Perspectivele RASDAQ România

Cuprins referat Cum descarc?

1. Organizarea pietei extrabursiere in Romania pagina 3
2. Indicii Pietei RASDAQ si evolutia pietei RASDAQ in perioada 2005-2012 pagina 7
o Studiu de caz pagina 12
3. Bibliografie pagina 16


Extras din referat Cum descarc?

1. Organizarea pietei extrabursiere in Romania
Piata extrabursiera se caracterizeaza printr-o functionare descentralizata, unde cererea si oferta sunt foarte lichide, participantii sunt in numar mare si se numesc dealeri. Pe aceasta piata difuza se tranzactioneaza afaceri noi, in dezvoltare sau societati care nu indeplinesc in totalitate criteriile exigentei bursiere, ori pentru moment nu intentioneaza cotarea pe o piata organizata. Daca o societate pe actiuni doreste sa fie tranzactionata la Bursa de Valori, trebuie sa demonstreze ca a avut o anumita perioada de functionare cu profit, ca perspectivele sunt incurajatoare, trebuie sa functioneze periodic informatii despre activitatea si managementul sau/si sa plateasca taxe de admitere, de mentinere etc.
Pe piata extrabursiera din Romania, numita RASDAQ (Romanian Association of Securities Dealers Automated Quotations), sunt tranzactionate valorile mobiliare neincluse la Cota Bursei de Valori si aprobate de CNVM si de Asociatia Nationala a Societatilor de Valori Mobiliare (ANSVM). 
Prima zi de tranzactionare pe piata RASDAQ a fost 1 noiembrie 1996, cand s-au tranzactionat actiunile a 3 societati. Actiunile listate pe aceasta piata sunt rezultate in urma Procesului de Privatizare in Masa, ce a dus la o crestere exploziva a numarului de societati tranzactionate, adica peste 5000 de societati listate. Desigur datorita conditiilor specifice pietei romanesti, numai un numar redus al acestora se tranzactioneaza regulat si au o piata ordonata a valorilor mobiliare. In ultima perioada au existat si inceputuri timide de listare pe RASDAQ a unor societati private infiintate dupa 1989: Fondul Oamenilor de Afaceri, Brau Union, Banca Carpatica, Gepa, Asigurarea Populara Romana. Piata RASDAQ a facut si o serie de pasi in directia tranzactionarii unor noi instrumente. Astfel, a fost tranzactionata o emisiune de certificate de depozit emise de catre o banca comerciala, existand intentia introducerii in viitorul apropiat a obligatiunilor corporatiste pe aceasta piata.
Piata extrabursiara este organizata in patru componente:
? Sistemul de tranzactionare RASDAQ: sistemul electronic de tranzactionare RASDAQ este cea mai importanta componenta pe pietei extrabursiere. Constituita ca o structura tehnica afiliata Asociatiei Nationale a Societatilor de Valori Mobiliare si inmatriculata ca societate cu raspundere limitata, activitatea sa consta in operarea si mentinerea sistemului electronic de tranzactionare, numit de asemenea RASDAQ.
? Registrele independente ale actiunilor pastreaza in siguranta toate datele asupra actionarilor rezultati din Programul de Privatizare in Masa (PPM), permutand ca actiunile PPM sa fie tranzactionate pe RASDAQ, iar aceste tranzactii sa fie decontate la SNCDD. Primul registru independent a fost Registrul Roman al Actionarilor - RRA, infiintarea RRA fiind urmata de aparitia altor registre independente ale actionarilor.
? Asociatia Nationala a Societatilor de Valori Mobiliare - ANSVM reprezinta interesele comunitatii societatilor de valori mobiliare si canalizeaza eforturile indreptate spre dezvoltarea pietei extrabursiere in sprijinul tranzactionarii pe piata secundara a actiunilor rezultate din Programul de Privatizare in Masa.
? Societatea Nationala de Compensare, Decontare si Depozitare - SNCDD mentine o evidenta a tuturor tranzactiilor executate intre utilizatorii sai directi pe piata OTC, conform datelor transmise de sistemul de tranzactionare RASDAQ, desfasurand o activitate de utilitate publica pentru facilitarea compensarii tranzactiilor si coordonand livrarea valorilor mobiliare si a numerarului catre utilizatorii directi. 
Piata extrabursiera are rolul de a mobiliza resursele financiare disponibile in cadrul economiei pentru realizarea scopurilor agentilor economici emitenti de titluri, asigurand astfel circulatia capitalurilor financiare si cea mai buna forma de utilizare a surplusului de capital. Desi aceasta functie este specifica pietei primare, ea se realizeaza in cadrul economiei romanesti in special prin utilizarea mecanismelor specifice pietei RASDAQ, ca in cazul majorarilor de capital operate de emitentii de valori mobiliare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Perspectivele RASDAQ Romania.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!