Biosul Sistemului de Calcul

Extras din referat Cum descarc?

Ce este acest BIOS?
Inainte de a intra in detalii trebuie sa faceti cunostinta cu BIOS-ul calculato-rului, sa aflati scopul si importanta acestuia. BIOS-ul (Basic Input Output System) a fost introdus la scara larga de catre IBM, in urma cu aproape 25 de ani, odata cu primele PC-uri. La acea vreme era una dintre putinele solutii care presu!punea un nivel de abstractizare indepen!dent de sistemul de operare si care avea in acelasi timp si calitatea de a fi suficient de bine documentat. Acest nivel deservea sistemul cu o serie de functii de baza, rea!liza pasii necesari incarcarii sistemului de operare si, totodata, punea la dispozitie unele optiuni de configurare. 
De fapt, vorbim despre un cip aflat pe placa de baza, care are grija ca toate ele!mentele componente ale calculatorului, la pornire, sa functioneze impreuna. ina!inte ca sistemul de operare sa fie incarcat este initializat BIOS-ul care, prin inter!mediul rutinelor de baza (intrare/iesire), asigura comunicarea intre componentele hardware instalate in sistem.
Initial, acest cip era o memorie ROM, dar pentru ca in aceste conditii era mai greu de actualizat, mediul de stocare a fost inlocuit de memoria EEPROM, de!numita si flash ROM. Cipul este montat pe un soclu, pentru a fi mai usor de inlo!cuit (ca orice alta componenta) si chiar s-a asigurat dublarea acestuia, pentru a preintampina erorile cauzate de un BIOS defect (Dual BIOS).
In momentul de fata exista trei mari producatori de cipuri BIOS mai cunos!cuti, si anume Phoenix Technologies, AWARD Software si AMI (American Me-gatrends Inc.). in general, producatorii de placi de baza opteaza pentru unul din!tre acestia trei.
Ce face BIOS-ul
BIOS-ul are mai multe roluri, dar cel mai important se refera la apelarea tuturor componentelor conectate la placa de baza. Cand computerul este pornit, infor!matia de la harddisk nu poate ajunge la procesor (CPU) si, implicit, sistemul de operare nu poate fi incarcat fara instruc!tiunile furnizate de BIOS.
De asemenea, BIOS-ul are de efectuat o serie de procese, printre care un test ca!re verifica daca totul merge asa cum tre!buie, citirea informatiei de la alte cipuri BIOS care initializeaza alte placi (de exemplu placa grafica), mai multe co!menzi pe care sistemul de operare le va folosi pentru a lucra cu diferitele compo!nente hardware, setari pentru harddisk, ceasul intern etc.
Informatii despre BIOS
Fiecare utilizator ajunge sa fie interesat de BIOS-ul pe care il are calculatorul personal atunci cand intampina o anumita proble!ma, in general, fiecare producator de BIOS si placa de baza furnizeaza si un soft special pentru BIOS, cu care se pot afla informatii detaliate despre acesta sau chiar se poate efectua schimbarea sa, operatie numita flashing.
Cand este necesar flashing-ul de BIOS? Motivele pot fi diverse; dintre ele amintim aparitia de noi produse hardware care nu pot fi detectate de mai vechiul BIOS, pen!tru ca pur si simplu la data respectiva ele nu existau. Exemplu: detectarea anevoioa!sa a unui harddisk mai mare de 200-250 GB de unele placi de baza sau de procesoa!re Intel P4 cu tehnologie Hyper Threading. Nu numai produsele hardware pot consti!tui un motiv real, ci si unele soft-uri care necesita un suport nou ACPI, exemplul clasic fiind Windows 2000. Performantele calculatorului pot fi crescute cu un update de BIOS, cu noi setari pentru frecventa procesorului sau a memoriei RAM, pentru factorii de multiplicare, tensiuni de lucru ajustabile etc. Uneori se poate intampla sa fie vorba si de unele greseli strecurate (nu!mite si bug-uri) in versiunile initiale, dar care au fost remediate ulterior.
Majoritatea utilizatorilor nu s-a folosit niciodata de BIOS, de setarile acestuia. in aceste conditii flashing-ul de BIOS poate parea o operatie complicata. De exemplu, chiar si atunci cand se monteaza un hard!disk nou trebuie apelat BIOS-ul, pentru ca la pornire acesta sa initializeze noua componenta abia instalata.
Daca decideti ca este necesara o astfel de interventie, in primul rand trebuie sa aflati tipul BlOS-ului si modelul placii de baza, pentru ca de cele mai multe ori noua versi!une este de gasit pe pagina de Internet a producatorului placii de baza.
In cazul marcilor cunoscute, obtinerea unei imagini de BIOS nu este nici o proble!ma. Mai dificil este cu placile no name, care nu au nici o eticheta sau sigla a fabri!cantului. Identificarea chipset-ului se face pornind de la versiunea curenta de BIOS. Nimic mai simplu, informatiile necesare fiind afisate pe ecranul monitorului ime!diat dupa pornirea calculatorului. Pentru a avea timp sa notati acea serie de cifre si li!tere apasati pe tasta [Pause/Break]. Sirul de caractere cautat se afla in partea stanga, jos. Prin apasarea unei taste permiteti conti!nuarea procesului de pornire a PC-ului. Intrati pe pagina www.wimsbios.com si, conform tabelului (BIOS Numbers) si instructiunilor gasite aici, puteti afla pro!ducatorul placii de baza.
Pentru exemplul nostru vom folosi co!dul 2A69JSHMC-00, afisat de un BIOS Award. Primele cinci caractere, 2A69J, re!prezinta tipul chipset-ului - Intel 440 LX/ EX, iar urmatoarele doua, SH, ne indica producatorul - Shinig Zuan Enterprise (Lucky Tech). Restul datelor ramase sunt alte referinte, inutile pentru dumneavoas!tra.
Daca doriti sa aflati date mai complete despre BIOS si chipset puteti incerca apli!catiile BIOS Agent si Unicore BIOS Wi!zard, utilitare cu interfata grafica pentru Windows, sau alte programe (dar care ru!leaza sub DOS), cum ar fi BIOS Infor!mation Tool 1.3 sau CTBios. Puteti gasi aceste utilitare pe CD-ul alaturat revistei.
Majoritatea placilor de baza se livreaza cu un CD cu diferite drivere necesare sau alte programe, printre care de cele mai multe ori se regaseste si un utilitar cu aju!torul caruia veti putea efectua mult mai usor rescrierea BlOS-ului. Un exemplu in acest sens este utilitarul MSI Live Update pentru placile de baza produse de MSI. Acesta nu numai ca face un update al BlOS-ului, dar ofera multe alte informatii referitoare la acesta si la chipset-ul placii de baza, versiunea acestuia si plusurile cu care vine noua varianta de BIOS.


Fisiere in arhiva (1):

  • Biosul Sistemului de Calcul.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!