Arhitectura și caracteristicile sistemelor multiexpert

Previzualizare referat:

Extras din referat:

MultiExpert Systems (MES) programs category includes informatic products with a high degree of complexity, promoted for their ability to carry on an inferential process similar to human reasoning for complex problems, when the analysis and decision making needs to be performed by a group of specialists from various fields. It has been remarked that in such cases, the interactions between specialists are often and complex, and for their proper study was needed to a new definite branch within the artificial intelligence, suggestively named distributed artificial intelligence.

Keywords: Multiexpert Systems, Knowledge Base, Inference Engine, Explanation Subsystem, Modul, Blackboard, task.

1. Introducere:

Sistemele multiexpert au aparut datorita necesitatii depasirii limitelor sistemelor expert, fiind capabile sa solutioneze probleme foarte complexe, care au in vedere necesitatea expertizei din mai multe domenii diferite, prin descompunerea in subprobleme, repartizate intre mai multe module de cunoastere aflate in interactiune.Sistemele multiexpert permit realizarea unei activitati comune de nivel inalt datorita facilitarii interactiunii complexe intre cunoasterea detinuta de specialistii in domenii diverse.

2. Structura de baza a sistemului expert

Sistemele multiexpert au la baza aceeasi structura ca si sistemele expert, care trebuie sa contina obligatoriu trei module principale, ce formeaza sistemul esential, care, in cazul sistemelor multiexpert va fi dotat cu: modulul de achizitionare a cunoasterii si modulul explicativ.

Baza de cunostinte (,,Knowledge Base" - KB) contine elementele de cunoastere (descriptive si procedurale) care permit intelegerea si rezolvarea unor probleme particulare dintr-un domeniu.

Motorul de inferente (,,Inference Engine" - IE) este partea dinamica a sistemului expert, procesorul de cunostinte, care foloseste elementele de cunoastere stocate in baza de cunostinte pentru a elabora o sugestie de decizie.

Interfata de dialog cu utilizatorii (,,User Interface" - UI), care permite desfasurarea dialogului om-masina intr-un mod cat mai prietenos.

Modulul de achizitionare a cunoasterii foloseste utilizatorului sa introduca cunostinte intr-o forma recunoscuta de catre sistem si sa actualizeze baza de cunostinte.

Modulul explicativ (,,Explanation Subsystem" ESb) serveste la obtinerea explicatiilor asupra desfasurarii proceselor inferentiale sau a solutiilor rezultate in sesiunile de consultare.

3. Principiile functionarii sistemelor multiexpert

Un prim principiu se refera la faptul ca un sistem multiexpert este compus din mai multe module de cunoastere, similare bazelor de cunostinte din sitemele expert. Al doilea principiu are in vedere faptul ca motorul/motoarele de inferenta trebuie sa fie separate de modulele de cunoastere. Principiul al treilea se refera la faptul ca modularitatea cunoasterii trebuie sa ramana valida la metanivelul expertizei, adica adaugarea, modificarea sau stergerea unui modul de cunoastere nu trebuie sa afecteze direct alte module din sistem. Al patrulea principiu presupune ca un sistem astfel creat, prin functionarea sa globala trebuie sa permita aflarea solutiei la o problema pusa, daca exista. Al cincilea principiu se refera la faptul ca procesul inferential care a condus la rezultat trebuie sa fie similar rationamentului uman. Ordinea in care modulele de cunoastere intervin in rezolvarea problemei este exact cea in care ar interveni expertii, iar modulele reflecta cunoasterea expertilor in diferite domenii. Limita sistemelor multiexpert in rezolvarea problemelor complexe este generata de faptul ca mediul distribuit in care se insereaza multiexpertiza este o retea de module de cunoastere cuplate slab, nici un modul neputand avea o vedere generala si completa asupra retelei.

Problema initiala ce se doreste a fi rezolvata poate avea legatura cu competentele mai multor module de cunoastere din retea, scopurile locale nu sunt numaidecat cunoscute de catre alte module, in schimb, mai multe module de cunoastere pot satisface acelasi scop. O subproblema (subsarcina) rezultata in urma descompunerii problemei initiale de catre un modul de cunoastere se poate atribui pentru rezolvare altui modul. Intr-un sistem multiexpert modul de functionare este unul distribuit, intre module circuland numai informatiile necesare astfel incat fiecare modul sa dispuna de cunoastere pertinenta.

Deoarece nici unul dintre module nu detine cunoasterea globala, este foarte dificil de mentinut controlul interactiunii dintre subsarcini. Apar restrictii de sincronizare a functionarii modulelor de cunoastere. Pot interveni unele probleme ca : subsarcinile unui modul pot interactiona cu alte subsarcini a caror rezolvare a avut loc in alta

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Arhitectura si caracteristicile sistemelor multiexpert.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 461 cuvinte
Nr caractere:
8 138 caractere
Marime:
21.84KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Calculatoare
Tag-uri:
sisteme, proprietati
Predat:
la facultate
Materie:
Calculatoare
Profesorului:
Ioan Andone
Sus!