BIOS-ul unui Calculator

Extras din referat Cum descarc?

BIOS-ul vine de la acronimul (Basic Imput/Output System) si este un soft ce ruleaza la pornirea calculatorului. Acesta are rolul de a pregati componentele hardware sa fie incarcate in sistemul de operare. Acest soft este implimentat intr-un chipset ce se afla pe placa de baza si ruleaza in secventa de boot al calculatorului. BIOS-ul se poate seta, se poate updata si tot din BIOS se pot face setarile pentru diferite componente hardware. BIOS-ul are scopul de a seta optim componentele hardware pentru o mai buna functionare a calculatorului. Cind spunem ca o placa de baza e depasita moral, ne referim la faptul ca BIOS-ul acesteia nu mai permite instalarea componentelor de ultima generatie. Placa de baza, dar si BIOS-ul sunt principalele componente ce stau la baza functionarii corecte a unui calculator. Placa de baza este coloana vertebrala a unui calculator. Cu cit este mai buna cu atit sistemul va functiona mai bine si mai stabil, atit in setari standarte cit si in overclock.
Deci putem spune ca BIOS-ul este un set esential de rutine, scris in limbaj de asamblare, stocat intr-un cip EEPROM de pe placa de baza, care se comporta ca un intermediar intre componentele hardware si sistemul de operare. Fara BIOS un calculator este nefunctional, sistemul de operare neavind cum sa comunice cu componentele hardware.
Fiecare marca,model de placa de baza contine un BIOS diferit, unii producatori introduc unele optiuni cu ajutorul carora se poate optimiza la maxim BIOS-ul,rezultind o crestere de performanta demna, in schimb,alti producatori ofera un BIOS saracacios, cu optiuni putine, care functioneaza la parametri cu valori fixe, ce nu pot fi schimbate, in acest caz se gasesc marii intelegatori de sisteme (IBM, DELL, HP/Compaq,Gateway), unele modele entry-level ale unor producatori independenti de placi de baza (Abit, ASUS, Gigabyte, EPOX) si majoritatea modelelor unor producatori din linia a doua (ECS, BIOStar, Chaintech). Pe placile mai scumpe, in special cele destinate overclocking-ului, se gasesc BIOS-uri mult mai elaborate, ce ofera o multitudine de optiuni, cu scopul de a forta sistemul sa lucreze peste parametri proiectati. Evident, o astfel de placa a fost testate in prealabil de producator, pentru evitarea situatiilor jenante, cum ar fi arderea componentelor de pe ea in cazul unui overclocking.
Optiunile setate necorespunzator pot incetini sistemul pina la 40%, la fel cum optimizarile realizate cu ajutorul setarilor " de finete " pot adduce sporiri de performanta considerabile. Din nefericire, multe din denumirilor functiilor prezente intr-un BIOS continua sa fie criptice,creind cnfuzii chiar si in rindul specialistilor.
Modificarea valorilor parametrilor de functionare din BIOS poate duce functionari defectuoase sau chiar la nefunctionarea calculatorului.Pentru rezolvarea problemei si aducera parametrilor la valorile standart (deflaut), exista posibilitatea resetarii BIOS-ului, care se poate face in mai multe moduri: incarcarea valorilor standart din meniu, schimbarea pozitiei unui jumper pe placa sau scoaterea bateriei si introducera ei la loc dupa un timp.
In momentul de fata exista trei mari producatori de BIOS-uri, Phoenix Tehnologies, AWARD Software si AMI(American MegaTrends), fiecare oferind, pe linga optiunile standart, un set de optiuni aditionale, in functie de capacitatile chipset-tului placii si de dotarile oferite de acestea.
Toate BIOS-urile ofera posibilitatea modificarii unor parametri de functionare inca la pornirea calculatorului, prin afisarea unui mesaj, de cele mai multe ori acesta fiind:" Press DEL to enter Setup". Adica, la pornirea calculatorului, se apasa tasta [DEL] (delete) pentru intrarea in meniul BIOS-ului. Pe unele placi este desenata alta tasta, cel mai des intilnite fiind [F1] sau [F2].


Fisiere in arhiva (1):

  • BIOS-ul unui Calculator.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!