Clustere Beowulf

Extras din referat Cum descarc?

In timp ce cresc performantele calculatoarelor si retelelor, cu tot cu comoditatea de lucru, iar preturile acestor scad, devine tot mai practic sa realizezi sisteme de calcul paralel din calculatoare si componente uzuale, decat sa cumperi timpi de rulare pe sistemele speciale, pe supercalculatoarele ultra scumpe. In fond, raportul pret - performanta al unui sistem de tip Beowulf se situeaza cam intre o treime si o zecime din cel al unui supercalculator traditional. Arhitectura Beowulf se dezvolta bine, este simplu de realizat si trebuie platit doar pentru hardware, intrucat majoritatea softului este gratuit (public).
Beowulf este cel mai vechi poem epic cunoscut, scris in Engleza. Este o poveste despre un erou foarte puternic si extrem de curajos care invinge un monstru numit Grendel. Vezi, in paragraful Istorie cateva trimiteri la documente despre eroul Beowulf. 
Exista probabil tot atatea definitii ale termenului Beowulf cati oameni au fost implicati in realizarea sau utilizarea ofertei de supercalculator Beowulf. Unii sustin ca putem numi sistemul Beowulf doar daca a fost construit la fel cu masina originala de la NASA. Altii trec la o alta extrema, considerand ca orice sistem de statii de lucru care ruleaza programe in paralel poate fi numit Beowulf. 
Prin Beowulf intelegem o arhitectura cu mai multe calculatoare care poate fi folosita pentru calcul paralel. Este un sistem care se compune, de obicei, dintr-un server si unul sau mai multe masini client, conectate impreuna ca Ethernet sau alt tip de retea. Este un sistem construit din componente hard convenabile, precum PC-uri capabile sa ruleze sub Linux, adaptori standard Ethernet, etc. Dar nu contine nici o componenta hard dedicata si astfel este trivial de reprodus. Este folosit soft uzual, precum sistemul de operare Linux, pachetele PVM Parallel Virtual Machine si MPI Message Passing Interface.
Serverul (nodul) controleza intregul cluster oferind fisiere nodurilor client. Constituie si consola clusterului si poarta spre restul lumii. Masinile Beowulf mari pot avea mai multe noduri server, posibil si alte noduri dedicate unor sarcini particulare, spre exemplu console sau statii de monitorizare


Fisiere in arhiva (1):

  • Clustere Beowulf.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!