Hedging pe Piețele Futures

Cuprins referat Cum descarc?

Rezumat 3
Introducere 3
Principii de baza ale hedging-ului 4
Tipuri de hedging 5
Argumente pro si contra hedging-ului 5
Hedging-ul si actionarii 6
Hedging-ul si concurenta 6
Riscul de baza 7
Baza 7
Alegerea contractului 9
Exemplul 1 10
Exemplul 2 10
Cross-hedging 11
Exemplu 13
Indicele bursier Futures 15
Hedging asupra portofoliului de capitaluri proprii 16
Concluzii 20
Bibliografie 21


Extras din referat Cum descarc?

Rezumat
Cea mai eficienta metoda de a realiza hedging este pe piata futures. Hedgerii urmaresc realizarea unei protectii impotriva fluctuatiilor de pret care ar putea rezulta in pierderi. Protectia nu se realizeaza prin eliminarea riscului, ci prin transferarea acestuia. Operatiunile de hedging se impart in long hedge si short hedge. In aceste operatiuni apare riscul de baza - riscul ca modificarea pretului de hedging sa nu fie egala cu modificarea pretului activului supus hedgingului. 
Introducere
Cea mai eficienta si facila metoda de gestionare a riscului este oferita de piata futures prin operatiunea numita hedge. Desi aceasta functie este realizata si de pietele forward, pietele futures reprezinta un instrument mai eficient in acoperirea riscului de pret, datorita gradului inalt de accesibilitate in incheierea tranzactiilor, lichiditatii sporite si, in final, datorita costului scazut al tranzactiilor. 
Multi participanti pe piata futures sunt hedgeri. Scopul acestora este acoperirea riscului de pret la care sunt expusi pe piata fizica a produsului respectiv. Acest risc poate fi legat de fluctuatiile de pret ale petrolului, ale unei rate de schimb, ale nivelului de marfa stocata sau de alte variabile. Prin hedging perfect se intelege operatiunea care acopera tot riscul la care este expus operatorul. Cu alte cuvinte, hedgingul este o strategie defensiva care protejeaza impotriva schimbarilor defavorabile ale preturilor. El este un efort constient indreptat spre reducerea riscurilor generate de oscilatia pretului. Aceste riscuri sunt o parte a cumpararii, vanzarii sau chiar a detinerii unei marfi de pe piata la vedere.
Pentru ca strategiile de hedging sa fie aplicate, trebuie indeplinita o conditie esentiala, si anume: prezenta in piata a speculatorilor. Acestia indeplinesc cateva functii economice vitale care faciliteaza comercializarea marfurilor si tranzactionarea instrumentelor financiare. Speculatorii nu creeaza risc, ei si-l asuma in speranta obtinerii unui profit.
In cadrul proiectului, studentele Constantin Adriana Mariana si Dreghiciu Ioana Diana au realizat rezumatul, introducerea, concluziile si capitolele referitoare la principiile de baza ale hedging-ului, argumente pro si contra hedging-ului, riscul de baza si alegerea contractului. Studentele Vasile Anca si Radu Ruxandra au realizat capitolele referitoare la cross-hedging si Indicele bursier Futures.
Principii de baza ale hedging-ului 
Participantul la tranzactii al carui scop este eliminarea riscului de pret asociat afacerii sale comerciale de baza foloseste piata futures pentru hedging. 
Prin hedge se intelege o operatiune pe piata la termen (futures) prin care se urmareste acoperirea riscului evolutiei nefavorabile a pretului unui activ de baza. Activul de baza reprezinta obiectul tranzactiilor futures (marfa fungibila - cereale, petrol etc.; marfa virtuala - indici bursieri, valutari etc.; valuta, titluri de credit). Prin urmare, hedging-ul consta in luarea la bursa a unei pozitii futures aproximativ egala, dar opusa in raport cu o pozitie cash existenta sau anticipata in momentul incheierii contractului la bursa.
Principiul de baza dupa care functioneaza hedgingul este transferarea riscului. De aceea este important de inteles ca acoperirea riscului nu elimina nici expunerea la risc, nici riscul in sine, ci doar il transfera. In functie de strategia sau metoda de hedging aplicata, putem raspunde la intrebarea unde se sfarseste riscul, daca, de regula el se transfera.
Preturile de pe piata la vedere (spot) si futures tind sa se miste in paralel, atat timp cat reactioneaza la aceiasi factori cerere/oferta. In general, hedgerii sunt interesati cel mai mult de diferenta dintre pretul la vedere si pretul futures. Aceasta diferenta este denumita "basis" si reprezinta principalul punct de interes pentru hedger. Basisul tinde sa fie mai stabil si mai previzibil decat nivelurile pretului spot si futures si acesta este conceptul de baza pentru plasarea operatiunilor de acoperire a riscului.
Cheia hedging-ului este convergenta intre pretul futures si pretul spot la data scadentei contractului futures respectiv. La scadenta, preturile tind spre aceeasi valoare, deci baza va fi nula. Daca baza nu ar fi nula la scadenta, atunci ar exista posibilitati de arbitraj intre piata futures si piata spot. Spre exemplu, daca pretul futures ar fi la scadenta mai mic decat pretul spot, atunci detinatorii contractelor futures cumparate anterior ar accepta livrarea si ar vinde ulterior marfa pe piata spot, obtinand un castig.
Cand un operator sau o companie aleg sa utilizeze operatiunea de hedging pe piata futures, obiectivul lor este de a lua o pozitie care sa neutralizeze riscul cat mai mult posibil.
Tipuri de hedging
Principalele tipuri de operatiuni de hedging sunt "short hedge" (hedgingul de vanzare) si "long hedge" (hedgingul de cumparare).


Fisiere in arhiva (1):

  • Hedging pe Pietele Futures.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!