Criptografia Computationala

Extras din referat Cum descarc?

In aceste circumstante, securitatea informatica a devenit una din componentele majore ale cea ce numim Cyberspace. Analistii acestui concept au sesizat o contradictie aparenta (antinomia) intre nevoia de comunicatii si conectivitate, pe de o parte si necesitatea asigurarii confidentialitatii si autentificarii datelor la calculatoare si retele, pe de alta parte. Domeniul relativ nou al securitatii informatice cauta o serie de solutii tehnice pentru rezolvarea acestei contradictii. Viteza si eficienta pe care o aduc comunicatiile instantanee de documente si mesaje (posta electronica, mesagerie electronica, transfer electronic de fonduri, etc) actului decizional al managerilor care actioneaza intr-o economie puternic concurentiala, conduc la un fel de euforie a utilizarii retelelor, bazata pe un sentiment fals de securitate a comunicatiilor, care poate transforma potentialele castiguri generate de accesul la informatii, in pierderi majore cauzate de furtul de date sau de inserarea de date false sau denaturate. 
Criptografia computationala ofera cele mai puternice solutii pentru toate aceste aceste probleme privind securitatea informatica. Folosita multa vreme pentru asigurarea confidentialitatii comunicatiilor in domeniul militar si diplomatic, criptografia a cunoscut in ultimii 20 de ani progrese spectaculoase datorate aplicatiilor sale in securitatea datelor la calculatoare. 
Putem spune ca domeniul criptografiei computationale a devenit azi un spatiu legitim de intense cercetari academice. 
Criptografia este stiinta scrierilor secrete. Un cifru se defineste ca transformarea unui mesaj-clar sau text clar in mesaj-cifrat ori criptograma. Procesul de transformare a textului clar in text cifrat se numeste cifrare sau criptare, iar transformarea inversa, a criptogramei in text clar, are denumirea de descifrare sau decriptare. Atit cifrarea cit si descifrarea sunt controlate de catre una sau mai multe chei criptografice. Criptoanaliza studiaza metodele de spargere a cifrurilor, de obicei pentru determinarea cheii de cifrare din criptograma si text clar echivalent. 
Un sistem criptografic (criptosistem) are cinci componente: 
- spatiul mesajelor in text clar, {M}; 
- spatiul mesajelor in text cifrat, {C}; 
- spatiul cheilor, {K}; 
- familia transformarilor de cifrare, 
Ek: M-> C ;unde K I{ K} 
- familia transformarilor de descifrare, Dk: C -> M, unde KI{K} 
Fiecare transformare de cifrare, Ek, este definita de un algoritm de cifrare, E, comun tuturor transformarilor familiei, si o cheie, K, distincta de la o transformare la alta. In mod similar, fiecare transformare de descifrare, Dk, este definita de un algoritm de descifrare D, si de cheia K. Pentru un K dat, DK reprezinta inversa lui EK, adica: 
Dk(Ek((M))=M, ,MI{M}. 
Exista doua mari categorii de sisteme criptografice folosite azi in securitatea informatica:sisteme simetrice si sisteme cu chei publice. 
Istoria recenta a criptografiei cunoaste numeroase inovatii care au marcat o cotitura semnificativa in dezvoltarea metodelor criptografice. Acestea sunt legate de dezvoltarea retelelor de calculatoare al caror stimulent extraordinar s-a manifestat atit prin presiunea exercitata de tot mai multi utilizatori, a caror dorinta expresa era pastrarea secretului si a sigurantei postei electronice private, a transferului electronic de fonduri si a altor aplicatii, cit si prin potentarea gamei de instrumente folosite, pe de o parte pentru executia algoritmilor de cifrare iar pe de alta parte pentru spargerea sistemelor criptografice. Vom marca cateva din aspectele caracteristice ale utilizarii criptografiei in domeniul calculatoarelor si retelelor. 
Algoritmi criptografici cu cheie secreta 
Pentru asigurarea confidentialitatii datelor memorate in calculatoare sau transmise prin retele se folosesc preponderent algoritmi criptografici cu cheie secreta (simetrici). Ei se caracterizeaza prin aceea ca ambii utilizatori ai algoritmului impart aceeasi cheie secreta, folosita atat la cifrare cat si la descifrare (a se vedea schema criptosistemului simetric).


Fisiere in arhiva (1):

  • Criptografia Computationala.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!