Comunitatile si Retele Virtuale

Cuprins referat Cum descarc?

1. INFORMATII GENERALE 3
2. SCOPUL COMUNITATILOR VIRTUALE 3
3. IMPACTUL COMUNITATILOR VIRTUALE 4
4. TIPURI DE COMUNITATI VIRTUALE 4
5. AVANTAJELE COMUNITATILOR VIRTUALE 5
6. DEZAVANTAJELE COMUNITATILOR VIRTUALE 6
7. CONCLUZII 6
8. BIBLIOGRAFIE 7


Extras din referat Cum descarc?

COMUNITATILE SI RETELE VIRTUALE
1. INFORMATII GENERALE
Internetul este, in marea majoritate a cazurilor, aceeasi retea, insa vazuta ca un mediu de comunicare de mase, impreuna cu informatia si serviciile care sunt oferite utilizatorilor prin intermediul acestui mediu.
,,Traim in era comunicarii, dar oare aceasta libertate de expresie si de acces la informatie nu face decat sa ne instraineze de noi insine si de ceilalti izolandu-ne intr-o lume virtuala sau din contra ne echipeaza cu instrumente din ce in ce mai performante pentru stapanirea realitatii?"(Coman C., 2010, p.52)
O comunitate virtuala sau o comunitate online este o retea sociala de persoane care interactioneaza, trecand peste barierele geografice sau politice, in scopul de a-si urmari interesele reciproce. Termenul de comunitate virtuala i-a fost atribuit cartii cu acelasi titlu scrisa de Howard Rheingold si publicata in 1993. Comunitatile virtuale incurajeaza toate interactiunile, uneori, concentrandu-se in jurul unui interes special, sau doar pentru a comunica. Comunitatile virtuale de calitate fac ambele lucruri. Acestea le permit utilizatorilor sa interactioneze printr-o pasiune comuna, fie prin panouri de mesaje, camere de chat, site-uri de social networking, sau lumi virtuale. Comunitatile online au devenit si o forma de comunicare suplimentara pentru persoanele care se cunosc in viata de zi cu zi. O comunitate mediata pe calculator utilizeaza programe speciale pentru a controla activitatile participantilor. O comunitate online cum ar fi una responsabila cu producerea in colaborare de software open source este adesea numita o comunitate de dezvoltare. Raspandirea retelelor sociale bazate pe Internet a avut ca rezultat schimbari socio-tehnice semnificative.
,,Comunitatile virtuale sunt un experiment pe care nimeni nu l-a prognozat"(Coman Claudiu, 2010, p53)
Nivelul de interactiune si participare al membrilor variaza in functie de comunitate, de la adaugarea de comentarii la un mesaj dintr-un blog sau forum pana la a concura unul impotriva altuia intr-un joc video online de tip MMORPG. La fel ca si grupurile sociale traditionale comunitatile virtuale se divid adesea in clici sau chiar se separa cu scopul de a forma o noua comunitate.
In prezent comunitatile virtuale sau online pot fi folosite de o varietate mare de grupuri sociale pentru a interactiona prin intermediul Internetului. Aceasta nu inseamna neaparat ca exista o apropriere mare intre membrii. O lista de e-mail poate avea sute de membrii iar comunicarea intre acestia poate fi doar de tip informational, membrii ramanand straini unii de altii.
2. SCOPUL COMUNITATILOR VIRTUALE
Comunitatile virtuale sunt folosite pentru o variatate de grupuri sociale si profesionale. Aceasta nu inseamna neaparat ca exista o legatura puternica intre membrii, desi Howard Rheingold, autorul cartii "Comunitatile virtuale", mentioneaza ca aceste comunitati virtuale se formeaza "atunci cand oamenii continua discutiile publice destul de mult, cu sentimentul umane suficiente, pentru a forma straturi subtiri de relatii personale."( Rheingold H., 1993, p.83)
Difuzia explozibila a internetului incepand cu mijlocul anilor '90 a promovat, proliferarea comunitatilor virtuale sub forma de servicii de retele sociale si comunitati online. Natura acestor comunitati este diversa, si beneficiile pe care Rheingold le-a imaginat nu sunt neaparat realizate, sau urmarite de multi. In acelasi timp, este destul de banal de a vedea anecdotele cuiva care are nevoie de ajutor special sau e in cautarea unei anumite comunitati care beneficiaza de utilizarea internetului.
Comunitatile virtuale pot sintetiza tehnologiile Web 2.0 si de aceea au mai fost numite si Comunitati 2.0 desi legaturi puternice online au fost create inca din zilele de inceput ale USENET-ului. Comunitatile virtuale depind de interactiunile sociale si schimburile dintre utilizatorii online. Aceasta pune accentul pe elementul de reciprocitate din contractul social nescris dintre membrii comunitatii. Web 2.0 este in esenta caracterizat de comunitati virtuale cum sunt Flickr, Facebook si Del.icio.us.
3. IMPACTUL COMUNITATILOR VIRTUALE
Asupra sanatatii
Este sustinut faptul ca relatiile online nu sunt la fel de valoroase ca si cele offline, deoarece exista mai putin de socializare. Preocupari cu acest tip de interactiune includ, de asemenea, agresiunea verbala si inhibitiile, promovarea de sinucidere si problemele cu intimitatea. Studii privind efectele asupra sanatatii ale acestor comunitati nu au aratat niciun fel de efecte negative, dar asta nu inseamna ca nu exista niciun rau facut. O participare mai mare la acest studiu ar fi putut conduce la un efect net negativ. Efecte legate de sanatate nu sunt foarte clare din cauza lipsei de meticulozitate si a variatiei in studiile efectuate pe aceasta tema.
Privind participarea civica comunitatile online par sa aiba un impact direct asupra acesteia. 20,3% din membrii fac ceva in viata reala cel putin o data pe an pentru a sprijini o cauza referitoare la comunitatea lor online. 65% dintre membri au inceput implicarea in cauze civice, de cand s-au conectat la Internet. 43,7% sunt mai implicati in activismul social, odata cu conectarea la comunitatile lor online. Peste jumatate din membrii comunitatii virtuale se logheaza in comunitatile lor in fiecare zi si 70% interactioneaza cu alti membri zi de zi.
Abilitatea de a interactiona cu alte persoane cu un mod de gandire asemanator aflate oriunde pe glob are beneficii considerabile, dar comunitatile virtuale au dat nastere la frica si critici. Comunitatile virtuale pot servii ca mediu de actiune pentru criminalii online, cum sunt hotii de identitate si urmaritorii, punand in special in pericol copiii. Altii se tem ca petrecerea de prea mult timp in comunitati virtual ar putea avea un impact negativ asupra interactiunilor din lumea reala.
4. TIPURI DE COMUNITATI VIRTUALE
Un panou de mesaje online este un forum unde oamenii pot discuta ganduri sau idei diverse. Un utilizator va incepe o discutie de a face un post pe un fir. Alti utilizatori care aleg sa raspunda pot urmari discutia prin adaugarea postarilor proprii la acest thread. Placile de mesaje nu sunt bazate pe conversatie, deoarece raspunsurile date de utilizator nu trebuie sa aiba loc imediat. Ori de cate ori utilizatorul reviziteaza message board, el / ea poate da un raspuns. Spre deosebire de o conversatie, panourile de mesaje nu au un raspuns instantaneu si necesita ca utilizatorii sa mearga in mod activ la site pentru a verifica raspunsurile.


Fisiere in arhiva (1):

  • Comunitatile si Retele Virtuale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!