Arhitectura Calculatoarelor - Retele si Istoria Internetului

Cuprins referat Cum descarc?

I. Sisteme de telecomunicatii
II. Retele
1. Definitie
2. Componente 
3. Topologii
4. Clasificare
5. Protocoale de retea
III. Internetul 
1. Introducere
2. Istorie 
IV. Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

Capitolul I: Sisteme de telecomunicatii 
Telecomunicatia este comunicare la distante mari. In practica, o parte din mesajul transmis se poate pierde. Telecomunicatiile includ toate formele de comunicare la distanta, precum si comunicarile trecute printr-o conversie: radio, telegrafie, televiziune, telefonie precum si retele de calculatoare. [1]
Elementele telecomunicatiei sunt un transmitator, un mediu de transmisie linie), eventual un canal de transmisie si un receptor.
Din punct de vedere al distributiei semnalului, telecomunicatiile pot fi de tip punct-la-punct, punct-la-multipunct sau transmisie (o forma a telecomunicatiilor punct-la-multipunct in care un singur nod emite, iar restul pot doar sa receptioneze).
Din punct de vedere al mediului de transmisie folosit, comunicatiile pot fi de 2 feluri: ghidate si neghidate. Transmisiile ghidate folosesc sarme, cabluri si fire (wired), iar cele neghidate folosesc unde radio, infrarosii (wireless).
Sistemele de telecomunicatii sunt in general concepute de ingineri in telecomunicatii. Contibutii majore in acest domeniu au adus: Alexander Bell, inventatorul telefonului, John Logie Baird, cel ce a inventat televiziunea si Guglielmo Marconi, cel ce a demonstrat prima data comunicatia radio transatlantica.
In perioada recenta fibra optica a imbunatatit radical latimea de banda disponibila pentru comunicatiile intercontinentale, deci facilitand accesul la un Internet mai rapid. 
Capitolul II: Retele
1. Definitie 
Retelele de calculatoare reprezinta telecomunicatii intre doua calculatoare. Retelele pot fi permanente (cablate) sau temporare (modem, null modem, legatura seriala).
Expertii in domeniu inca dezbat daca 2 calculatoare ce sunt conectate intre ele formeaza o retea. De aceea anumite surse afirma o retea necesita minim trei calculatoare pentru a fi considerata retea. [2]
2. Componente
Printre componentele fizice mentionam: 
o Calculatoarele: pot servi ca simplii clienti sau ca servere pentru alte sisteme; reprezinta nodul de baza al retelelor, sunt conectate cu ajutorul unei placi de retea (in cazul retelelor cu fir).
o Hub-uri: sunt dispozitive pentru a conecta mai multe cabluri utp sau de fibra optica. Huburile functioneaza la stratul fizic (strat 1) din modelul OSI. Ele sunt ori active, ori pasive. Cele active repeta semnalul primit la toate porturile, excluzand portul original. Huburile sunt responsabile si pentur emiterea unui "Jam Signal", in cazul unei coliziuni de pachete. [3]
o Switch-uri: Sunt dispozitive electronice ce efectuaza legatura transparenta intre mai multe segmente dintr-o retea. Vitezele comune sunt de 10, 100, 1000 megabiti pe secunda, in mod half sau full duplex. Half duplex inseamna ca switchul poate ori sa primeasca ori sa transmita intr-un moment dat, pe cand full duplex inseamna ca dispozitivul este cabail de a primi si de a transmite date in acelasi timp. [4]
Exista atat switchuri cu management cat si fara. Switchurile fara management nu au interfata de configurare pe cand cele cu management au o interfata (de obicei web) unde se pot configura anumite detalii referitoare la filtrarea traficului. Switchurile cu management se gasesc de obicei in retele mari. Pentru a putea lucra cu switchuri cu management sunt necesare cunostiinte ale Retelelor de strati 2 (Layer 2 Networks)
Spre deosebire de hub-uri ele sunt mai rapide deoarece datele nu sunt transmise tuturor utilizatorilor retelei ci doar catre cine trebuie. Acest fapt este realizat prin filtrarea pachetelor pe baza adresei MAC. 
o Routere: elemente specializate care determina calea ideala ce trebuie parcursa de pachete pentru a ajunge la destinatie, lucreaza pe nivelul OSI 3; mai nou, piata este saturata de ,,broadband routers", dispozitive care fac doar Network Address Translation (NAT), folosite pentru a distribui o singura conexiune la internet mai multor calculatoare [5]
3. Topologii
Retelele pot fi clasificate in functie de topologia lor (ordinea in care nodurile au fost conectate), dupa cum urmeaza:
o Topologia stea reprezinta un model in care toate nodurile de retea sunt conectate la acelasi nod central. Este una din cele mai folosite topologii. In cea mai simpla forma o retea tip stea consta dintr-un nod central: un switch, hub sau un calculator ce tine loc de router, si calculatoare adiacente toate conectate la acel nod central. [6] Aceasta topologie reduce riscul caderii retelei deoarece toate componentele sunt conectate la un nod central. Daca un nod are probleme el va fi izolat de restul retelei astfel pastrandu-se integritate si functionalitatea retelei. Din punct de vedere realist doar retelele ce folosesc un switch pot fi considereate retele stea adevarate, cele ce folosesc un hub ca nod central au doar aparenta fizica a unei retele stea. 
o Topologia arbore (ierarhica) este similara cu cea stea, dar nu conecteaza obligatoriu toate nodurile la acelasi nod central. Poate fi privita ca o colectie ierarhizata de retele in topologie stea. [7]


Fisiere in arhiva (1):

  • Arhitectura Calculatoarelor - Retele si Istoria Internetului.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!