Retrospectiva activității bursiere pentru anul 2008

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Activitatea bursiera pe parcursul anului 2008 s-a derulat in doua directii. Prima directie cuprinde primele 5 luni ale anului, perioada in care s-a urmat cursul ascendent demarat la Bursa de Valori a Moldovei(BVM) in anii 2006-2007. Astfel, chiar din primele luni ale anului s-a mentinut la o cota destul de inalta rulajul pietei interactive bursiere. In aceste luni, practic, nimic nu prevestea ca in curand trendul va lua un sens invers. Specific pentru aceste luni este continuarea cresterii preturile la actiunile bancare, precum si la alte actiuni emise de companii prospere din Moldova.

Odata, insa, cu inceputul perioadei estivale a anului trecut, recesiunea care deja demarase din plin pe pietele de capital din lume s-a facut resimtita si pe mica piata de capital din Moldova. Un alt factor care, la fel, a conditionat aceasta recesiune au fost masurile interne intreprinse de a stopa cresterea inflatiei. S-a trecut, astfel, chiar de la inceputul verii la o faza in care activitatea bursiera a stagnat, si chiar a degradat calitativ pana la finele anului analizat. Asadar, avem a doua directie a activitatii bursiere ce cuprinde lunile iunie-decembrie a anului 2008. In perioada respectiva s-a manifestat stoparea si caderea preturilor la actiunile bancare, care erau si cele mai lichide titluri pana la acel moment la BVM. Totodata, s-au redus drastic tranzactiile pe segmentul de baza al bursei, vanzare-cumparare in regim interactiv si au urmat caderi de pret la actiunile emise de societati ce activeaza in sectorul real al economiei. Efectul crizei s-a facut resimtit dea binele la finele anului 2008, atunci cand Agentia Proprietatii Publice practic a

suferit un esec la ultima licitatie desfasurata la BVM de la care se astepta incasarea unor sume enorme de la instrainarea actiunilor detinute de Stat.

Cu toate acestea si in anul 2008 s-a pastrat specificul pietei bursiere autohtone, si anume operatiuni bursiere sporadice si de proportii pe segmentele bursiere Licitare cu strigare si Oferte Publice. La fel, au persistat pe piata tranzactii pe anumite perioade de timp cu actiuni aflate la un moment dat in vizorul investitorilor din interes de consolidare sau preluare a controlului societatii respective.

Cele mai tranzactionate actiuni ale anului 2008 pe toate portiunile bursiere au fost titlurile emise de BC Moldova-Agroindbank SA cu un rulaj de peste 160 mil. lei. In ansamblu, doar 12 clase de actiuni au inregistrat in anul 2008 la BVM un rulaj total de cca. 665 mil. lei sau cca. 67 din rulajul total bursier al anului.

In clasamentul celor mai lichide valori mobiliare dupa volum regasim preponderent actiunile ce au fost implicate in una sau cateva tranzactii derulate pe segmentele Oferte Publice, Licitarea actiunilor de catre Agentia Proprietatii Publice si Licitare cu strigare. Prin urmare, tranzactii mari pe segmentul bursier interactiv al bursei nu au predominat.

Momentul mentionat deja, este foarte bine relevat de un alt clasament al lichiditatii actiunilor la BVM sistematizat dupa volum si tipul tranzactiilor. Asadar, din multitudinea actiunilor tranzactionate in regim interactiv (229 clase) doar 2 au intrat in topul respectiv (actiunile emise de BC Moldova-Agroindbank SA - pozitia 7 si cele SA Mezon - pozitia 13).

Astfel, cele mai mari incasari in Bugetul de Stat s-au obtinut in anul trecut de la instrainarea prin licitatie bursiera unor investitori strategici a actiunilor SA Zorile si SA Sigma. Prin intermediul ofertelor publice cele mai mari sume cumparatorii au achitat in acelasi an pentru procurarea pachetelor de actiuni la bancile comerciale Moldova-Agroindbank si Universalbank. Tinem sa mentionam ca, conform prevederilor legii toate ofertele publice derulate pe piata secundara a valorilor mobiliare se inregistreaza in mod obligatoriu la BVM.

Pe ultima treapta a clasamentului ,,Cele mai lichide actiuni dupa volum pe tipuri de tranzactii bursiere" se afla actiunile emise de SA Agat. De la instrainarea acestor actiuni s-a incasat cea mai mare suma de bani pe segmentul bursier ,,Licitatia actiunilor fondurilor de investitii aflate in proces de lichidare". Concretizam, ca in anul 2008 acest proces a fost definitivat.

Indicele bursier EVM-COMPOSITE ce arata evolutia de ansamblu a valorii de piata a tuturor actiunilor admise spre tranzactionare la Bursa de Valori a Moldovei a inregistrat crestere pentru intreg anul 2008. Acest salt a valorii indicelui chiar si nu atat de mare are loc in anul cand practic pe toate pietele de capital din lume au avut loc caderi drastice a indicilor ce monitorizeaza activitatea bursiera.

Evolutia, in ansamblu a valorii indicelui in anul 2008 s-a datorat in mare parte saltului pe parcursul primelor 5 luni ale anului respectiv. De altfel, cum s-a si remarcat la inceput, in aceasta perioada directia activitatii bursiere a fost una ascendenta, continuindu-se trendul anului precedent. Astfel, la 2 iunie 2008 s-a atins valoarea maxima in evolutia indicelui bursier EVM-COMPOSITE, 2376.0048 puncte sau mai mult cu + 249.925 puncte fata de inceputul anului.

Pana aici, insa, a fost sa fie perioada de crestere indelungata a valorilor

Bibliografie:

1. Agentia de rating si estimare Estimator-VM. e-mil ffice@evm.md

2. Gabriela Anghelache - PIATA DE CAPITAL - Editura Economica, 2004

3. Pagina de internet a bursei din New York, www.nasdaq.com

4. Pagina de internet a pietii de capital din Romania, www.kmarket.ro , www.bvb.ro

5. Revista Piata Financiara,Martie 2003, pag.66-68

6. Samuelson A.P., Nordhaus D.W., 2000, ,,Economie politica", Editura Teora, Bucuresti.

7. Stoian, Emilia Dragne si Mihai Stoian - COMERT INTERNATIONAL - Tehnici, strategii, elemente de baza ale comertului electronic - Volumul II, Editura Caraiman, 2000

8. Victor Stoica, - PIETE DE CAPITAL SI PRODUSE BURSIERE - Editura Universitatea, 2006, Bucuresti

9. www.bvb.ro

10. www.conta.ro

11. www.evm.md

12. www.eco.md

13. www.kmarket.ro

14. www.referat.ro

15. www.thenews.md

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Retrospectiva activitatii bursiere pentru anul 2008.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2009
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
26 pagini
Imagini extrase:
26 imagini
Nr cuvinte:
5 080 cuvinte
Nr caractere:
26 149 caractere
Marime:
1.96MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Burse
Tag-uri:
burse, activitate economica, finante
Predat:
la facultate
Materie:
Burse
An de studiu:
II
Profesorului:
Sirbu Adrian
Sus!