Obligatiunile - Valoare, Randament, Tipuri

Cuprins referat Cum descarc?

CAP. I Generalitati 3
CAP. II Tipuri de obligatiuni 4
CAP. III Elementele caracteristice unei obligatiuni 5
CAP.IV Pretul si randamentul obligatiunilor 6
4.1. Randamentul obligatiunilor 7
4.1.1. Randamentul curent 7
4.1.2. Randamentul pana la maturitate (yield to maturity, YTM) 7
4.2. Pretul de cotare al obligatiunilor 7
CAP. V Piata obligatiunilor in Romania 7
CAP. VI CONCLUZII 9
BIBLIOGRAFIE 10


Extras din referat Cum descarc?

CAP. I Generalitati 
Obligatiunile sunt valori mobiliare care reprezinta un titlu de creanta asupra societatii care le-a emis. Practic, posesorul unei obligatiuni imprumuta societatea cu suma pe care acesta a platit-o pentru cumpararea obligatiunii. Obligatiunile sunt emise atunci cand societatile au nevoie de fonduri, emisiunea de obligatiuni fiind mai ieftina si mai facila decat contractarea unui credit. Posesorul unei obligatiuni are dreptul la o dobanda fixa, platita periodic de catre societatea emitenta, din acest motiv obligatiunile mai poarta si numele de valori mobiliare cu venit fix. La scadenta obligatiunii (denumita si maturitate), societatea ramburseaza suma pe care proprietarul a platit-o initial la cumpararea acesteia, numita si principal.
Obligatiunile pot fi emise atat de companii cat si de autoritati statale (Trezorerii, municipalitati, alte autoritati), unele din acestea beneficiind de garantia statului sau avand garantia acoperirii prin venituri specifice ce se vor realiza de pe urma finantarii unor proiecte. 
Obligatiunea contine:
- numele emitentului;
- cuponul sau rata cuponului (exprimata ca cota procentuala din valoarea nominala ce urmeaza a fi platita la anumite intervale detinatorului obligatiunii);
- scadenta - momentul expirarii imprumutului si al retragerii obligatiunii (data la care ea va fi rascumparata de emitent);
- valoarea nominala -- suma inscrisa pe titlu, pe care detinatorul o acorda sub forma de imprumut emitentului si pe care o va incasa la scadenta;
- semnatura persoanei autorizate de emitent;
- imprimari speciale, pentru a impiedica falsificarea (elemente de securitate).
Obligatiunea poate fi nominativa, daca e inscris pe ea numele detinatorului, sau ,,la purtator". Detinatorul unei obligatiuni este numit obligatar. El are calitatea de creditor fata de emitent si dreptul de a primi un venit numit dobanda, insa nu are drepturi si responsabilitati privind activitatea emitentului (debitorului).
Majoritatea obligatiunilor platesc doar dobanda pana la maturitate (trimestrial sau semestrial in functie de specificatiile prospectului de emisiune), cand odata cu ultima dobanda returneaza in intregime si suma imprumutata. Unele obligatiuni insa platesc la anumite intervale (precizate in prospectul de emisiune) si parti din principal. In general, un investitor are de pierdut sau de castigat datorita diferentelor intre valoarea cuponului (a dobanzii platite de emitent) si valoarea dobanzilor practicate pe piata monetara in momentul respectiv, intre aceasta dobanda si pretul de piata al obligatiunii existand o relatie inversa.
Desi teoretic fluxul de numerar pe care il primeste detinatorul unor obligatiuni nu este influentat de veniturile emitentului, este evident ca la limita, daca acestea sunt prea mici, banii returnati investitorilor pot intarzia sau platile pot inceta. De aceea prospectul de emisiune trebuie sa fie citit si prin prisma garantiilor pe care le ofera emitentul (acestea putand varia de la o parte importanta a activelor pana la simpla garantare cu bunul nume al emitentului).
CAP. II Tipuri de obligatiuni
Entitatile publice pot emite certificate de trezorerie (treasury bonds, notes), destinate acoperirii unor deficite de finantare a cheltuielilor publice, avand diferite scadente (in general de peste 1 an). Unele state emit obligatiuni de stat si cu scadente de sub 1 an (treasury bills) 
In ceea ce priveste obligatiunile emise de sectorul privat, se disting mai multe tipuri de titluri.
- Obligatiunile garantate (secured bonds) au garantii speciale care ii protejeaza pe detinatori in eventualitatea falimentului. 
- Cele care nu au o astfel de garantie specifica sunt numite simplu obligatiuni negarantate (debentures). 
Obligatiunile pot avea diferite grade de prioritate (seniority) in eventualitatea lichidarii emitentului, ceea ce inseamna ca unii creditori au intaietate in rambursarea sumelor datorate. 
Dupa posibilitatea emitentului de a le rascumpara inainte de scadenta, obligatiunile sunt:
- rascumparabile (callable bonds) 
- nerascumparabile (noncallable bonds). 
O forma mai recenta de titluri de credit este reprezentat de obligatiunile ipotecare (mortgage-backed securities). Acestea sunt garantate cu fluxul de numerar provenit din unul sau mai multe imprumuturi ipotecare si sunt mai riscante decat obligatiunile obisnuite, fiind emise de institutiile care acorda imprumuturi ipotecare dar daca dreptul asupra platilor ipotecilor este revandut pe piata secundara, atunci si alte entitati pot emite astfel de obligatiuni.
CAP. III Elementele caracteristice unei obligatiuni
a)Maturitatea unei obligatiuni reprezinta data scadentei, data la care obligatiunea va fi rascumparata, iar "term" si "term-to-maturity", reprezinta numarul de ani pana la data scadentei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Obligatiunile - Valoare, Randament, Tipuri.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!