Tranzacțiile bursiere

Previzualizare referat:

Extras din referat:

La modul general, tranzactia este definita ca o conventie intre doua sau mai multe parti, prin care se transmit anumite drepturi, se face un schimb comercial. Prin tranzactii bursiere intelegem contractele de vanzare-cumparare de titluri si alte active financiare, care se incheie pe piata secundara de capital cu mijlocirea agentilor de bursa , respectiv a societatilor de intermediere financiara autorizate. Aceste tranzactii se vor efectua in conformitate cu legislatia privind valorile mobiliare din tara respectiva, si cu regulamentele institutiilor implicate (Bursa de Valori, institutiile pietei OTC etc.).

Interpretarile cu privire la notiunea de tranzactie bursiera au evoluat treptat in timp, si mai ales in ultima perioada, astfel incat daca in mod traditional erau considerate tranzactii bursiere doar acele contracte incheiate in incinta bursei si in timpul sedintei de tranzactionare, acum sunt acceptate ca fiind tranzactii bursiere si cele care sunt efectuate in afara bursei cu singura conditie de a fi inregistrate aici. De altfel, acest lucru a fost impus de fenomenul de delocalizare a burselor, de globalizare precum si de aparitia pietelor OTC.

Exista o mare varietate de tipuri de tranzactii bursiere datorita schimbarilor de care vorbeam mai sus si inovatiilor financiare din ultimii ani. Indiferent de natura lor, tehnica tranzactiilor este marcata de modalitatea de lichidare si de cursul la care se realizeaza aceasta. Astfel exista doua mari categorii de tranzactii: la vedere si la termen. In functie de obiectul lor tranzactiile bursiere se impart in tranzactii cu titluri financiare primare si tranzactii cu derivate financiare. In ceea ce priveste tranzactiile cu titluri financiare primare practica a instituit modelul tranzactiilor de tip american si de tip european.

Tranzactiile de tip american pot fi:

- for cash (pe bani gheata)

- on margin (pe credit)

- short selling ( pe baza de titluri imprumutate)

Tranzactiile de tip european (dupa modelul pietei bursiere franceze) pot fi:

- au comptant (la vedere, adica cu reglementare imediata)

- au reglement mensuel (la termen)

- a prime (operatiuni conditionale).

Tranzactiile cu derivate financiare sunt reprezentate de contractele futures si contractele pe optiuni.

1. Tranzactii cu titluri financiare primare

Titlurile financiare (sau valorile mobiliare cum mai sunt cunoscute) reprezinta obiectul tranzactiilor efectuate pe pietele bursiere. Aceste valori mobliare se impart in trei mari categorii: primare, derivate si sintetice.

Titlurile financiare primare sau valorile mobiliare in sens restrans sunt reprezentate de actiuni si obligatiuni. Pe de o parte, acestea asigura mobilizarea pe termen mediu si lung de fonduri financiare disponibile si dispersate in economie si transformarea acestora fie in capital social pentru emitenti, fie in resurse financiare la dispozitia societatilor comerciale pentru desfasurarea si dezvoltarea activitatii. Pe de alta parte, titlurile primare dau o serie de drepturi posesorului: dreptul asupra unei parti din capitalul social al emitentului, dreptul de a obtine o parte din veniturile viitoare ale emitentului, dreptul de a participa la procesul de conducere si altele. In ceea ce priveste tranzactiile cu titluri financiare primare, in literatura de specialitate se face o distinctie intre tranzactiile de tip american (specifice si pietelor asiatice) si cele de tip european.

Tranzactiile de tip american cu titluri primare

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Tranzactiile Bursiere.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
16 pagini
Imagini extrase:
16 imagini
Nr cuvinte:
4 756 cuvinte
Nr caractere:
27 485 caractere
Marime:
21.15KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Burse
Tag-uri:
burse, bani, tranzactii
Predat:
la facultate
Materie:
Burse
Sus!