Chipset-ul Plăcii de Bază

Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Ce este un chipset? Ce functii are? Care este rolul lui? Ce influenta are in performanta unui calculator? In acest referat voi incerca sa raspund la aceste intrebari. 
Asa cum ii spune si numele, chipset-ul este format dintr-un set de chip-uri folosite de placa de baza. 
In cazul primelor PC-uri, placa de baza folosea circuite integrate discrete. Astfel ca, pentru ca un computer sa functioneze erau necesare o multime de chip-uri pentru circuitele existente. In Figura 1 se poate vizualiza o placa de baza a unui PC XT.
Figura 1 - Placa de baza PC XT
In urma evolutiei, producatorii de chip-uri au inceput sa integreze mai multe chip-uri intr-unul mai mare. Ca urmare, in loc sa se foloseasca o multime de chip-uri mici, placa de baza putea fi realizata cu un numar redus de chip-uri mai mari. Aceasta tendinta a continuat, astfel ca, pe la mijlocul anilor '90, placile de baza erau construite folosindu-se doar doua chip-ri mai mari sau chiar unul. In Figura 2 se poate observa o placa de baza in tehnologie 486, aparuta in anul 1996, ce foloseste doar doua chip-uri, de altfel suficiente pentru ca aceasta sa functioneze.
Figura 2 - placa de baza 486
Odata cu aparitia magistralei PCI, un nou concept care este utilizat inca si azi, se putea implementa pentru prima data: tehnologia bridge. In mod normal, placile de baza au doua chip-uri mari denumite northbridge si southbridge. Unii producatori au integrat cele doua chip-uri intr-unul singur, in acest caz, placile de baza avand un singur chip de dimensiuni mai mari.
Chipset-urile pot fi fabricate de diferite companii, spre exemplu ULi(noul nume al companiei ALi), Intel, VIA, Sis, ATI sau nVidia. In trecut mai existau si altii: UMC si OPTi.
O greseala destul de des intalnita este confuzia dintre producatorul chipset-ului placii de baza si producatorul placii de baza propriu-zisa. De exemplu, numai pentru ca o placa de baza foloseste un chipset de la Intel, nu inseamna ca Intel este producatorul intregii placi de baza. ASUS, ECS, Gigabyte, MSI, DFI, Chaintech, PCChips, Shuttle si inclusiv Intel sunt doar cativa dintre nenumaratii producatori de placi de baza prezenti azi pe piata.


Fisiere in arhiva (1):

  • Chipset-ul Placii de Baza.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!