Contractul Futures - Definire Caracteristici, Utilitate

Cuprins referat Cum descarc?

CAPITOLUL I. INTRODUCERE
CAPITOLUL II. CONTRACTUL FUTURES
2.1 Tipurile si caracteristicile contractelor futures
2.2 Avantajele contractelor la termen si deosebirile 
dintre ele si contractele forward 
2.3 Mecanismul de tranzactionare
2.4 Riscuri ale tranzactiilor cu intrumente derivate 
CAPITOLUL III. CONCLUZII
BIBLIOGRAFIE


Extras din referat Cum descarc?

CAPITOLUL I. INTRODUCERE
Societatile de investitii exploreaza cel mai bune oportunitati pe pietele financiare pentru tranzactiile cu instrumente financiare pentru a optimiza structura portofoliului si pentru a diversifica riscul.Tranzactionarea derivatelor financiare se presupune a fi una dintre metodele cele mai eficiente de crestere a profiturilor si minimizare a riscului, in gestiunea portofoliului.Astfel, scopul acestui material este sa exploreze tipurile si caracteristicile contractelor futures financiare, precum si impactul strategiilor de futures asupra riscului si profiturilor. Derivatele, sub multiplele lor forme, au devenit o forma vitala a pietelor moderne de valori mobiliare. 
Istoria moderna a pietei futures incepe in 1848 in SUA, odata cu infiintarea la Chicago a unei piete futures (sau la termen) administrata de Chicago Board of Trade (CBOT). Primele contracte futures au avut ca obiect produsele agricole urmate mai tarziu de metale si, in final, de instrumentele financiare (obligatiuni, rate ale dobanzii si indici bursieri), iar in 1982 au fost lansate optiunile pe contracte futures. In 1865 Chicago Board of Trade a facut un pas major in oficializarea comertului cu cereale prin instituirea unor intelegeri standardizate, numite contracte futures.
Un mecanism de garantare a fost pus la punct chiar in acelasi an pentru a elimina situatiile in care vanzatorii si cumparatorii nu-si respectau obligatiile contractuale. Acest mecanism presupunea ca operatorii de pe piata sa depuna anumite sume sau alte valori care sa ofere garantii ca prevederile contractuale vor fi indeplinite. Datorita acestor transformari fundamentale, au fost puse in practica acele principii ale tranzactiilor futures pe care le intalnim si in prezent. Dar nimeni nu-si putea macar imagina cat de mult se va schimba si dezvolta aceasta "industrie" in secolul urmator. Evolutia produselor bursiere a fost determinata de necesitatile agentilor economici. Produsele bursiere moderne sunt produse derivate: suportul lor il reprezinta un alt activ bursier, existenta acstora depinzand fundamental de acestea.
In Romania, inca din 1839 apare ideea organizarii unor burse in Bucuresti si Braila. In anul 1840 in ziarul ,,Mercurul Brailei" este prezentat ,,Codul de Comert" care cuprinde prima reglementare generala a bursei de comert in Muntenia. Acest cod a fost pus in practica si in Moldova, unde a fost extins oficial dupa unirea Principatelor, in cadrul actiunii de unificare legislativa, prin legea din 7 decembrie 1863. ,,Codul de Comert" din 1840 constituie o reproducere a ,,Codului Comercial Francez " din 1807. In 1865, in ziarul ,,Monitorul - Jurnal oficial al Principatelor Unite Romane" apare primul proiect de lege pentru instituirea burselor de comert la Bucuresti, Iasi, Galati si Braila care cuprinde reglementarea organizarii si functionarii acestor burse. ,,Legea asupra burselor mijlocitorilor de schimb si mijlocitorilor de marfuri" din 1881 adoptata dupa legislatia franceza, punea bazele organizarii burselor de marfuri si de valori. Un an mai tarziu se deschidea Bursa de la Bucuresti. ,,Legea asupra burselor de comert" din 1904 a redefinit institutia bursiera iar legea de unificare din 1929 a determinat cresterea credibilitatii institutiei bursiere din Romania.
Prima initiativa legislativa dupa 1990 a avut loc in 28 august 1997 prin Ordonanta 69 privind ,,Legea burselor de marfuri". Ea venea sa contureze modul de organizare al burselor de marfuri in vederea tranzactionarii de contracte futures si optiuni. Desi legea din 1929, cunoscuta sub denumirea de ,,Legea Madgearu", admitea operatiunile la termen, acestea nu au fost practicate in Romania pana in 11 iulie 1997, cand au fost lansate in premiera la Bursa din Sibiu. Pe fondul unui volum de tranzactii scazut pe piata marfurilor fungibile si al lipsei unui cadru legislativ care era tot mai mult cerut de piata din Romania, Bursa Monetar Financiara si de Marfuri Sibiu (pe atunci Bursa din Sibiu) s-a orientat in lansarea contractelor futures pe indici bursieri si pe valute. Este cunoscut faptul ca lansarea cu succes a unui contract futures depinde de lichiditatea pietei activului de baza. Aceasta a fost premisa care a determinat reorganizarea Bursei de Marfuri din Sibiu ca piata futures financiara.
CAPITOLUL II. CONTRACTUL FUTURES
2.1 Tipurile si caracteristicile contractelor futures
Un contract futures reprezinta o obligatie pentru a vinde sau a cumpara la un moment viitor (numit scadenta) o cantitate determinata dintr-o marfa, un activ financiar sau monetar (numit activ suport), la un pret si conform unor specificatii standardizate stabilite in momentul incheierii contractului. La scadenta are loc o operatiune inversa celei initiale (de cumparare sau vanzare), castigandu-se sau pierzandu-se diferenta dintre preturile celor doua operatiuni. Activul suport poate fi: o marfa ale carei caracteristici sunt standardizate (petrol, cereale, cacao, etc), o valuta, un indice bursier, o rata a dobanzii, etc. Contractele futures pe marfuri sau valute se pot executa fie cu, fie fara livrarea fizica a activului respectiv. La noi in tara toate contractele futures se deruleaza fara livrarea fizica a activului.Prin tranzactionarea la bursa, contractele futures au un curs pe piata, rezultat din cerere si oferta.


Fisiere in arhiva (1):

  • Contractul Futures - Definire Caracteristici, Utilitate.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!