London Stock Exchange

Extras din referat Cum descarc?

Bursa de la Londra a fost mult timp prima piata financiara a lumii. Ea functiona ca un club profesional ce opera dupa propriile reguli si traditii. Treptat, City-ul londonez a inceput sa fie concurat de bursele americane care, la inceputul anilor '80 au acaparat o parte crescanda din tranzactiile realizate mai inainte in Marea Britanie. Aceasta evolutie a rezultat dintr-un dublu fenomen:
1) accentuarea internationalizarii portofoliilor, in favoarea pietei americane;
2) deturnarea a numeroase tranzactii catre Bursa din New York ca urmare a unor ratiuni practice (facilitati pentru negocierea blocurilor de titluri) si a unor probleme legate de costurile tranzactiilor.
In acest timp, profesiunea de intermediar de bursa era foarte bine protejata in City si prea putinpregatita pentru concurenta. Multi agenti de schimb nu puteau supravietui decat practicand comisioane ridicate.
- Istoric
Creata in secolul al XVII-lea, Bursa de la Londra a fost mult timp prima bursa din lume si a ramas cea mai internationalizata piata financiara.
,,Big bang"-ul din 1986 a permis City-ului sa-si opreasca declinul atragand profesionisti, investitori si emitenti internationali datorita suprimarii comisioanelor fixe, dereglementarii avansate, fiscalitatii avantajoase si modernizarii pietei.
- Organizarea
Pana in 1991, LSE a fost un Club condus de un Council format din 35 de membri. LSE s-a structurat sub forma unei intreprinderi private, condusa de un presedinte si de un consiliu a carei compunere este diferita de Council. Consiliul este compus din mai putini membri ai bursei si mai mult din reprezentanti ai investitorilor si ai conducerii bursei.
Responsabilitatile LSE sunt asemanatoare cu cele ale NYSE: admiterea de noi membri, admiterea valorilor la cota si organizarea de tranzactii. Din 1973, influenta ei s-a extins la toate bursele regionale, ca si la Bursa de la Dublin, care a fuzionat cu cea din Londra.
- Intermediarii
De-a lungul deceniilor, intermediarii trebuiau sa urmeze regula ,,monocapacitatii": pe de - parte, curtierii (brokers) interveneau pe contul clientilor si, pe de alta parte, contrapartistii (jobbers) interveneau exclusiv pe cont propriu. In prezent, membrii LSE se pot face agreati in calitate de broker (curtier pe contul clientilor lor), broker-dealer (curtier pentru terti sau pe cont propriu), market maker (tinator de piata: membrul se angajeaza sa propuna, pentru valorile de care se ocupa, preturi de vanzare si preturi de cumparare oricare ar fi conditiile pietei). 
Sunt oferite si alte statute, cel de inter dealer broker, care intervine intre market makeri pentru a le asigura un anumit anonimat.
,,Big bang"-ul a modificat profund fizionomia City-ului. Suprimarea comisioanelor fixe,
rascumpararile firmelor de curtaj, informatizarea costisitoare si crahul bursier din 1987 au avut ratiuni ale vechii organizari. 
Ca urmare a ,,Big bang"-ului, societatile straine s-au instalat (540 banci straine sunt prezente la Londra, fata de 340 la New York si 170 la Paris) si au luat sub control in cativa ani majoritatea sediilor britanice.
- Pietele bursiere
Caracteristica principala a LSE este absenta, cel putin pana in 1996, a centralizarii ordinelor.
Diferita de pietele americana si franceza, LSE functioneaza pe baza de ,,preturi" si nu de ,,cursuri".
Fiecare operatiune este realizata cu un sustinator de piata sau electronic, la preturi diferite la cumparare si la vanzare.
Se disting:
- piata interna, SEAQ (Stock Exchange Automated Quotation);
- piata internationala, SEAQ International (SEAQ-I).
Pe fiecare dintre aceste doua piete sunt transmise electronic preturile oferite pentru ordinele de talie normala.De-a lungul anilor, SEAQ-I a atras cantitati importante de ordine pentru valorile internationale.Ea a distrus suprematia pietelor locale, indeosebi europene, in ceea ce priveste negocierile de blocuri de titluri. Stralucirea SEAQ-I a intarit City-ul in fata preeminentei europene.
In schimb, modernizarea pietelor bursiere ca cea din Paris si Frankfurt, care au introdus contrapartea pe blocuri de titluri, a condus la franarea, chiar inversarea tendintei de expatriere catre Londra a tranzactiilor importante. Autoritatile de control s-au ingrijorat fata de concentrarea negocierilor pe cateva valori pe care le-a generat market-making-ul (93% din piata este ocupata din 400 de valori in timp ce ultimele 1.000 de valori nu ocupa decat 3% din negocieri). La inceputul anului 1996, LSE a hotarat sa puna
in functiune - retea electronica (Sequence 6), inlesnind negocierile via un sistem de confruntare a ordinelor cum se practica si la bursele continentale. Cele doua sisteme de negociere prin ,,preturi" si prin ,,ordine" pot astfel sa coexiste.
- Sistemul de reglementare-livrare
Acest sistem s-a invechit. Avansul luat de piata bursiera engleza in ceea ce priveste sistemele de tranzactionari electronice datorate SEAQ nu are echivalent decat in intarzierea sistemului sau de reglementare-livrare a titlurilor. In absenta monopolului, exista mai multe centrale de compensare agreate de SIB. Absenta dematerializarii ingreuneaza si prelungeste duratele pentru transferul titlurilor. Proiectul de reglementare-livrare automatizat (TAURUS) a fost abandonat cu mari cheltuieli in 1994. Punerea in functiune a unui nou sistem (CREST), in iulie 1996, urmarea sa reduca duratele de livrare de la 5 la 3 zile El inlocuieste sistemul TALISMAN care nu efectueaza decat simple livrari.


Fisiere in arhiva (1):

  • London Stock Exchange.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!