Evolutia Pietei de Capital din Romania

Extras din referat Cum descarc?

1 Scurta prezentare a pietei de capital
Piata de capital reprezinta ansamblul relatiilor si mecanismelor prin intermediul carora capitalurile disponibile si dispersate din economie sunt dirijate de catre entitatile publice si private, nationale sau de pe pietele altor tari, unde nevoile de capital depasesc posibilitatile financiare interne de acoperire sau autoritatile monetare impun anumite restrictii privind accesul la resursele financiare interne. Piata de capital este specializata in efectuarea de tranzactii cu active financiare cu scadente pe termene medii si lungi. Instrumentele pietei de capital sunt actiunile, obligatiunile, produsele financiare derivate.
Una dintre cele mai importante functii ale pietei de capital o reprezinta emisiunea si plasarea de valori mobiliare din vanzarea, pentru prima data, de actiuni, obligatiuni si a altor titluri de catre emitenti sau debitori care au nevoie de capital financiar catre detinatorii de capitaluri financiare disponibile . Piata de capital leaga emitentii valorilor mobiliare si altor instrumente financiare de investitorii individuali si institutionali prin intermediul societatilor de servicii si institutii financiare.
Cererea de capital este reprezentata de emisiunile de titluri si eurotitluri si se realizeaza de catre societati comerciale publice si private, guverne, institutii financiar-bancare nationale si internationale, societati de asigurari, alte categorii de agenti economici.
Oferta de capital este facuta de catre detinatorii de capitaluri financiare reprezentati de organizatii economice, banci, case de economii si asigurari, populatie etc. Totodata, oferta de capital provine din economisire, adica din tot ceea ce ramane in posesia detinatorilor de venituri dupa ce isi satisfac nevoile de consum. Oferta este reprezentata de disponibilitati banesti temporar libere pentru care se cauta un plasament cat mai avantajos. Nivelul ofertei este direct influentat de procesul de economisire.
Prin prisma producerii si comercializarii valorilor mobiliare, piata de capital este formata din doua segmente distincte si independente si anume : segmentul primar (piata primara) si segmentul secundar (piata secundara).
Segmentul primar serveste la prima plasare a emisiunii de valori mobiliare pentru atragerea capitalurilor financiare disponibile pe termen mediu si lung, atat de pe pietele interne de capital, cat si de pe piata internationala. Tot in cadrul pietei primare se inscrie si reinvestirea unei parti din profiturile realizate pentru majorarea capitalului social.
Segmentul secundar se constituie, in principal, din bursele de valori, la care investitorii institutionali si particulari vand si cumpara valori mobiliare emise si puse in circulatie de segmentul primar, dar cuprinde si piata extrabursiera (OTC) care prelucreaza automat tranzactiile incheiate (RASDAQ). Piata secundara este piata pe care sunt tranzactionate instrumenetele financiare aflate deja in circulatie si furnizeaza lichiditate pentru investitorii care doresc sa isi schimbe portofoliul inainte de data scadentei.
Cumpararile si vanzarile de actiuni si de alte instrumente financiare pe piata de capital se realizeaza prin firme specializate, numite Societati de Servicii de Investitii Financiare (SSIF). Acestea sunt institutii financiare ale caror obiectiv principal este intermedierea tranzactiilor de vanzare si de cumparare de instrumente financiare pe piata de capital.
Dupa obiectul tranzactiei, piata de capital este formata din: piata actiunilor, care este o piata pentru actiuni comune si preferentiale emise de societati comerciale; piata obligatiunilor, care este o piata pentru instrumente de datorie de orice fel; piata contractelor la termen - piata pe care valorile mobiliare se tranzactioneaza pentru livrarea si plata viitoare si piata options, piata in care se tranzactioneaza valori mobiliare pentru livrare conditionata.
Grafic nr. 1.1 Evolutia numarului de SSIF intre 1995-2011
Sursa: Rapoarte anuale ale CNVM


Fisiere in arhiva (1):

  • Evolutia Pietei de Capital din Romania.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!