Configurația hardware a unui PC - componente

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1.- Introducere
2.- Prezentarea componentelor din unitatea centrala
2.1.- Placa de baza
2.2.- Procesorul
2.3.- Memoria interna
2.4.- Memoria externa
2.4.1.- Hard disk-ul
2.5.2.- Floppy disk-ul
2.5.3.- Cd-rom,Dvd-rom
2.5.- Modem-ul
2.6.- Placa video
2.7.- Placa de sunet
3.- Monitorul
4.- Oferta actuala de P.C.

Extras din referat:

prelucrarea datelor pe baza de program, el reuneste doua componente de baza: componenta software si componenta hardware.

Produs dupa standardele IBM are in exterior vizibile doua module : U.C.-ul (unitatea centrala) si monitorul . Se deosebesc apoi perifericele care sunt tastaura , mouse-ul , boxe , joystick , modem extern , imprimanta , scanner , web-cam , etc.

Unitatea centrala are rolul a tine toate componentele intr-un loc , a le feri de praf , socuri ,etc . Este pur si simplu o cutie care la exterior prezinta o serie de butoane ce indeplinesc functii de baza : pornire/oprire . La carcasele ATX butonul de reset nu mai este prezent in unele cazuri , restartarea revenind in sarcina sitemului de operare si a Bios-ului .

Inainte de a incepe prezentarea detaliata subliniez ca pentru buna functionare a unui calculator nu este responsabila o singura componenta , fiecare componenta participa activ sau pasiv la realizarea unei functionalitati satisfacatoare .

2.PREZENTAREA COMPONENTELOR DIN U.C.

2.1 PLACA DE BAZA

Placa de baza a unui calculator reprezinta suportul fizic si logic pentru celelalte componente. Pe placa sunt prinse in suporturi speciale: microprocesorul, placa video, placa audio, placa de retea, etc. (exista placi de baza care au incorporate placa de sunet, placa video, placa de retea) . Pe langa aceasta functie , de suport pentru celelalte componente , are rolul de a regla si distribui tensiune procesorului si celorlalte componente . O placa de baza de calitate are variatii mici al intensitatii curentului 'livrat' si mai multe valori ale tensiunii pe care o poate furniza . Pe o placa de baza se afla urmatoarele componente : soclul pentru procesor (interfata) - un 'socket' in care se introduce procesorul .

Socket 1 - 169 pini , lucreaza la tensiunea de 5V suporta procesoarele 486 DX2 si DX4

Socket 2 - o minora imbunatatire facuta de intel pentru a suporta si procesoarele Pentium Overdrive(processor de upgrade) 238 pini

Socket 3 - alta interfata de la Intel 237 pini 3,3V-5V , suporta procesoarele 586

Socket 4 - trecerea la procesoare Pentium , suporta doar procesoare Pentium 60 si 66

Socket 5 - 3,3V 320 pini , suporta iPentium 75-133Mhz

Socket 6 - 3,3V 235 pini , destinat procesoarelor 486 , un Socket 3 mai avansat

Socket 7 - cel mai popular , 2,5-3,3V 321 pini suporta procesoare 75-200Mhz, procesoare Pentium MMX, K5, K6, 2x86, 6x86MMX .

Socket 8 - 3,1-3,3V 387 pini destinat doar procesoarelor PentiumPro

o Slot 1 - 2,8-3,3V , o schimbare radicala, procesorul se introduce in slot ca o placa obisnuita , 242 pini , este folosita doar de Intel , fiind o alegere buna pentru sistemele biprocessor ,

Placa de baza mai include controllere si conectori pentru hard-disk , floppy-disk , tastatura , port serial , optional PS/2 si USB.

Mai exista pe placa de baza sloturile in care se pot introduce placi de extensie (modemuri , placi video, laci de retea , placi de sunet , etc). Sloturile pot fi diferentiate in functie de diferentele constructive : VL-BUS , ISA , EISA , PCI ,PCMCIA, AGP . Interfata VL-BUS este depasita , interfata ISA este inca folosita cu success , fiind prezenta pe majoritatea placilor de baza de generatie noua . PCI este cea mai folosita interfata , oferind rate de transfer mari la preturi rezonabile in prezent . A fost introdusa cu ~5 ani in urma urmand standardului EISA . PCMICA este destinat utilizatorilor de calculatoare portabile , oferind conectivitate rapida , autoconfigurarea . Aceste placi sunt extraordinar de mici (si de scumpe), fiind de marimea unei cartele

Bibliografie:

- revista Chip - colectia 1999-2001

- Encarta Encyclopedia Deluxe 2001

- Arhitectura calculatoarelor si siteme de operare - Lect.univ.dr. Cezar Botezatu

- Flamingo Computers catalog

- Best Computers catalog

- Internet

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Cofiguratia Hardware a Unui P.C. - Componente.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
3 354 cuvinte
Nr caractere:
18 666 caractere
Marime:
19.54KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Calculatoare
Tag-uri:
componente, pc, configurare
Predat:
la facultate
Materie:
Calculatoare
Profesorului:
Cezar Botezatu
Sus!