuzat sa le si numeasca. Totusi, unul dintre specialistii care aveau acces la informatii confidentiale a marturisit ca dovezile adunate pana acum pun China pe primul loc in cercul suspectilor. Practic, aceasta tara ar fi beneficiat cel mai mult de pe urma datelor colectate de hackerii pe parcursul celor 5 ani.
Lista lunga a victimelor include Guvenele SUA, Canada, Taiwan, India, Coreea de Sud si Vietnam, la care se adauga ONU, Asociatia Natiunilor din Sud-Estul Asiei (ASEAN), Comitetul Olimpic International, Agentia Mondiala Anti-Doping, plus numeroase companii care activeaza in domeniul securitatii si tehnologiei de ultima generatie.In cazul Natiunilor Unite, hackerii au intrat in reteaua interna in 2008, prin Secretatiatul ONU din Geneva, si au stat ascunsi timp de doi ani. In tot acest timp, au avut acces la documente secrete, potrivit McAfee.


Fisiere in arhiva (1):

  • Cyber-Terorismul.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!