Condiții ale Reușitei Plasamentelor pe Piața Bursieră Actuală

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Burse
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 12 în total
Cuvinte : 5960
Mărime: 33.50KB (arhivat)
Publicat de: Georgian Iacob
Puncte necesare: 5
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Horia Tulai
Universitatea Babeş–Bolyai Cluj-Napoca Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor

Extras din referat

Piaţa bursieră ca o componentă de bază a pieţei de capital– scurtă prezentare

Pieţele de capital sunt specializate în domeniul tranzacţiilor cu active financiare pe termen mediu si lung. Aceste titluri financiare sunt reprezentate în principal de acţiuni şi obligaţiuni. Pe piaţa de capital apare o relaţie directă între posesorul de fonduri (investitorul) şi cel aflat în căutare de resurse financiare şi care va emite titluri, urmând ca în schimb să primeasca fondurile de care are nevoie.

Piaţa de capital este structurată în două segmente diferite, dar interdependente: piaţa primară şi piaţa secundară.

a) Piata primară asigură emisiunea şi prima vânzare-cumpărare a titlurilor financiare (spre exemplu, când o societate emite acţiuni la constituire), permiţând finanţarea activităţii agenţilor economici prin atragerea capitalurilor financiare disponibile. Piaţa primară se organizează prin intermediul băncilor sau a societăţilor de valori mobiliare care sunt specializate pentru acest gen de operaţiuni şi, astfel, se realizează distribuirea titlurilor de către emitenţi si, respectiv plasamentele de către investitorii interesaţi, în cele mai bune condiţii.

b) Piaţa secundară este cea pe care investitorii şi întreprinzătorii cumpără şi vând valorile mobiliare emise şi puse în circulaţie pe piaţa primară. Datorită existenţei acestei pieţe, investitorii care-şi plasează capitalurile pe piaţa primară, pot iesi de pe piaţă înainte de scadenţa titlurilor cumpărate prin vânzarea lor. Astfel, piaţa secundară asigură o excelentă mobilitate şi lichiditate a capitalurilor, extrem de bine venite pentru buna funcţionare a oricărei economii. Pe piaţa secundară intervin bursele de valori prin intermediul cărora şi alături de piaţa OTC (sau piaţa interdealeri, piaţa la ghişeu sau bursa electronică cum mai este cunoscută) se realizeaza tranzacţiile cu valori mobiliare. Cele două instituţii sunt cu atât mai eficiente cu cât ele concentrează cât mai mult din intenţiile de cumpărare sau de vânzare de valori mobiliare şi reuşesc să echilibreze cererea cu oferta. În continuare piaţa secundară va fi numită generic piaţa bursieră sau bursa în sens larg.

Astfel, bursa este cea mai importantă instituţie a pieţei de capital, specifică economiei de piaţă, concentrând cererea şi oferta de valori mobiliare negociate în mod deschis şi liber pornind de la reguli şi condiţii cunoscute. Prin tehnici specifice aici se realizează vânzari-cumpărări de valori mobiliare tradiţionale (actiuni, obligatiuni, valute, bonuri de tezaur), cât şi moderne (opţiuni sau contracte futures).

Comportamentul investitorului

Este normal faptul că fiecare jucător de la Bursă urmăreşte multiplicarea valorii deţinute la un moment dat, într-un anumit ritm şi prin asumarea unor riscuri. De aceea este necesar ca, înainte de a lua decizia de a investi, să îşi pună câteva întrebari cum ar fi: „Ce obiectiv de rentabilitate imi fixez? Este mulţumitor un câştig anual superior ratei dobânzii? Sau vreau minimum 30%, 50%, 100%?", „De ce cumpăr o acţiune? De ce mă aştept sa crească preţul?", „Pe ce orizont de timp am facut plasamentul? Aştept ca preţul să crească într-un interval de o lună, un an sau mai mult de un an?", „Care este profilul meu de risc? Cum reacţionez dacă preţul scade cu 10% faţă de costul de achiziţie? Dacă preţul stagnează o anumită perioadă de timp, vând sau continui achiziţia?".

În funcţie de aceste răspunsuri, se poate estima şi riscul la care s-ar supune jucătorul. Spre exemplu, în situaţia în care obiectivul de câstig este cu mult peste media pieţei, iar intervalul de timp pentru care se doreşte investitia este scurt, riscurile vor fi ridicate.

Ca urmare, cei care doresc să cumpere acţiuni listate ar trebui să se familiarizeze cu riscurile jocului la Bursă, care sunt mai ridicate decât cele implicate de un depozit bancar ori de achiziţia unităţilor fondurilor mutuale sau obligaţiunilor. Este clar că brokerul nu garantează sumele investite in situaţia în care există o scădere a cotaţiilor acţiunilor sub preţul de achiziţie. Asa cum, în primele două luni ale anului, la Bursă se putea câştiga aproximativ 80% din valoarea investiţiei. Dar cine a investit cu scop speculativ la sfârşitul lunii februarie a înregistrat pierderi.

Stabilirea unei strategii proprii fiecărui investitor

În vederea stabilirii unei strategii proprii de investiţii va trebui ca fiecare posibil investitor în prealabil să răspunda la o serie de întrebări despre "caracterul" său de investitor. În abordarea investiţiei în instrumente financiare fiecare persoană îşi stabileşte o anumită strategie de investiţii, în funcţie de posibilităţile, aşteptările şi necesităţile proprii.

Strategiile de investiţii sunt foarte diverse, iar o investiţie excelentă pentru o anumită

persoană poate fi nesatisfăcătoare pentru alta. Parametrii care trebuie luaţi în calcul sunt:

- Durata investiţiei: se doreste a fi un investitor pe termen scurt sau pe termen lung? Se urmăreşte obţinerea unor câştiguri rapide, pe termen de câteva zile sau câteva săptămâni sau este dispus să aştepte câteva luni sau chiar câţiva ani?

- Suma disponibilă pentru investiţie: va fi un investitor de talie mică, medie sau mare?

Sumele mici aduc câştiguri mici (chiar dacă rata de rentabilitate este bună) în timp ce

sumele mari pot aduce câştiguri (dar şi pierderi) mai mari.

- Gradul de risc asumat: este dispus să-şi asume un risc mai mare cu speranţa obţinerii unor câştiguri mai mari sau preferă un risc mai redus şi un câştig mai mic dar puţin mai sigur?

- Care este timpul pe care îl va aloca informării şi analizei acţiunilor? Dispune de suficient timp pentru un studiu amănunţit al opţiunilor disponibile, evoluţiei şi performanţelor acţiunilor? Sau preferă iniţierea unor investiţii cu o frecventă mai redusă?

- Diversificare: urmăreşte plasarea banilor în mai multe acţiuni sau numai în câteva, poate chiar numai într-una singură?

Aceşti factori sunt interdependenţi. Odată stabiliţi parametrii strategiei viitorului investitor după chestionarul de mai sus, se poate merge mai departe prin prezentarea unor principii de bază ce trebuie urmărite.

Principii de bază în elaborarea unei strategii de investiţii:

- Primul şi cel mai important principiu este tocmai stabilirea unei strategii de investiţii, sau, cel putin, a unor repere de urmărit în plasarea banilor în acţiuni. Întotdeauna înainte de a investi într-o anumită acţiune trebuie pusă problema care sunt motivele pentru alegerea acţiunii respective. Care sunt perspectivele sale? Care este momentul estimat pentru vânzarea sa? Care este câştigul pe care îl anticipează că îl poate obţine? Un investitor priceput nu se gândeşte numai la ce câştig va obţine prin cumpărarea unei acţiuni ci şi la care sunt pierderile pe care acea investiţie i le poate aduce: care sunt elementele care pot determina o evoluţie descendentă a cursului, cât de mult poate continua o potenţială evoluţie descendentă etc. În cazul în care a stabilit o anumită strategie, aceasta trebuie îmbunătăţită şi perfecţionată în timp. Orice tranzacţie, reuşită sau nereuşită, este o lecţie învăţată.

Preview document

Condiții ale Reușitei Plasamentelor pe Piața Bursieră Actuală - Pagina 1
Condiții ale Reușitei Plasamentelor pe Piața Bursieră Actuală - Pagina 2
Condiții ale Reușitei Plasamentelor pe Piața Bursieră Actuală - Pagina 3
Condiții ale Reușitei Plasamentelor pe Piața Bursieră Actuală - Pagina 4
Condiții ale Reușitei Plasamentelor pe Piața Bursieră Actuală - Pagina 5
Condiții ale Reușitei Plasamentelor pe Piața Bursieră Actuală - Pagina 6
Condiții ale Reușitei Plasamentelor pe Piața Bursieră Actuală - Pagina 7
Condiții ale Reușitei Plasamentelor pe Piața Bursieră Actuală - Pagina 8
Condiții ale Reușitei Plasamentelor pe Piața Bursieră Actuală - Pagina 9
Condiții ale Reușitei Plasamentelor pe Piața Bursieră Actuală - Pagina 10
Condiții ale Reușitei Plasamentelor pe Piața Bursieră Actuală - Pagina 11
Condiții ale Reușitei Plasamentelor pe Piața Bursieră Actuală - Pagina 12

Conținut arhivă zip

  • Conditii ale Reusitei Plasamentelor pe Piata Bursiera Actuala.doc

Ai nevoie de altceva?