Piata de Capital

Cuprins referat Cum descarc?

1. Definitia pietei capitalului. Notiuni introductive
2. Tipuri de piete de valori
2.1. Piata primara
2.2. Piata secundara
3. Interdependenta dintre piata primara si cea secundara
4. Rolul pietelor de capital in finantarea economiei
5. Tipuri de active. Clasificare si trasaturi
6. Actiunea, obligatiunea: tipuri si caracteristici
7. Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

1. Definitia pietei capitalului. Notiuni introductive
Piata de capital reprezinta o piata specializata unde se intalnesc si se regleaza in mod liber cererea si oferta de active financiare. Orice economie moderna, competitiva si capabila sa se adapteze la cerintele actuale ale globalizarii nu poate fi conceputa fara existenta si functionarea in cadrul ei a unei piete de capital eficiente.
Prin mecanismele sale specifice piata de capital concentreaza si centralizeaza capitalurile; ofera o serie de instrumente si produse care asigura fructificarea plasamentelor si acoperirea riscurilor precum si o mare diversitate de oportunitati de investire, in cadrul careia reusita depinde de gradul de instruire si de cunoastere, de priceperea, flerul si curajul fiecarui participant. 
Principalele beneficii aduse dezvoltarii economice de catre piata de capital sunt: 
- eficienta, 
- competitivitatea si 
- solvabilitatea sistemului financiar . 
Concret, este vorba despre o piata pe care se tranzactioneaza in mod liber valori mobiliare (actiuni, obligatiuni), piata ce are drept rol principal mobilizarea capitalurilor persoanelor (fizice/juridice) care economisesc (cumparatorii de actiuni si obligatiuni) si care urmaresc plasarea profitabila a acestor capitaluri; aceste fonduri sunt atrase de catre emitentii de actiuni/obligatiuni, ce sunt in cautare de capital in vederea finantarii unor proiecte de investitii. 
Finantele internationale reprezinta astazi o retea din ce in ce mai densa de operatiuni de vanzare - cumparare sau de credit - imprumut, cu caracter speculativ si de acoperire, care transcede frontierele nationale si deasupra carora se organizeaza, o adevarata megapiata financiara mondiala.
Transformarea finantelor internationale in epoca moderna s-a datorat cresterii interdependentei spatiilor financiare nationale, inter- conexiunii burselor de valori, politicii solidare a dobanzilor, proliferarii instrumentelor financiare noi care permit trecerea de la o moneda la alta, dupa cum anticipeaza operatorii, precum si a altor fenomene care au dus in final, la nasterea unei piete financiare globale, guvernata de propriile sale legi si dispunand de o structura ierarhizata si tot mai integrata.
Aspectul integrarii insusi a cunoscut o componenta verticala, prin interconectarea si comunicarea neintrerupta intre pietele monetare, financiare si de schimb, devenite simple compartimente ale pietei globale, precum si o componenta orizontala ca urmare a deschiderii spatiilor financiare nationale.
Piata financiara joaca un rol important in atingerea si mentinerea echilibrului economic national prin alocarea eficienta a economiilor in investitii private si publice, interne sau externe, folosindu-se de intermediarii financiari pe piata de capital, societatile de asigurari pe piata asigurarilor sau folosindu-se de investitorii institutionali, prin intermediul titlurilor lor indirecte ( certificate de depozit, livrete de economii, polite de asigurare, etc ).
Principalele functii ale pietii capitalurilor sunt urmatoarele: 
- emisiunea si vanzarea pentru prima data de titluri financiare ale emitentilor sau debitorilor catre posesorii de capitaluri financiare care doresc sa cumpere valori mobiliare;
- negocierea de valori mobiliare, cu conditia ca acestea sa fie vandute si transformate in lichiditati de primii lor posesori si mai inainte de scadenta.
Astfel , scoala anglo-saxona ( cea americana in special), desemneaza prin piata financiara totalitatea tranzactiilor cu instrumente monetare ( piata monetara) si cu titluri pe termen lung ( piata de capital). Scoala europeana ( cea franceza, in special) defineste prin termenul de piata financiara: piata valorilor mobiliare, reprezentand alaturi de piata creditului si piata monetara, o componenta a pietei capitalurilor .
2. Tipuri de piete de valori
In functie de momentul in care se realizeaza tranzactia piaia de capital se imparte in doua segmente : 
- piata primara de capital
- piata secundara de capital
2.1. Piata primara
Piata primara sau piata noilor emisiuni este acea piata pe care are loc transferul initial de bani de la investitori catre firme, odata cu emisiunea de actiuni.
Concret este vorba de procesul prin care intermediarii financiari, care de regula fac legatura intre societatea emitenta si investitori se obliga sa plaseze valorile mobiliare nou emise in schimbul unui comision .
Piata primara are rolul de plasare a emisiunilor de titluri mobiliare, pentru atragerea capitalurilor disponibile, atat pe pietele interne de capital cat si pe pietele externe. Intrucat contravaloarea actiunilor nu este rambursata firmele obtin un imprumut perpetuu.


Fisiere in arhiva (1):

  • Piata de Capital.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!