Arhitectura unui sistem de calcul original

Extras din referat Cum descarc?

1.1 Arhitectura unui sistem de calcul
Un sistem de calcul este un ansamblu de componente hardware si componente software ce ofera utilizatorului posibilitatea de a prelucra, coordona si controla executarea operatiilor prin intermediul programelor.
Orice sistem de calcul pentru a realiza functiile sale de baza trebuie sa execute urmatoarele operatii:
- introducere date (citire) 
- memorare date si instructiuni (reprezentare) 
- prelucrare date si instructiuni (procesare) 
- iesire date (scriere) 
Functionarea unui sistem de calcul are loc dupa urmatoarea schema de principiu:
- Memorie
- Procesor
Unitati de intrare Unitati de iesire 
(dispozitive de intrare) - Sistem de operare (dispozitive de iesire)
- Programe specializate
Configuratia unui sistem de calcul este lista componentelor acelui sistem.
Arhitectura unui sistem de calcul este configuratia impreuna cu relatiile dintre componente.
1. 2 Componente hardware
1. Placa de baza ( motherboard )  este o placa mare, echipata cu circuite, ce contine unitatea centrala de prelucrare(CPU) a calculatorului, circuitele aferente microprocesorului, memoria cu acces aleatoriu(RAM) si sloturile de extensie.Asigura interconectarea fizica si o parte din cea functionala a componentelor ( hardware si software ) ale unui sistem de calcul.
2. Procesorul (microprocesorul sau Central Processing Unit - CPU)  reprezinta circuitele interne ale calculatorului pentru stocare de date, prelucrare si control, care includ unitatea aritmetico-logica(ALU), unitatea de control si memoria tip ROM si RAM. Unitatea aritmetico-logica si uitatea de control sunt incluse intr-un circuit nimit microprocesor, iar memoria este plasata separat pe placa de baza sau pe o placa conectatala la magistrala de extensie. 
3. Memoria interna
a. Memoria RAM (Random Access Memory)  este memoria primara de lucru a calculatorului, in care instructiunile de program si datele sunt stocate astfel incat unitateacentrala de prelucrare (CPU) sa poata obtine acces direct la ele prin magistrala de date de mare viteza a procesorului. RAM este adesea denumita read/write memory (memorie in care se scrie si se citeste) pentru a se deosebi de read-only memory (memoria in care doar se scrie).In RAM, CPU poate scrie si citi date.Cele mai multe programe rezerva o portiune de Ram ca spariu de lucru temporar pentru date, pentru a fi modificate dupa cerinte (rescrise) pana cand sunt gata de tiparire sau inregistrare pe un suport de stocare secundar, cum ar fi unitatea de hard-disk sau cea de dischete.Memoria RAM nu isi pastreaza continutul cand alimentarea calculatorului este oprita si lucreaza impreuna cu procesorul.
b.Memoria ROM (Read Only Memory)  Este o componenta hardware numita si memoria interna permanenta deoarece programele care au fost scrise in ea sunt fixate definitiv. Memoria permanenta contine programele esentiale ale sistemului
4. Memoria Externa - este folosita pentru stocarea datelor pe o perioada de timp mai mare decat perioada in care se lucreaza la un sistem de operare.
a. Dispozitive sensibile la campul magnetic (Hard Disk si Floppy Disk)
- Hard Disk Drive (HDD) - este un mediu secundar de stocare ce foloseste mai multe discuri rigide acoperite cu un material cu sensibilitate magnetica si inchis, impreuna cu capetele de inregistrare, intr-un mecanism sigilat ermetic. Capacitatile tipice de stocare variaza intre 40 si 160 GB. HDD este un dispozitiv de memorare cu acces rapid la informatii, ce contine programele Sistemului de Operare si Programele Specializate in functie de preferintele utilizatorului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Arhitectura unui Sistem de Calcul Original.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!