Configurația hardware a unui PC - componente

Cuprins referat

1.- Introducere
2.- Prezentarea componentelor din unitatea centrala
2.1.- Placa de baza
2.2.- Procesorul
2.3.- Memoria interna
2.4.- Memoria externa		
2.4.1.- Hard disk-ul
2.5.2.- Floppy disk-ul
2.5.3.- Cd-rom,Dvd-rom
2.5.- Modem-ul
2.6.- Placa video
2.7.- Placa de sunet
3.- Monitorul
4.- Oferta actuala de P.C.


Extras din referat

prelucrarea datelor pe baza de program, el reuneste doua componente de baza: componenta software si componenta hardware.
Produs dupa standardele IBM are in exterior vizibile doua module : U.C.-ul (unitatea centrala) si monitorul . Se deosebesc apoi perifericele care sunt tastaura , mouse-ul , boxe , joystick , modem extern , imprimanta , scanner , web-cam , etc. 
Unitatea centrala are rolul a tine toate componentele intr-un loc , a le feri de praf , socuri ,etc . Este pur si simplu o cutie care la exterior prezinta o serie de butoane ce indeplinesc functii de baza : pornire/oprire . La carcasele ATX butonul de reset nu mai este prezent in unele cazuri , restartarea revenind in sarcina sitemului de operare si a Bios-ului .
Inainte de a incepe prezentarea detaliata subliniez ca pentru buna functionare a unui calculator nu este responsabila o singura componenta , fiecare componenta participa activ sau pasiv la realizarea unei functionalitati satisfacatoare . 
2.PREZENTAREA COMPONENTELOR DIN U.C.
2.1 PLACA DE BAZA
Placa de baza a unui calculator reprezinta suportul fizic si logic pentru celelalte componente. Pe placa sunt prinse in suporturi speciale: microprocesorul, placa video, placa audio, placa de retea, etc. (exista placi de baza care au incorporate placa de sunet, placa video, placa de retea) . Pe langa aceasta functie , de suport pentru celelalte componente , are rolul de a regla si  distribui tensiune procesorului si celorlalte componente . O placa de baza de calitate are variatii mici al intensitatii curentului 'livrat' si mai multe valori ale tensiunii pe care o poate furniza . Pe o placa de baza se afla urmatoarele componente : soclul pentru procesor (interfata) - un 'socket' in care se introduce procesorul . 
Socket 1 - 169 pini , lucreaza la tensiunea de 5V suporta procesoarele 486 DX2 si DX4
Socket 2 - o minora imbunatatire facuta de intel pentru a suporta si procesoarele Pentium Overdrive(processor de upgrade) 238 pini 
Socket 3 - alta interfata de la Intel 237 pini 3,3V-5V , suporta procesoarele 586
Socket 4 - trecerea la procesoare Pentium , suporta doar procesoare Pentium 60 si 66
Socket 5 - 3,3V 320 pini , suporta iPentium 75-133Mhz
Socket 6 - 3,3V 235 pini , destinat procesoarelor 486 , un Socket 3 mai avansat
Socket 7 - cel mai popular , 2,5-3,3V 321 pini suporta procesoare 75-200Mhz, procesoare Pentium MMX, K5, K6, 2x86, 6x86MMX . 
Socket 8 - 3,1-3,3V 387 pini destinat doar procesoarelor PentiumPro
o Slot 1 - 2,8-3,3V , o schimbare radicala, procesorul se introduce in slot ca o placa obisnuita , 242 pini , este folosita doar de Intel , fiind o alegere buna pentru sistemele biprocessor , 
Placa de baza mai include controllere si conectori pentru hard-disk , floppy-disk , tastatura , port serial , optional PS/2 si USB.
Mai exista pe placa de baza sloturile  in care se pot introduce placi de extensie (modemuri , placi video, laci de retea , placi de sunet , etc). Sloturile pot fi diferentiate in  functie de diferentele constructive : VL-BUS , ISA , EISA , PCI ,PCMCIA, AGP . Interfata VL-BUS este depasita , interfata ISA este inca folosita cu success , fiind prezenta pe majoritatea placilor de baza de generatie noua . PCI este cea mai folosita interfata , oferind rate de transfer mari la preturi rezonabile in prezent . A fost introdusa cu ~5 ani in urma urmand standardului EISA . PCMICA este destinat utilizatorilor de calculatoare portabile , oferind conectivitate rapida , autoconfigurarea . Aceste placi sunt extraordinar de mici (si de scumpe), fiind de marimea unei cartele


Fisiere in arhiva (1):

  • Cofiguratia Hardware a Unui P.C. - Componente.doc

Imagini din acest referat

Bibliografie

- revista Chip - colectia 1999-2001
- Encarta Encyclopedia Deluxe 2001
- Arhitectura calculatoarelor si siteme de operare - Lect.univ.dr. Cezar Botezatu
- Flamingo Computers catalog
- Best Computers catalog
- Internet


Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!