Piața financiară din Frankfurt

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Capitolul 1 Organizare si functionalitate la Colegiul National Iasi 2
1.1 Scurt istoric 2
1.2 Obiect de activitate 3
1.3 Organizare interna (organigrama comentata) 4
1.4 Functionalitate (relatii interne cu accent pe latura financiara) 12
1.5 Structura de personal 13
1.6 Relatii cu exteriorul 14
1.7 Structura si evolutia principalelor cheltuieli bugetare la Colegiul National in perioada 2005 - 2007 - tabel comentat cu identificarea factorilor de influenta 17
Capitolul 2 Fundamentarea cheltuielilor bugetare 21
2.1 Cadrul juridic utilizat in fundamentarea cheltuielilor bugetare 21
2.2 Calcule de fundamentare privind cheltuielile bugetare 21

Extras din referat:

Radacinile bursei din Frankfurt sunt din perioada medievala, in secolul 9, cand Ludwig, imparatul Germaniei a acordat un drept preferential orasului Frankfurt de a organiza un targ anual de toamna. Mai tarziu cand imparatul a extins privilegiul pentru a include si un targ de primavara, orasul deja devenise un important centru comercial si monetar.

In data de 9 Septembrie 1585, la cererea unui grup de comercianti, senatorii orasului Frankfurt au semnat un decret prin care se infiinta Bursa din Frankfurt (Frankfurter Wertpapierborse - FWB), avand ca obiectiv stabilirea oficiala a ratelor de schimb la monedele din aur si argint.

In 1779, Bankhaus Bethmann a efectuat primul plasament in obligatiuni, fapt ce a permis bancilor din Frakfurt sa obtina in viitor sume importante prin intermediul imprumuturilor obligatare. Primul contract cu actiuni, certificate de participare la banca nationala a Austriei (Osterreichische Nationalbank ) a fost tranzactionat in anul 1820, la bursa din Frakfurt. Cu toate acestea, principalul instrument de tranzactionare era obligatiunea. In 1850, bursa din Frankfurt a devenit un centru de tranzactionare a obligatiunilor guvernamentale, dobandind astfel reputatia de "solidul Frankfurt".

In timpul anilor de dupa 1871, cand Berlin devenea capitala noului imperiu German si gazda celor mai importante tranzactii din tara, Frankfurt a reusit sa-si mentina pozitia sa internationala si rolul sau de piata de capital centrala. La sfarsitul secolului 19, a devenit absolut necesar adaptarea la sistemul economic din tara, Frankfurt orientandu-si politicile economice spre industrie si intensificarea tranzactionarii de actiuni. Astfel Frankfurt oferea oferea o alternativa, in special companiilor din sudul Germaniei, in cresterea capitalurilor.

Primul razboi mondial a avut un efect dezastruos asupra Bursei din Frankfurt. Investitorii germani au vandut actiunile si obligatiunile straine, majoritatea investind in obligatiuni guvernamentale. Pana la sfarsitul razboiului, Frankfurt a pierdut statutul de bursa internationala. A urmat apoi criza mondiala din 1930, cu efectele sale devastatoare, datorita inflatiei, bursele din Germania au fost nevoite sa inceteze activatea temporar.

In timpul dominatiei naziste, intreaga economie a fost incorporata in politica generala de guvernare de razboi, bursa din Frankfurt a fost incorporata Mannheim Stock Exchange in 1935, institutia astfel formata, fiind denumita Rhine-Main Stock Exchange. Dupa prabusirea regimului nazist in 1945, bursa a fost inchisa aproximativ jumatate de an, dar in septembrie 1945 si-a reluat activitatea. Abia dupa reforma din 1948, dupa cresterea si consolidarea economiei Germaniei, Bursa din Frankfurt si-a recapatat statutul. In 1956 a fost inlaturata restrictia de a efectua tranzactii cu exteriorul, si astfel Frankfurt s-a intors la traditia de bursa internationala, ocupand pozitia de top in Germania.

Capitolul 1. Organizarea si structura pietei financiare din Frankfurt

In 1993, Bursa din Frankfurt a fost preluata de Deutsche Borse AG, un organism de tutelare la nivel national a pietelor bursiere germane care isi exercita atributiile in stransa colaborare cu autoritatile de supraveghere bursiera, fiind asistat de un Consiliu al valorilor mobiliare. Deutsche Borse AG a preluat atat operariunile bursei cat si sistemul electronic de tranzactionare. La 13 decembrie 1996 Deutsche Borse AG a inceput demersurile de fuzionare cu Swiss Options and Financial Fututers Exchange (SOFFEX), prin "semnarea scrisorii de intentie, urmate de introducerea platformei de negocieri si lichidare comuna" , in 1988 creandu-se astfel Eurex. In scrut timp, Eurex a devenit unul din liderii mondiali pe piata titlurilor financiare derivate.

Bibliografie:

1. Jan P. Krahnen, Reinberd H. Schmid , The german Financial system, Oxford University Press, 2004

2. Stoica, Ovidiu, Mecanisme si institutii ale pietei de capital. Piete de capital emergente, Ed. Economica, Buc, 2002

3. Voinea, Gheorghe M., Institutii financiar- bancare internationale.

Internet:

4. www.boerse-frankfurt.com

5. www.deutsche-borse.com

6. www.eurexchange.com

7. http://www.futuresindustry.org/downloads/MarApVolume_Final.pdf

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Piata Financiara din Frankfurt.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
25 pagini
Imagini extrase:
25 imagini
Nr cuvinte:
5 396 cuvinte
Nr caractere:
37 340 caractere
Marime:
173.23KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Burse
Tag-uri:
intreprinderi, piata, finante
Predat:
la facultate
Materie:
Burse
Profesorului:
Sorin Anton
Sus!