Coordonate 3D

Extras din referat Cum descarc?

Pana acum s-a lucrat cu doua axe, X si Y. Cand lucrati cu trei dimensiuni, adaugati axa Z. Dupa ce realizati un desen cu obiecte 3D, il puteti vedea din orice unghi doriti. Vederea pe care ati utilizat-o la desenele in doua dimensiuni este similara privirii unei clase de deasupra. La fel cum un architect numeste aceasta vedere vedere plana sau plan de nivel, programul AutoCAD numeste vedere plana. In aceasta vedere, chiar si un desen 3D arata bidimensional. Dar cand priviti un desen 3D sub un anumit unghi, veti vedea mult mai multe elemente decat se vad la o prima privire. Figura 21-1 prezinta vederea in plan a unei cladiri de birou. Figura 21-2 prezinta acelasi desen privit dintr-o alta perspective, si anume din fata.
Desi acest desen este destul de complex, puteti porni foarte usor de la modele mai simple. Desenul in trei dimensiuni nu este atat de dificil pe cat pare la prima vedere. In acest capitol va voi explica mai intai cum se lucreaza cu coordonate 3D. De asemenea, ne vom ocupa de modelele strucura cadru si de suprafete 3D create cu grosime si inaltime. Acestea sunt in esenta obiecte 2D plasate in spatial 3D si, prin urmare, reprezinta un bun punct de pornire pentru invatarea notiunilor de desen in spatiu.
Lucrul cu coordinate 3D
Toate metodele 2D de precizare a coordonatelor au achivalente 3D. La fel cum puteti desena o linie precizand un punct de plecare de coordinate 3,4 si un punct de capat de coordinate 5.7,6. Coordonatele absolute sunt aceleasi si in spatiuadaugati doar o coordonata Z. In acelasi mod, puteti preciza coordonatele relative. In desenele in spatiu, puteti utiliza doua noi tipuri de coordinate care sunt achivalente 3D ale coordonatelor polarecoordinate cilindrice si sferice. Figura 21-3 prezinta cele trei axe X, Y si Z. Sagetile indica sensul pozitiv al axelor. Observati ca sistemul UCS este configurat pentru afisare in origine.
Majoritatea comenzilor 2D accepta insa coordinate 3D (coordinate care include o valoare pentru axa Z) doar pentru primul punct. Dupa aceasta, trebuie sa omiteti coordonata Z deoarece programul AutoCAD impune ca, pentru celelalte puncte, sa fie acelasi. De exemplu, daca desenati un dreptunghi, puteti preciza primul colt la coordonatele 2,3,8, dar al doilea colt trebuie specificat fara valoarea Z, de exemplu 6,7. Valoarea coordonatei Z pentru coltul opus este automat 8.
Camanda LINE este exceptie. Ea este o adevarata comanda 3D, deci puteti preciza valori X,Ysi Z pentru toate punctele.
Coordinate carteziene absolute si relative 3D
La desenul in spatiu nu utilizati coordinate absolute maim ult decat la desenul in planpoate chiar mai putin, dar intelegerea coordonatelor absolute este importanta petru a intelege sistemul de coordinate cartezian utilizat de programul AutoCAD pentru a definii orice punct din desen. Figura 21-4 prezinta o strucura cadru a unui patrat si a unui triunghi, desenate cu ajutorul coordonatelor absolute, vazute de sus (vedere plana) si dinspre sud-est (de sus, din dreapta si din fata). Patratul este desenat in plan-adica toate coordonatele Z au valoarea 0-astfel incat sa fie un punct de referinta pentru vizualizarea punctelor in spatiu ale triunghiului.
Puteti utiliza coordonatele polare in acelasi fel, incluzand modificarea coordonatelor. De exemplu, pentru a desena linia de la punctual (3,2,1) pana la (6,4,3), prezenta in figura 21-4 puteti incepe cu coordonatele absolute (3,2,1) si apoi sa precizati @3,2,2 deoarece acesta este diferenta dintre punctual de coordinate (3,2,1)si punctual de coordinate (6,4,3).


Fisiere in arhiva (1):

  • Coordonate 3D.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!