Calculatorul

Extras din referat Cum descarc?

1. Introducere
Computerul este o masina electronica programabila compusa dintr-un numar variabil de dispozitive (interconectate intre ele) si de programe (stocate intern), proiectata sa poata functiona si autonom, fara interventia umana si sa manipuleze simboluri in format binar pentru a executa urmatoarele operatii:
- sa primeasca si sa manipuleze un volum mare de informatii in format digital sau analog;
- sa stocheze (temporar sau permanent) sub forma de date informatiile primite sau achizitionate precum si programele necesare functionarii si realizarii sarcinilor ce i se dau;
- sa prelucreze automat datele (stocate, achizitionate, primite sau salvate), sau sa realizeze sarcini complexe (cum ar fi comunicatiile electronice) conform unor programe stocate intern sau a unor secvente de instructiuni introduse de utilizator, care arata in ce fel trebuie procesate datele pentru a obtine rezultatul dorit;
- sa furnizeze rezultatele prelucrarilor utilizatorului sau altor dispozitive;
- sa poata salva rezultatele prelucrarilor (procesarilor).
Oamenii folosesc computerele in diverse moduri. In afaceri computerele verifica starea conturilor, fac tranzactii electronic. In case ele pot fi folosite pentru a controla sistemul de securitate, pentru a regla temperatura. In automobile ele dau informatii despre starea masinii, despre cantitatea de combustibil ramasa in rezervor, ne arata numarul de kilometrii parcursi. Computere sunt cel mai adesea folosite in cercetarile stintifice pentru a rezolva probleme matematice. Acestea mai sunt folosite si in armata pentru a codifica si decodifica anumite mesaje, dar si pentru a tine evidenta personalului, munitiei etc.
2. Istoric
Primele calculatoare apar prin anii 1940-1950, insa acestea nu faceau ce pot face calculatoarele moderne. Erau mari si foarte scumpe. Acestea functionau cu un fel de cartele unde se scriau "bitii" din ziua de azi. 
Primul calculator personal este considerat a fi Altair 8800 produs de MITS (Micro Instruments Telemetry Systems). Informatiile erau afisate de niste LED-uri (Light Emiting Diode - dioda electroluminiscenta). Acest calculator apare prin 1975 si a starnit entuziasmul multor oameni, care apoi si-au infiintat firmele proprii, unele rezistand pana astazi, devenind adevarate corporatii gigantice. 
In 1977 apare Apple II, stramosul lui Apple Macintosh. Acesta introduce pentru prima oara tastatura. In 1981, IBM (International Business Machines) lanseaza IBM-PC, care a impus standardul actual al calculatoarelor personale. 
Evolutia calculatoarelor a continuat in anii 1990, cea mai mediatizata fiind cea a procesoarelor. AMD si Intel, cele doua mari companii care produc procesoare dezvoltandu-se considerabil. Astfel a aparut 286, 386, 486 (primul cu cooprocesor matematic incorporat; avea un plus de 25% performanta de un 386 la aceeasi frecventa), 586 (de fapt 486 imbunatatit). 
Perioada 1990-1997 evolutia procesoarelor este lenta pentru ca exista practic un singur fabricant (Intel), iar ceilalti producatori cumparau licente. O data cu aparitia procesorului Pentium II, Intel foloseste un altfel de slot (renuntandu-se la slot 7) si refuza sa mai dea licente celorlalti fabricanti cum ar fi AMD, VIA, Rise, IDT etc. Iar celelalte firme s-au trezit pe cont propriu. Unele din ele au disparut, altele s-au reprofilat, si singurul "gladiator" care lupta impotriva monopolismului lui Intel fiind AMD.
AMD si Intel vor atribui, apoi, alte denumiri produselor lor de baza, cum ar fi K5, K6, K7, respectiv Pentium, Pentium II, III, IV... . O data cu evolutia procesoarelor, se pot fabrica alte componente noi mai performante (placi video, placi de sunet) sau apar altele (TV Tuner) contribuind astfel la progresul intregii industrii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Calculatorul.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!