Analiza de Risc - Securitatea Sistemelor Informatice

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Calculatoare
Conține 3 fișiere: doc, xls
Pagini : 19 în total
Cuvinte : 5031
Mărime: 36.06KB (arhivat)
Publicat de: Olga Nistor
Puncte necesare: 8

Extras din referat

ANALIZA DE RISC

Societatea romaneasca se afla in mijlocul unor profunde transformari politice, economice, sociale si culturale. Acest ansamblu de transformari afecteaza viata fiecaruia dintre noi.

Societatea Informatica – Societatea Cunoasterii va depinde cu siguranta de performantele infrastructurilor critice ale economiei romanesti ex. sistemele de producere, transport si distributie ale energiei, sistemele de telecomunicatie, banci, sistemele de transport aerian, naval, pe cale ferata si pe cale rutiera, care vor putea fi tot mai mult accesate din interiorul granitelor nationale, dar si din afara acestora.

Societatea informatica – societatea cunoasterii redefineste problematica si doctrina de aparare nationala; aspectele economice nu vor fi cele doar strict legate de business si / sau de afaceri.

Securitatea infrastructurilor critice ale societatii romanesti vor trebuie asigurate la un inalt nivel de complexitate, intelegere si actiune.

“Cunoasterea”, ca atare, va deveni o “arma” de aparare impotriva riscurilor, ale noilor vulnerabilitati ce vor apare cu siguranta in societatea deceniilor viitoare.

Prin vulnerabilitate se intelege identificarea unui ansamble de evenimente externe sistemelor tehnice care pun in pericol existenta infrastructurilor tehnice, ale sistemelor informatice, cu precadere, si reprezinta elemente de initiere in cadrul analizelor de risc specializate, cu luarea in considerare a probabilitatilor aparitiei elementelor de hazard si consecintele negative ale propagarii dezastrelor.

Ceea ce se numeste astazi tot mai des pericole cibernetice (cyberthreats) vor deveni mai prezente in etapele noi de tranzitie catre o societate informatica – societate a cunoasterii.

La sfarsitul anilor ’80, un diplomat roman in una din tarile nordice declara cu mandrie patriotica: “scoate din priza calculatoarele din societatea occidentala si aceasta va fi pierduta. Noi (romanii) nu avem nevoie de o societate informatica, pentru a fi asadar vulnerabili”.

In etapa noua politica, economica si culturala in care se afla Romania, este evident ca lucrurile s-au inversat. Un diplomat roman astazi va afirma cu siguranta ca va afirma “fara a fi cuplata la Internet, fara o cultura informatica minima, societatea romaneasca, intreaga ei structura economico-politica si culturala nu va mai fi nicidecum si nicicand compatibila cu noile structuri euro-atlantice”.

La doi ani de la intrarea in U.E. piata Romaneasca de echipamente si sisteme de securitate si-a pastrat diversitatea deja existenta, „convietuind” produse europene, de pe piata asiatica, din tara si de pe continentul american. o constatare pozitiva este faptul ca sunt prezente si produse, solutii si tehnologii care îsi au originea în românia. Referitor la capitolul noi reglementari, remarcam completarea, în timp, a pachetului de normative si ghiduri de proiectare, cu standardele europene din familia EN 50131...50136, masura care are ca scop aducerea nivelului produselor si serviciilor nationale la nivelul celor din U.E.

Asa cum este cunoscut, în România, aplicarea standardelor este voluntara . Intrebând orice investitor sau firma, aflati în postura de beneficiar, raspunsul în general, este de agreere a achizitionarii de produse care sa respecte standardele în domeniu. Aceasta atitudine se explica prin dorinta ca produsul sa fie clar definit din punct de vedere calitativ si functional, sa aiba parametrii si caracteristicile masurabile si controlabile. Se asigura un limbaj comun între beneficiari si furnizori, privind cerintele si functionalitatile sistemelor de securitate. o asemenea maniera de abordare ofera premise pentru portabilitatea realizarii de produse si furnizarea de servicii specifice, compatibile, pe întreg teritoriul european .

Când se ajunge însa, la faza concreta de procesare a achizitiei sau a cererii de oferta , stacheta coboara de la nivelul declaratiilor, la nivelul supunerii fata de „ regele buget”, cele mai multe cazuri invocate fiind alocarea financiara redusa sau scurtarea fortata a duratei de derulare a contractului.

Implicatiile imediate sunt de domeniul calitatii, atât în functionarea curenta, cât si pe parcurs, pe toata durata ciclului de viata a produsului, cu pierderi din partea ambelor parti contractante, beneficiarul -la calitate, iar furnizorul - la credibilitate .

Primele schimbari de atitudine trebuie aplicate înca din faza de definire a cerintelor de securitate, prin încadrarea stricta în norme sau standarde.

Principalele diferente între prevederile standardelor europene si normele uzuale românesti, în faza de proiectare a sistemelor de securitate, constau în urmatoarele :

-standardele europene încadreaza echipamentele si sistemele de securitate în 4 clase de mediu, de la clasa i (conditii de functionare în mediu controlat), pâna la clasa a iv-a (functionare în aer liber, sub influenta directa a factorilor de mediu )

-echipamentele si sistemele pot fi încadrate în 4 grade de securitate :

1. Gradul 1 (risc scazut)

-echipamente care sa reziste la atacul unor infractori sau hoti cu cunostinte reduse despre acestea si detinând unelte simple;

2. Gradul 2 (risc mediu)

-echipamente care sa reziste la atacul unor infractori sau hoti cu cunostinte limitate despre acestea si detinând unelte de uz general si instrumente portabile simple;

3. gradul 3 (risc mediu spre ridicat)

-echipamente care sa reziste la atacul unor infractori sau hoti cu cunostinte serioase despre acestea si detinând o gama completa de unelte si instrumente;

4. gradul 4 (risc ridicat)

-echipamente care sa reziste la atacul unor infractori sau hoti care au abilitati si resurse sa planifice o intruziune si detinând echipamente si mijloace tehnice de substituire a unor componente de securitate.

Evident, odata stabilite clasa si gradul de securitate pentru sistem, orice componenta inclusa trebuie sa se încadreze în acestea sau sa apartina unor niveluri superioare.

De asemenea, proiectul de securitate trebuie sa contina specificatii privind procedurile necesare de mentenanta a produsului de securitate, precum si obligatia de a eticheta toate componentele, precizând clasa de mediu si gradul de securitate .

Daca la încadrarea sistemelor de securitate la clasele de mediu nu sunt dificultati deosebite (normele românesti fiind chiar mai rafinate), se pune problema cum stabilim gradul de securitate si riscul corespunzator unui obiectiv sau proces ? . De unde stim care sunt posibilii infractori si „pregatirea„ lor pentru o locatie si un obiectiv anume de protejat? In aceasta chestiune, a trata problema numai pe baza experientei anterioare, fara a gasi legatura logica între obiectiv ( bunuri, valori, continuitatea procesului predominant de activitate, informatii, credibilitate, etc ) si mediul complex unde este situat, poate conduce la solutii nesigure. de cele mai multe ori situatia este si mai complicata, din cauza faptului ca cererea de oferta este sub forma unei liste simple de echipamente, redactata de nespecialisti în securitate si bugetata ca atare, sau mai rau, însotita de cerinte de securitate inadecvate.

Solutia în aceasta situatie este efectuarea analizei de risc, activitate sustinuta numai de personal cu calificare speciala si experienta îndelungata.

Preview document

Analiza de Risc - Securitatea Sistemelor Informatice - Pagina 1
Analiza de Risc - Securitatea Sistemelor Informatice - Pagina 2
Analiza de Risc - Securitatea Sistemelor Informatice - Pagina 3
Analiza de Risc - Securitatea Sistemelor Informatice - Pagina 4
Analiza de Risc - Securitatea Sistemelor Informatice - Pagina 5
Analiza de Risc - Securitatea Sistemelor Informatice - Pagina 6
Analiza de Risc - Securitatea Sistemelor Informatice - Pagina 7
Analiza de Risc - Securitatea Sistemelor Informatice - Pagina 8
Analiza de Risc - Securitatea Sistemelor Informatice - Pagina 9
Analiza de Risc - Securitatea Sistemelor Informatice - Pagina 10
Analiza de Risc - Securitatea Sistemelor Informatice - Pagina 11
Analiza de Risc - Securitatea Sistemelor Informatice - Pagina 12
Analiza de Risc - Securitatea Sistemelor Informatice - Pagina 13
Analiza de Risc - Securitatea Sistemelor Informatice - Pagina 14
Analiza de Risc - Securitatea Sistemelor Informatice - Pagina 15
Analiza de Risc - Securitatea Sistemelor Informatice - Pagina 16
Analiza de Risc - Securitatea Sistemelor Informatice - Pagina 17
Analiza de Risc - Securitatea Sistemelor Informatice - Pagina 18
Analiza de Risc - Securitatea Sistemelor Informatice - Pagina 19
Analiza de Risc - Securitatea Sistemelor Informatice - Pagina 20

Conținut arhivă zip

  • Analiza de Risc - Securitatea Sistemelor Informatice.doc
  • analiza de risc pentru o agentie bancara.xls
  • Contramasuri.doc

Alții au mai descărcat și

Securitatea și Vulnerabilitatea Sistemelor Informatice

Introducere Securitatea informatica a devenit una din componentele majore ale internetului. Analiştii acestui concept au sesizat o contradicţie...

Securitatea sistemelor informatice

Abstract Pentru realizarea acestei lucrări am utilizat diverse cursuri de specialitate, lucări specifice domeniului, precum și legislația în...

Considerații privind securitatea sistemului informatic

Conceptul de securitate informatica a devenit foarte important in special pentru internet. Analisti au sesizat o contradictie intre nevoia de...

Arhitectura calculatoarelor - Intel vs AMD

Rezultatele din testul 3DS Max 7 SPECapc Test Testul alaturat consta in crearea modelelor 3D, modificarea si randarea scripturilor. Conform...

Autentificarea prin semnătură digitală

Introducere O semnatura digitala reprezinta o informatie care il identifica pe expeditorul unui document. Semnatura digitala este creata prin...

Sistem de Prognosticare a Unei Avarii

Acest sistem calculeaza gradul de avariere a unei cladiri în cazul unui cutremur, precum si posibila necesitate a reconstructiei cladirii (partiala...

Te-ar putea interesa și

Terorism Informatic

INTRODUCERE Prin aceasta lucrare se incearca tratarea unei probleme foarte importantă pentru sistemul de securitate românesc, prin cunoştinţele...

Cardurile bancare

1.1. ISTORICUL CARDURILOR În ultimul deceniu se afirmă tot mai puternic în economiile de piaţă avansate specializarea: plăţi fără numerar....

Aspecte privind criminalitatea informatică și economico financiară

I. ANALIZA CRIMINALITĂŢII INFORMATICE, ECONOMICO- FINANCIARĂ ŞI CIBERNETICĂ Nu există, până în prezent, o definiţie a criminalităţii...

Impactul serviciilor e-banking asupra riscurilor bancare

Introducere În era informației precizia mesajului este elementul definitoriu al valorii lui pe lângă celelalte aspecte legate de momentul în care...

Infracțiune și securitate în domeniul informatic

Introducere Fiecare perioada importanta a fost marcata de catre un eveniment semnificativ pentru acea epoca, incepand de la descoperirea focului...

Dosar de practică - Volksbank

ISTORICUL VOLKSBANK ROMANIA Denumirea si forma juridica: S.C. VOLKSBANK ROMANIA S.A.; Sediul social: Sos. Mihai Bravu nr. 171, Sector 2,...

Monografie Raiffeisen

Capitolul 1. Prezentarea societăţii bancare. Istoric şi evoluţie 1.1. Grupul RZB şi Raiffeisen International Raiffeisen Bank România este o...

Gestiunea Riscurilor în Afaceri

INTRODUCERE Ca definitie, riscul reprezinta “o stare cu un anumit grad de probabilitate de a se întâmpla". Daca se întâmpla, respectiva stare...

Ai nevoie de altceva?