Piața Valutară

Previzualizare referat:

Extras din referat:

entru a facilita dorinta celor care doresc sa procure semne banesti prin alta modalitate decat creditarea si finantarea direct in valuta, pe plan national sau in context international, se organizeaza si functioneaza un segment important al pietei monetare, piata valutara. Pe aceasta piata au loc operatiuni de vanzare/cumparare de monede cu circulatie internationala.

Piata valutara este un sistem de relatii financiar-valutare prin care se desfasoara vanzarile si cumpararile de valuta (efectiva si in cont) si de devize (trate, bilete la ordin, cecuri etc.) exprimate in moneda straina. Pe piata valutara, monedele si devizele sunt tratate ca marfuri si negociate ca atare. Piata valutara este locul actiunilor comerciale desfasurate la scara mondiala de o gama larga de participanti. Activitatile lor determina fluctuatii ale monedelor in functie de previziunile lor cu privire la rata dobanzii, rata inflatei si alti factori.

Cele mai importante piete valutare cu caracter international sunt: Londra, Zurich, Paris, New-York, Tokyo, Frankfurt etc. Pe aceste piete, cursurile valutare influenteaza foarte mult cursurile valutare de pe alte piete. Devenita cea mai importanta si mai lichida piata financiara din lume, piata valutara este singura piata globala care functioneaza practic fara intrerupere. Utilizarea marilor retele de transmitere a informatiilor financiare - Swift, Reuters, Telerate, Bloomberg - confera pietei unitatea necesara si permite in acelasi timp functionarea sa continua.

MECANISMELE PIETEI VALUTARE

Pentru derularea organizata a operatiunilor de vanzare/cumparare de semne banesti, piata monetara internationala a realizat un cadru institutional adecvat, cu precizarea clara a rolului fiecarui component.

In acest context, piata valutara este ordonata de intermediari care au rolul de a forma piata, punandu-i in contact pe ofertanti si solicitanti. De obicei, piata valutara se compune dintr-o bursa valutara care este o organizatie reglementata de lege, dintr-un numar de banci autorizate de banca centrala pentru astfel de operatiuni, casele de schimb valutar care sunt societati specializate si autorizate in acest sens si persoane sau institutii care actioneaza pe piata valutara in calitate de brokeri sau dealeri (brokerii realizeaza operatiuni de vanzare/cumparare in numele clientilor - fiind simpli intermediari, iar dealerii realizeaza operatiunile respective si in nume si cont propriu).

Daca se ia in considerare mecanismul de derulare a tranzactiilor, piata valutara prezinta trei

segmente:

- segmentul primar - al participantilor care genereaza cererea si oferta de valuta, piata valutara fiind un mecanism de legatura intre ofertanti si solicitatori;

- segmentul principal - asigura ansamblul operatiunilor pana la finalizarea tranzactiilor, prin concentrarea cererii si ofertei, determinarea cursului in functie de termenul tranzactiilor, avizarea clientilor si efectuarea viramentelor in conturi;

- segmentul tertiar - asigura coordonarea si supravegherea tranzactiilor, rolul principal revenind bancilor centrale.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Piata Valutara.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
15 pagini
Imagini extrase:
15 imagini
Nr cuvinte:
8 165 cuvinte
Nr caractere:
40 306 caractere
Marime:
43.24KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Burse
Tag-uri:
tranzactii, bani, banci
Predat:
la facultate
Materie:
Burse
Profesorului:
Elena Soare
Sus!