Aplicatie Web de Raportare pentru Cuburi Olap

Cuprins referat Cum descarc?

1. Introducere
2. Documentare
2.1 Depozite de date
2.2 Sisteme OLAP
2.2.1 Scurt istoric al sistemelor OLAP 
2.2.2 Caracteristici ale sistemelor OLAP
2.2.3 Regulile lui Codd
2.3 Concepte de baza in cadrul unui sistem OLAP
2.3.1 Conceptul de cub n-dimensional
2.3.2 Conceptul de dimensiune
2.3.3 Conceptul de ierarhie
2.3.4 Conceptul de masura
2.4 Arhitectura sistemelor OLAP
2.4.1 Sisteme ROLAP
2.4.2 Sisteme MOLAP
2.4.3 Sisteme hibride (HOLAP)
2.5 Sisteme informatice pentru inteligenta afacerilor (Business Intelligence)
3. Aplicatie
3.1 Planul aplicatiei
3.2 Solutia software aleasa si tehnologii utilizate
3.3 Structura bazei de date
3.4 Modulele aplicatiei
3.5 Descrierea aplicatiei
3.6 Diagrame UML
3.7 Dezvoltari ulterioare
4. Concluzii
5. Bibliografie
6. Anexe


Extras din referat Cum descarc?

1. INTRODUCERE
In secolul 21, secolul informatiilor si al afacerilor inteligente, organizatiile vor putea sa-si indeplineasca obiectivele, numai daca managerii vor putea utiliza ca suport in procesul decizional informatii suficiente si de calitate.
Proiectarea sistemelor suport de decizie in general si a celor orientate pe date in special are la baza ideea ca informatiile de calitate (din punct de vedere al continutului, dar si al modului de prezentare) sunt esentiale pentru procesul decizional si calitatea deciziilor. 
Cercetarea in domeniul managementului tactic si al celui strategic, in special, a confirmat ca procesele decizionale la aceste niveluri sunt in general dezordonate si nestructurate. Prezentarea informatiilor orientate pe subiecte si nu dupa tipul aplicatiilor operationale, poate oferi un suport eficace procesului decizional la aceste niveluri.
La ora actuala, preocuparea majora a specialistilor in domeniul sistemelor informatice este de a satisface cererea tot mai mare a managerilor pentru informatii care sa le permita evaluarea cat mai rapida si mai corecta a performantelor organizatiilor pe care le conduc. Sistemele suport de decizie orientate pe date pot satisface aceasta cerere de informatii de calitate si pot imbunatati eficacitatea muncii decizionale a managerilor.
Modelarea multidimensionala a datelor existente in organizatii, in functie de subiectele de interes ale managerilor si vizualizarea multidimensionala a informatiilor, poate oferi un suport informational eficace managerilor in procesul decizional, indiferent de domeniul de activitate si de asemenea, ofera o modalitate de a perfectiona sistemele suport de decizie. 
Tehnica de modelare entitate-asociere si structurarea datelor in tabele normalizate reprezinta standardul pentru specialistii de baze de date, care utilizeaza in mod frecvent bazele de date relationale pentru a stoca volumele mari de date tranzactionale existente in organizatii. Totusi, utilizarea tabelelor pentru a furniza informatiile necesare procesului decizional la nivelul organizatiilor nu este intotdeauna o solutie ideala pentru manageri.
Accesul la informatiile stocate in bazele de date relationale tranzactionale cere realizarea de operatii, adesea foarte complexe, intre multe tabele. Din acest motiv, managerii trebuie sa apeleze la specialisti pentru a executa cererile de regasire (de exemplu in limbajul SQL). De asemenea, bazele de date relationale de dimensiuni mari, proiectate sa ofere suport aplicatiilor tranzactionale, permit cu dificultate vizualizarea informatiilor dupa subiectele de interes ale managerilor.
Aparitia sistemelor suport de decizie orientate pe date (a sistemelor OLAP) a permis managerilor sa acceseze un volum mare de informatii integrate, sa le vizualizeze din diferite perspective si sa le analizeze on-line, cu scopul de a evalua cat mai obiectiv si mai exact performantele organizatiilor si de a realiza un proces decizional bazat pe analiza.
2. DOCUMENTARE
2.1 Depozite de date
In fiecare organizatie exista multe sisteme informatice tranzactionale ce automatizeaza operatiile zilnice ale unei organizatii, operatii care sunt structurate si repetitive si constau din tranzactii scurte, atomice si izolate. Aceste sisteme permit conducerea operativa a organizatiilor si utilizeaza date de detaliu, reprezentari curente si in timp real a starii firmei, accesate si actualizate frecvent. Dimensiunea bazelor de date operationale variaza de la sute de Mb la Gb, iar consistenta datelor stocate este o cerinta fundamentala a sistemelor tranzactionale. Spre deosebire de sistemele tranzactionale, sistemele suport de decizie sunt utilizate pentru a gestiona si controla firma. Depozitele de date sunt destinate suportului decizional. Datele istorice si datele agregate sunt mai importante decat datele de detaliu. Dimensiunea depozitelor de date pentru intreprindere variaza de la sute de Gb pana la Tb. Cererile ad-hoc pot accesa milioane de inregistrari si executa o multime de parcurgeri ale tabelelor, jonctiuni si agregari. Timpul de raspuns este un factor principal in proiectarea sistemelor suport de decizie orientate pe date. Pentru a facilita analize complexe si vizualizari, datele stocate in depozitul de date sunt modelate multidimensional. Operatiile specifice acestor sisteme sunt: roll up (cresterea nivelului de agregare), drill down (cresterea nivelului de detaliu), slice/dice (selectia si proiectia) si pivot (reorientarea viziunii multidimensionale a datelor). De asemenea, sistemele suport de decizie pot utiliza date ce nu se gasesc in bazele de date operationale (de exemplu, pentru realizarea de predictii se cer date istorice, in timp ce bazele de date operationale stocheaza numai date curente). Datele din depozitele de date provin din surse variate: sisteme operationale eterogene (sisteme de gestiune a bazelor de date, sisteme de gestiune a fisierelor) si alte surse de date externe (baze de date demografice si statistice, Internet). Sursele de date externe sau interne pot contine date inconsistente, cu formate variate, date care trebuie "curatate" si prelucrate inainte de a fi stocate in depozitul de date. De asemenea, modelele de date multidimensionale si operatiile tipice OLAP impun o organizare diferita a datelor si metode de acces care nu sunt oferite in general de Sistemele de Gestiune ale Bazelor de Date (SGBD) comerciale, destinate pentru sistemele informatice tranzactionale. Din aceste motive, depozitele de date sunt implementate separat de bazele de date operationale.
In concluzie, un depozit de date este o baza de date de dimensiuni mari, specific proiectata pentru a sustine procesul decizional dintr-o organizatie si optimizata pentru interogari on-line rapide si pentru agregari complexe.
In 1995, Bill Inmon definea depozitul de date ca fiind "o colectie de date orientata pe subiect, integrata, dependenta de timp si nevolatila, destinata pentru a sustine procesul decizional dintr-o organizatie":
- Orientata pe subiect. Intr-un depozit, datele sunt organizate in functie de subiectele importante pentru organizatie, cum ar fi clientii, produsele si activitatile.
- Integrata. Datele trebuie sa fie reprezentate, in depozitul de date, intr-un format consistent, pentru a permite analistului sa se concentreze asupra utilizarii datelor din depozit si nu asupra credibilitatii si consistentei lor.
- Nevolatila. In depozitul de date, exista doar doua tipuri de operatii: incarcarea initiala a datelor si interogarea datelor. Datele nu mai sunt actualizate dupa ce au fost incarcate in depozitul de date. La proiectarea depozitului de date, tratarea anomaliilor de actualizare nu mai este un factor important. Ralph Kimball afirma ca "un depozit de date este o copie a datelor tranzactionale, specific structurata pentru interogare si analiza".
- Dependenta de timp. Datele din depozitul de date sunt asociate cu elemente temporale. In depozitul de date, orizontul de timp este cuprins intre 5 si 10 ani, in timp ce in sistemele tranzactionale poate lua valori intre 60 si 90 de zile. De asemenea, structura cheilor contine implicit sau explicit un element de timp.


Fisiere in arhiva (1):

  • Aplicatie Web de Raportare pentru Cuburi Olap.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!